HDZ i SDP prijavljeni DORH-u, nemaju dovoljno žena na listama u splitskoj Županiji, Trogiru i Dugopolju

Foto: FAH

HDZ će na lokalnim izborima doživjeti još jedan udar na svoje stranačke financije. Naime, u Trogiru i Splitsko-dalmatinskoj županiji nemaju dovoljan broj ženama na listama, za što je predviđena kazna od 40 tisuća kuna.

Izborna povjerenstva: Prijavit ćemo HDZ DORH-u i pravobraniteljici

Da HDZ-ovci nisu ispunili zakonsku obvezu i sastavili liste s 40 posto žena potvrdili su nam predsjednik Izbornog povjerenstva u Trogiru Denis Dučić i Damir Romac iz Županijskog izbornog povjerenstva.

"Lista HDZ-a i njihovog koalicijskog partnera HSP-a nije zadovoljila traženu kvotu, na što su i upozoreni. To ne utječe na pravovaljanost liste. Dužni smo o tome obavijestiti Državno odvjetništvo i pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova", kazao nam je sudac Dučić. 

"HDZ jedini od svih lista nije ispunio kvotu za podzastupljeni spol", kazao nam je sudac Romac iz Županijskog izbornog povjerentva.

Zatražili smo komentar predsjednika trogirskog HDZ-a Sandra Hrabara.

"Tako su temeljni ogranci predložili. Lista se tako složila. Znamo za kaznu", kazao nam je Hrabar.

"HDZ-ovke bi na listu jer su sposobne i prepoznate, a ne zato što nisu muškarci"

Otprilike smo slično objašnjenje dobili i u Županijskom HDZ-u. Znaju da nisu ispunili zakonsku obvezu i spremni su platiti kaznu. Na prijedloge nižih organizacija nisu htjeli utjecati, a oni su predložili manji broj žena nego što je bilo potrebno.

Zanimljivo je i razmišljanje HDZ-ovki.

"Njima je ta kvota ponižavajuća i diskriminirajuća jer ih se tretira kao broj na listi, slabiji spol koji treba nekom uredbom protežirati. One bi radije na listu zato jer su prepoznate i sposobne, a ne iz puke činjenice zato što nisu muškarci. Osim toga, postoji i dosta veliki otpor kada se ponudi kandidatura umjesto bračnog druga ili nekog drugog člana obitelji. Žene na to jednostavno ne žele pristati", pojašnjen nam je stav oko ove problematike. 

Baričević: Od zadovoljavanja formi, važniji nam je sadržaj

Slučaj je komentirala i Danica Baričević, predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Splitsko-dalmatinske županije.

"HDZ je stranka u kojoj su žene zastupljene u svim bitnim tijelima. Tako je i u našoj županiji. Lista za županijsku skupštinu sastavljena je po teritorijalnom principu tako da je zastupljen svaki dio Županije s našim kandidatima. Među kandidatima za načelnike i gradonačelnike u Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi se devet žena i veliki broj zamjenica. U stranci smo stava da svaka sposobna i vrijedna osoba treba imati mjesto bez obzira na spol i dob. Od zadovoljavanja formi, važniji nam je sadržaj", kaže Baričević.

Unatoč kaznama koje su spremni platiti, HDZ-ovci neće pretjerano osiromašiti jer i u Trogiru i u Županiji očekuju pobjedu i nastavak vladanja, što dakako podrazumijeva i priliv sredstava u stranačku blagajnu. Očito su samouvjereni kada ih i ovih 40 tisuća kazne nije pretjerano zasmetalo.

SDP prijavljen za manjak žena u Dugopolju

U SDP-u, pak, Splitsko-dalmatinske županije pazi se na svaku kunu, što ne čudi s obzirom da ih vodi dokazani štedljivac Arsen Bauk. Tamo uopće nisu ni dopustili da organizacije sastavljaju liste ako nisu predali garancije da će na njima imati dovoljan broj žena, pogotovo što se radi uglavnom o sredinama u kojima bi teško probili izborni prag. Napravili su tek jednu iznimku. U Dugopolju u kojem organizaciju SDP-a vodi žena.

Predsjednica Izbornog povjerenstva u Dugopolju Željka Matkov potvrdila nam je da su već SDP prijavili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.