HDZ vratio u stranku Josu Mraovića, silovatelja poznatog po "ličkom rukovanju"

Foto: Hina

"LIČKI TUĐMAN", zbog kojega je Hrvatska naučila što znači "ličko rukovanje", silovatelj osuđen na dvije godine zatvora, vratio se u HDZ. Točnije, reaktivirao je svoje članstvo i sada je opet aktivni član stranke.  

Radi se, naravno, o Josi Mraoviću koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja američke košarkašice. Informaciju je za Jutarnji list potvrdio povjerenik HDZ-a u Gospiću Ivan Radošević.

Tko je ovaj HDZ-ovac?

Američka košarkašica Ilisha Jarrett je u travnju 2005. optužila Mraovića da ju je silovao.

Kako se tada pisalo, policija je odmah na početku cijelog procesa pogriješila, odavši identitet žrtve i opise kaznenog djela. Slijedili su tjedni i mjeseci medijske pažnje, tijekom kojih je Mraović govorio da je nevin i da je sve protiv njega urota. Mraović je sljedeći dan uhićen, no nakon saslušanja je pušten, a gospićko Županijsko državno odvjetništvo nije tražilo njegovo pritvaranje. Tek nakon što je predmet preuzelo riječko tužiteljstvo zatražen je pritvor, pa je Mraović ponovno uhićen i pritvoren, a protiv njega je pokrenuta istraga.

No, vrhunac cijele farse oko slučaja Mraović dolazi u obrazloženju presude koju je izrekao "sudac" Branko Milanović, kad je oslobodio Mraovića presudivši kako guranje prsta u anus ne može imati značaj radnje izjednačene sa silovanjem, budući da nisu korišteni spolni organi.

"U ovom slučaju ni prst, ni anus, nemaju svojstva spolnosti, ako bi bili u međusobnom kontaktu, jer ni prst ni anus nisu spolni organi, pa njihovim kontaktom ne ostvaruje se spolna radnja i ne može se izjednačavati sa spolnim odnošajem... U hrvatskom jeziku zna se točno što je spolni odnošaj, zna se točno što je spolna radnja i nitko ne može nešto drugo navesti kao spolnu radnju, niti izjednačiti sa spolnim odnošajem", objasnio je tada "sudac" Milanović.

Milanović je išao tako daleko da je usporedio to s rukovanjem, čime je Gospiću donio besmrtnu slavu kao grada izumitelja "ličkog rukovanja".

Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Gospiću kojom je Joso Mraović bio oslobođen za silovanje američke košarkašice. U svom obrazloženju Vrhovni sud naveo je da je prvostupanjski sud pogrešno zaključio da nasilno zavlačenje prsta u anus nema značaj spolne radnje izjednačene sa spolnim odnošajem. Smatrali su da je Mraović prstom penetrirao u analni otvor žrtve čime je htio zadovoljiti svoj spolni nagon, što je kazneno djelo silovanja, odnosno radnje izjednačene sa silovanjem.

Na ponovnom suđenju je osuđen na tri godine zatvora.

Ljutit zbog izrečene presude Mraović je po izlasku iz sudnice poručio kako je "ovo sramotno i nema šanse da prođe", a sutkinju je optužio da je presudu donijela "pod pritiskom medija i politike". Silovanu košarkašicu Mraović je također izvrijeđao, navodeći kako je "cijeli slučaj izmislila jer je željela otići iz Gospića i tamošnjeg košarkaškog kluba".

Vrhovni sud mu je kasnije smanjio kaznu na dvije godine. Mraović je u zatvoru bio 20 mjeseci. Pušten je na uvjetni otpust u rujnu 2011. godine četiri mjeseca ranije.

Psovkama i uvredama častio novinare

Na ročištima je častio novinare svojim osebujnim izričajem pa im je tako umalo zapjevao "Rastajem se cigani sa vama", dok je jednoj od prisutnih novinarki rekao kako joj je otac "silnik i silovatelj", a nju nazvao "kurvetinom koja mrzi ovu zemlju i ovaj narod". Također, novinarima je poručio kako su "banda koja nema pojma ništa drugo nego rušiti sve što je hrvatsko".

Zabavljao se i bacanjem životinjskih kosti pred novinare. Prije jednog ročišta Mraović je nakon salve psovki novinarima pokazao i svoje znanje "stranih jezika", pa je zalajao na njih.

Zbog vrijeđanja policije proveo noć u zatvoru

Par godina nakon silovanja, Mraović je zbog vrijeđanja policije noć proveo u zatvoru. Netko je prethodno prijavio Mraovića da u svom hotelu Ante u pijanom stanju ometa goste i tjera ih iz hotela. Kad su policijski službenici došli u hotel, Mraović ih je ometao i vrijeđao te nisu mogli provjeriti je li pijan jer je odbio alkotest. Iz policije je pušten ujutro s prekršajnom prijavom u džepu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.