HDZ-ov kirurg koji je dogovarao mito: Komora mi sudi zbog izjave o Matijaniću

Foto: Tino Juric/PIXSELL

HRVOJE TOMASOVIĆ, splitski kirurg, HDZ-ovac i ekstremni desničar koji je s kolegicom dogovarao uzimanje mita od pacijenata, na Facebooku je objavio status u kojem tvrdi da ga Hrvatska liječnička komora (HLK) želi osuditi zbog njegovih izjava o smrti novinara Vladimira Matijanića. 

>> HDZ-ov splitski kirurg koji je dogovarao mito: Tko je Matijaniću kriv što nema vezu

Podsjetimo, Tomasović je u kolovozu prošle godine napisao da je Matijanić sam odgovoran za svoju smrt jer nije tražio vezu, nego je zvao hitnu pomoć. HUBOL i HLK osudili su tada Tomasovićev komentar, a iz KBC-a Sestre milosrdnice su rekli da je to njegov privatni stav i da to nema veze s bolnicom.

"Ovo je montirani bombaški proces"

"Dana 5. srpnja 2023. godine u 15 sada zakazano je ročište na sudu Hrvatske Liječničke Komore ili ti HLK gdje me se želi osuditi i vjerojatno pokušati oduzeti mi licencu zbog moje javno izgovorene riječi zajamčene Hrvatskim Ustavom u slučaju "Matijanić". Pošto su suđenja javna i transparentna u našoj državi pozivam sve zainteresirane novinare, medije i ostale da prisustvuju tom montiranom bombaškom procesu", piše Tomasović.

Bombaški proces je naziv za suđenje Josipu Brozu Titu 1928. godine, na kojem je Tito prvi put javno priznao da je član Komunističke partije. Tada je Tito izrekao i poznatu izjavu da priznaje samo sud svoje partije.

Tomasović je uz status objavio fotografiju iz jugoslavenske televizijske miniserije Bombaški proces iz 1978. godine u kojoj je Tita glumio Rade Šerbedžija.

"Najoštrije osuđujemo sramotnu javnu komunikaciju doktora Tomasovića"

HUBOL je nakon Tomasovićeve izjave o Matijanićevoj smrti reagirao priopćenjem, u kojem je osudio njegove izjave.

"Hrvatska udruga bolničkih liječnika najoštrije osuđuje sramotnu javnu komunikaciju doktora Hrvoja Tomasovića vezano za slučaj tragično preminulog novinara Vladimira Matijanića. 

HUBOL i njegovi članovi traže zdravstveni sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznate ili nepoznate osobe, 'moćni' pojedinci ili ne. HUBOL stoga ponovno ističe temelj humanog javnog zdravstvenog sustava: zdravstveni sustav mora biti jednako dostupan svima, bez obzira na položaj pojedinca u društvu.

Osnova etičkog postupanja u medicini zacrtana je u Ženevskoj liječničkoj prisegi (poznatija kao Hipokratova zakletva) koja izrijekom i jasno obvezuje svakog liječnika da niti jedno obilježje u pogledu dobi, bolesti ili nemoći, vjere, etničkog podrijetla, roda, narodnosti, političke pripadnosti, rase, spolne orijentacije, klasne pripadnosti ili drugih čimbenika ne smije utjecati na njegovo liječenje bolesnika. HUBOL se dosljedno zalaže za sustav temeljen na kvaliteti, provjeri te kvalitete i postupcima poboljšanja kvaliteta zdravstvene usluge. 

"HUBOL je zgrožen"

HUBOL je iskreno zgrožen napisanim stavom doktora Tomasovića i javno se ograđuje od takve neetičke komunikacije. Doktor Tomasović nije član HUBOL-a te ga stoga HUBOL, koji je udruga, ne može sankcionirati. Naime, kao i kod svih drugih udruga stegovni postupci mogu se voditi samo protiv članova udruge. 

Međutim, HUBOL će podnijeti službenu prijavu protiv doktora Tomasovića nadležnim tijelima HLK-a. Također, HUBOL zahtijeva od svih hrvatskih institucija koje imaju mogućnosti sankcioniranja doktora Tomasovića, da to i učine. Udruga smatra da ovakvi sramotni istupi pojedinih zdravstvenih djelatnika nanose ogromnu ljagu plemenitom medicinskom pozivu. 

Udruga bolničkih liječnika smatra kako je ključno istaknuti da liječnici ne podržavaju ovakve stavove i mišljenja te da ih smatraju nedoličnim i nedostojnim struke i etičnog postupanja i komunikacije", stoji u priopćenju HUBOL-a.

S kolegicom dogovarao uzimanje mita od pacijenata

Index je 2015. godine objavio prepisku između Tomasovića i njegove kolegice u kojoj se dogovaraju kako će uzeti mito od pacijenata koje si međusobno šalju, hvale se besplatnim mesom po koje moraju požuriti i punim prtljažnicima pića, ogovaraju kolege iz bolnice, ali i žale kako ne mogu živjeti od plaće.

OTKRIVAMO Splitski liječnici: "Karcinome šalji meni. Novac dijelimo po pola. Kod mene nema zajeba!"