HDZ-ov načelnik Rugvice lajkao ustaški pozdrav na Fejsu: "To je bilo nehotice"

Foto: Index/Facebook

DONEDAVNI SABORSKI zastupnik HDZ-a i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak na Facebooku je izrazio simpatije za ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Čičak je, naime, lajkao status stanovitog Ivana Sviboveca koji je 19. kolovoza na Facebooku napisao “Za Dom Spremniiii”.

Sve to se pak dogodilo u širem kontekstu prijepora i presuda o ovom ustaškom pozdravu, koji je obilježio i koncert Marka Perkovića Thompsona u Splitu večer pred Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te organiziranih napada na građane RH srpske nacionalnosti.

Zanimalo nas je zašto je Čičak lajkao ovaj status pa smo mu poslali upit.

"U gužvi sam nehotice pritisnuo lajk"

“Iskreno, nisam vidio što sam lajkao. U gužvi sam nehotice pritisnuo lajk, ubuduće ću biti oprezniji”, odgovorio nam je Čičak, koji se trenutno nalazi na službenom putu izvan Hrvatske, kako su nam rekli u Općini Rugvica.

Pitali smo ga i koji je njegov stav o ustaškom pozdravu ZDS.

“Suvremena hrvatska država temelji se na vrijednostima Domovinskog rata, žrtvi i hrabrosti hrvatskih branitelja te učenju dr. Franje Tuđmana, a nipošto ne na nasljeđu bilo kojeg totalitarnog režima ili propalih ideologija”, odgovorio nam je Čičak.

Otkazao koncert Miroslava Škore nakon što se ovaj kandidirao za predsjednika

Ovaj HDZ-ovac je nedavno bio u žiži interesa javnosti zbog otkazivanja koncerta Miroslava Škore.

"Škoro je nakon načelnog dogovora sa mnom i Općinom od pjevača i glazbenika postao političar i objavio svoju kandidaturu za hrvatskog predsjednika. Općina Rugvica niti jednom političaru dosad nije plaćala javni nastup pa tako neće ni Škori. Kao zabavljač je i dalje više nego dobrodošao", rekao je Čičak za Hinu odbacujući tvrdnje da je riječ o zabrani koncerta.

Čičak je potvrdio kako je Miroslav Škoro usmeno dogovorio koncert na Dan općine Rugvica, za što mu je Općina trebala platiti 45.000 kuna.

"Ako se netko odluči baviti ovime čime se mi bavimo, mislim da nije u redu da mu se iz proračuna općina i gradova za to još plaća da bi imao svoj politički nastup", ocijenio je Čičak te poručio da je stvar osobne savjesti kako će netko kombinirati umjetničke gaže i političke ambicije. "A Općina Rugvica u to se neće miješati", dodao je.

Proveo tri godine u saboru

36-godišnji Čičak je inženjer cestovnog prometa, a u sabor je ušao kao zamjena 2016. godine.

Saborski zastupnik je prestao biti 24. srpnja 2019.

Nije ni blizu jedini HDZ-ovac koji izražava simpatije za ustaše i NDH

Vrijedi podsjetiti da je Čičak tek najnoviji HDZ-ovac u nizu onih koji izražavaju simpatije za ustaše i NDH. Nedavno su mediji izvještavali da je HDZ-ov zastupnik i bivši ministar i politički tajnik stranke Lovro Kuščević u vili na Braču koju je iznajmljivao turistima držao sliku Ante Pavelića. Kuščević tvrdi da to nije Pavelićeva, nego slika njegovog "djeda ili pradjeda". 

Premijer Andrej Plenković, ujedno i predsjednik HDZ-a, rekao je novinarima da je šokiran Pavelićevom slikom u Kuščevićevoj kući. "Iznenadilo me to, nisam mogao vjerovati", rekao je Plenković. 

Vidjet ćemo vjeruje li Plenković Čičkovom objašnjenju da je u gužvi lajkao ustaški pozdrav. Bilo bi iznenađenje da mu ne povjeruje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.