HDZ-ov šef vodovoda optužen zbog trovanja arsenom. Dobio nagradu za razvoj voda

Foto: Borna Filic/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnik HDZ-a Dražen Milinković (55) koji je i predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije te predsjednik tamošnje Županijske skupštine, nedavno je dobio Plaketu Grada Otoka. Plaketa se dodjeljuje kao posebno javno priznanje fizičkim i pravnim osobama za ”izuzetna ostvarenja u područjima djelatnosti gospodarskog, društvenog i duhovnog života te razvoja Grada”.

Kako piše Telegram, saborskom zastupniku Milinkoviću koji je do odlaska u sabor bio direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, Plaketa Grada Otoka dodijeljena je, kako stoji u obrazloženju, za ”doprinos izgradnji vodnih građevina”. Plaketa Grada Otoka drugo je po važnosti javno priznanje (prvo je ono koje se dodjeljuje počasnim građanima, a dobila ga je, među ostalima, smijenjena ministrica Gabrijela Žalac) koje ta lokalna zajednica dodjeljuje.

Ozbiljne optužbe zbog trovanja ljudi

U toj priči ne bi bilo ništa neobičnog da protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Milinkovića ne postoji optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru koja ga tereti da je odgovoran za štetan utjecaj na zdravlje ljudi, jer je kao direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije dopustio opskrbu vodom koja je sadržavala značajno veće količine arsena od dopuštenih (više od 50 µg/l).

Kao prvookrivljeniku, stoji u optužnici ODO Vukovar, Milinkoviću se stavlja na teret da je od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. – dakle punih pet godina (!), kao direktor Vinkovačkog vodovoda, tvrtke zadužene za proizvodnju zdravstveno ispravne vode i opskrbu kućanstava, ”svjestan zdravstvene neispravnosti vode zbog povećane koncentracije arsena”, što je utvrđeno monitoringom, dopustio opskrbu kućanstava takvom vodom u Komletincima, Privlaci, Korođu, Markušici i Ostrovu.

Godinama su mještani spomenutih naselja upozoravali na nedopuštenu razinu zagađenosti vode arsenom koja je, kako su pokazala mjerenja, iznosila i do 129 µg/l, dok je dopuštena razina tada bila 50. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013., dopuštena razina arsena u vodi smanjena je na 10 µg/l, no direktoru Vinkovačkog vodovoda, sada zastupniku u saboru, to nimalo nije smetalo da još godinama mještanima pet naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji isporučuje vodu s 13 puta većom količinom arsena od dopuštene gornje granice.

Čak su se neki HDZ-ovci pobunili

Vijećnici su bili upoznati s ovim slučajem, ali ipak su mu dali nagradu. No, što nije uobičajeno, neki HDZ-ovci su se pobunili.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Otoka Josip Dabro, na službenom Facebook profilu te stranke, ustvrdio je kako on, ali ni predsjednik HDZ-a u Komletincima, Marijan Novoselac, nisu bili upoznati s odlukom odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Otoka, aktualnom zastupniku u saboru Draženu Milinkoviću.

Na službenom Facebook profilu HDZ-a Otoka objavljen je i post mještana Komletinaca u kojem stoji i ovo: ”Podsjećamo kako su Komletinčani i to za vrijeme dok je g. Dražen Milinković bio direktor Vinkovačkog vodovoda, podigli kaznene prijave protiv odgovornih osoba u toj tvrtki! I što se događa sada? Grad Otok nagrađuje g. Milinkovića plaketom grada za doprinos izgradnji vodnih građevina! Smiješno ili tragično?!”.

On je i saborski zastupnik

Optužnica za ozbiljno ugrožavanje zdravlja velikog broja ljudi, očito je, nije bila nikakva prepreka da mu Grad Otok dodijeli priznanje za izgradnju vodnih građevina, a još manje da se u veljači ove godine vrati u sabor, na zastupničko mjesto. On ima izvorni mandat, ali ga je 19. listopada 2016. zamrznuo, pa ga je zamjenjivao Davor Miličević, dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik Županje. Razlog zbog kojeg je Milinković na dvije i pol godine zastupničko mjesto prepustio Milićeviću, kako se službeno objašnjavalo, bilo je provođenje aglomeracije vrijedne 400 milijuna kuna te problem vodoopskrbe Slavonskog Broda, piše Telegram.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.