HDZ-ov šef Hitne nakon objave snimki: Organizacijski, mislim da je sve bilo u redu

Foto: Facebook

DORH istražuje smrt Indexovog novinara Vladimira Matijanića. Index je danas objavio snimke poziva koje je Matijanić prije smrti upućivao liječnicima. 

>> Imate li loša i neugodna iskustva sa splitskom bolnicom i Hitnom pomoći možete nam ih opisati i poslati na desk@index.hr

"Treba obaviti razgovore sa svim sudionicima, pregledati medicinsku dokumentaciju. Važna će biti cjelokupna prethodna medicinska dokumentacija", rekla je za RTL odvjetnica Viktorija Knežević, koja je i sama podignula kaznenu prijavu vezanu za Matijanićevu smrt. 

HDZ-ov šef Hitne ne želi o odgovornosti: "Još uvijek nemam definitivan stav"

Šef Hitne ni nakon objave snimki ne želi govoriti o odgovornosti.

Na pitanje je li bilo propusta ili nije, HDZ-ov ravnatelj Hitne Leo Luetić odgovara:

"Ja još uvijek nemam definitivan stav. Odgovornost na meni je organizacija, što se toga tiče mislim da je sve bilo u redu", rekao je Leo Luetić.

Unutarnji nadzor već se provodi u bolnici. Sutra stiže i inspekcija Ministarstva zdravstva. U bolnici su završili s obdukcijom. Pred kamere ne žele.

"Histološka analiza je u tijeku te ćemo po završetku iste obavijestiti obitelj preminuloga kao i javnost o konačnom uzroku smrti gospodina Matijanića", poručuju iz KBC-a Split.

Matijanićeva životna partnerica Andrea Topić prepričala je da su im rekli da nemaju lijek. Spominje se Paxlovid koji se koristi za oboljele od covida, pa se pokrenulo pitanje ima li ga dovoljno. RTL je to pitao i u Ministarstvu, no nije dobio konkretan odgovor.

"Koristi se kod pacijenata za koje možemo procijeniti da će razviti teži oblik. U principu se koristi prvih pet dana simptoma bolesti", rekao je imunolog Zlatko Trobonjača.

Je li bilo propusta, inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi reći u sljedećim danima - dok DORH o kaznenoj prijavi mora odlučiti u sljedećih šest mjeseci. Zbog nepružanja liječničke pomoći u hitnom stanju odgovornim osobama prijeti kazna zatvora i do tri godine.