HDZ-ov šerif snimljen je kako mlati ženu, policiji je to prekršaj. Što vi mislite?

Foto: Screenshot

Još jedan od lokalnih HDZ-ovih šerifa dospio je na naslovnice medija divljaštvom. Jedan od onih za koje šira javnost, da nisu mlatili žene, silovali ih, ili se tukli po selima ili pijani izazivali nesreće, vjerojatno nikada ne bi saznala je načelnik Severina kod Bjelovara, izvjesni Žarko Žgela. 

On je odlučio u nedjelju u večernjim satima prebiti vlasnicu kafića u kojem je pio i u kojem, prema svjedočanstvu vlasnice, redovito radi probleme, recimo štipajući konobarice za stražnjice. 

Uhićen tri dana kasnije

Žgela je uhićen tri dana nakon napada, tek nakon što su u javnosti objavljene videosnimke na kojima tuče vlasnicu lokalnog kafića, a policija je zaključila da je sve samo - prekršaj. 

Policija je navela da se incident dogodio u ugostiteljskom objektu i na parkiralištu ispred ugostiteljskog objekta u nedjelju oko 23 sata u Severinu, kada su trojica muškaraca u dobi od 58, 27 i 24 godine narušavali javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način.

58-godišnjak i 27-godišnjak su u ugostiteljskom objektu vrijeđali vlasnicu, revoltirani što ih djelatnica ne želi uslužiti pićem. Potom su na parkiralištu 27-godišnjak i 24-godišnjak verbalno i tjelesno napali više osoba koje su stale u obranu vlasnice, a u međuvremenu je Žgela verbalno i tjelesno napao 28-godišnju vlasnicu.

U događaju je uz trojicu počinitelja sudjelovalo još pet osoba, od kojih su tri lakše ozlijeđene. Ozlijeđeni su 28-godišnja vlasnica te 36-godišnji i 31-godišnji gost ugostiteljskog objekta, navela je policija.

Žgelu je prijavila vlasnica kafića Iva Milka Kramarić, koju je udario nakon što je u lokal došla na poziv konobarice koja se žalila na Žgelu. Tučnjava se nastavila na parkiralištu, ali je načelnik navodno otišao prije dolaska policije.

Nakon uhićenja trojica osumnjičenih će u zakonskom roku uz optužni prijedlog biti dovedeni sucu Prekršajnog odjela Općinskog suda u Bjelovaru. 

Što se tiče Žgelinog članstva u vladajućoj stranci, HDZ je na novinarske upite u popodnevnim satima odgovorio da je nasilni načelnik Severina "na vlastiti zahtjev istupio iz stranke".

Postoji snimka na kojoj lokalni moćnik mlati ženu. Za policiju je to samo prekršaj, nepristojno ponašanje

Ovo je jedan od slučajeva kada bi policijski posao trebao biti relativno jednostavan. Udarci koje je vlasnici kafića zadao načelnik su snimljeni. Tukao ju je izravno u glavu. Prvo ju je šamarao, a onda je udarao i šakom. No za policiju je sve samo - drsko i nepristojno ponašanje. Prekršaj. 

Upozoravamo da bi snimka nekim čitateljima mogla biti uznemirujuća. 

Bilo je snimljeno i premlaćivanje na Platku. I to je za policiju bio samo prekršaj.

Nije to prvi put da je brutalno nasilje snimljeno. Bilo je snimljeno i divljaštvo na Platku, bili su tamo i deseci svjedoka. Pa je policija svejedno zaključila da je sve samo prekršaj trojice MMA boraca, ali i HGSS-ovaca koje je policija također prekršajno prijavila. Tek nakon reakcije medija uključilo se Državno odvjetništvo i protiv najnasilnijeg među MMA-ovcima, onog koji je svom snagom HGSS-ovca koji je sjedio na tlu udario nogom u glavu, podignulo optužnicu. Da nije bilo reakcije medija, vjerojatno bi samo prekršajno odgovarao. 

Policija se tada nevješto pokušavala braniti da nisu imali sve snimke, no i kada su sve snimke dobili, njihova se odluka o kvalifikaciji djela nije promijenila i sve je ostao prekršaj. Premda je prvi udarac stigao od MMA-ovaca, kao i onaj najbrutalniji. 

Što vi mislite? Je li ovo prekršaj ili kazneno djelo?

Ovaj put i policija i javnost imaju na raspolaganju snimku i na njoj se jasno može vidjeti kako je lokalni moćnik uzastopno ženu udarao u glavu. Policija je tek nakon medijskih objava uhitila Žgelu, ali ga je, bez obzira na snimke i činjenicu da je mlatio ženu koja nije pružila nikakav otpor, prekršajno prijavila. I to s istim prijavama kao još dvojicu koji, barem koliko znamo, nisu udarali ženu. Policija nije pružila nikakvo suvislo objašnjenje za ovakvu odluku.

Budući da se na snimkama jasno može vidjeti što se događa na snimci, vas u anketi pitamo što mislite o ovakvoj policijskoj kvalifikaciji nasilja koje se odigralo pred kafićem u Severinu. 

Što se sve to vidi na snimci koja je otkrila kako je HDZ-ovac ženu mlatio u glavu

Na snimkama s nadzornih kamera jasno se može vidjeti kako HDZ-ov načelnik prilazi ženi i udara joj dva šamara koja djeluju prilično snažno.

Tek nakon drugog šamara jedan od muškaraca prima ruku HDZ-ovog načelnika Žgele, no on izvlači ruku i nekoliko sekundi kasnije ponovno kreće na vlasnicu kafića. Ona se odmiče, a on je prima za vrat i rukom je još jednom udara u glavu. Potom je gura i oboje izlaze iz kadra. 

No tu je i druga snimka (na snimci koju su objavili lokalni portali prvo se prikazuje kadar s te kamere). Na njoj se vidi da je HDZ-ov načelnik nastavio udarati vlasnicu u glavu i najmanje ju je jednom udario šakom u glavu s leđa. 

U Hrvatskoj možete prebiti ženu, HGSS-ovca ili nekog trećeg i odgovarati samo prekršajno za nepristojno ponašanje

Tek tada se žena uspijeva izmaknuti, no HDZ-ovac je još jednom pokušava udariti u glavu. 

Stvari su, dakle, što se tiče onoga što se događalo kod Bjelovara u nedjelju navečer prilično jasne. Jasna je i praksa policije da se fizički napadi, mlaćenje ljudi, pa i onih slabijih, tretiraju kao prekršaj. Postoji, naime, kazneno djelo nasilničkog ponašanja, no policija ima prilično striktne kriterije što se pod tim može podvesti jer u zakonu stoji da je preduvjet za to kazneno djelo da napadnuta osoba bude dovedena u ponižavajući položaj. 

Zapravo, nije ni naročito važno postoje li doista zakonska ograničenja zbog kojih policija tjelesne napade koji ne ostavljaju samo fizičke nego i druge traume ne tretira upravo tako - kao napade, jer da je to ikome u vlasti smetalo zakon se mogao odavno promijeniti. 

Ostaje činjenica da u Hrvatskoj možete premlatiti ženu, HGSS-ovca ili nekoga trećeg i da za to odgovarate tek prekršajno, za drsko i nepristojno ponašanje. Pritom, naravno, ako ste lokalni moćnik, možete ostati i na svojoj poziciji. Najgore što vam se može dogoditi jest da vas u HDZ-u zamole da sami podnesete ostavku jer za ugled stranke nije baš lijepo da mlatite žene po selima. Doduše, ne sasvim neuobičajeno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.