HDZ opet SDP-u blokirao raspravu o Povjerenstvu, Grbin se naljutio i otišao

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP u još jednom pokušaju nije uspio staviti na dnevni red saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravu o tome tko odlučuje o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković.

Potpredsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) na početku sjednice uložio je usmeni prigovor na dnevni red pod obrazloženjem da je poziv došao u kratkom roku prije sjednice te je zatražio uvrštavanje u dnevni red točke o pitanju izuzeća članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Međutim, taj njegov prijedlog nije dobio potporu članova Odbora koji su s dva glasa za, onaj Grbina i Roberta Podolnjaka (Most), te sedam protiv glasali o uvrštavanju točke o Povjerenstvu na dnevni red.

Grbin demonstrativno otišao

"Ako ne želite raspravljati, onda raspravljajte sami", kazao je Grbin nakon odbijanja prijedloga te napustio sjednicu

Odbijanje vladajućih da otvori raspravu o tome tko je nadležan da odluči o izuzeću predsjednice Povjerenstva Novaković, što je tražio premijer Andrej Plenković prije odluke o njegovoj ulozi u pisanju Lex Agrokora, oporba vidi kao kršenje Ustava i odluke Ustavnog suda iz 2007. da je demokratsko pravo predstavničke manjine da se o njihovom prijedlogu raspravlja i odlučuje.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije prihvatio ni amandman Kluba Mosta da potpise građanske inicijative "67 je previše" umjesto vlade provjerava Državno izborno povjerenstvo.

"Osobno mislim da je to dobra ideja i da bi bilo bolje da to napravi Državno izborno povjerenstvo (DIP), no kako je dosadašnja praksa bila da to radi vlada, a zakonom nije propisano tko obavlja provjeru, ne možemo prihvatiti amandman", rekao je predsjednik Odbora Željko Reiner.

Dodao je kako nije dobro mijenjati pravila dok traje utakmica, ali da bi u budućnosti takvo rješenje moglo biti prihvaćeno nakon izmjena zakona o DIP-u i referendumu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.