ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

HDZ-ov špijun nezakonito zna što radi SOA. Plenković ga brani certifikatima

Foto: Patrik Macek/Pixsell/FaH

PREMIJER Andrej Plenković danas je na odboru za Ustav predstavljao i novog potpredsjednika vlade, dosad samo ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. SDP-ov zastupnik je Božinovića upitao je li točno da Robert Kopal, premijerov posebni savjetnik, kolokvijalno poznat kao Plenkovićev osobni špijun, ima pristup tajnim klasificiranim podacima obavještajnih službi.

>> Plenkovićev špijun priznao Indexu da ima pristup tajnim podacima

Kopal je to sam priznao Indexu

Grbin se u tom pitanju referirao na Indexov tekst od 5. lipnja, u kojem nam je Kopal priznao da su mu dostupni podaci na koje nema nikakvo zakonsko pravo.

"U obavljanju navedenih zadataka iz članka 23. Zakona o Vladi RH, dolazim u doticaj s neoznačenim, neklasificiranim i klasificiranim podacima. S obzirom na odredbe Zakona o tajnosti podataka, Zakona o informacijskoj sigurnosti i Zakona o sigurnosnim provjerama, te Uredbe Vlade RH o mjerama informacijske sigurnosti o načinima pristupa klasificiranim i neklasificiranim podacima, provedena je odgovarajuća sigurnosna provjera te posjedujem sve potrebne nacionalne i međunarodne certifikate za pristup klasificiranim podacima", napisao nam je tada Kopal.

Božinović nije odgovorio

Davor Božinović nije danas odgovorio Grbinu na izravno pitanje.

“Nisam vidio te tekstove i ne znam. To i ne spada u moj resor”, rekao je Božinović.

Međutim, Andrej Plenković nije izdržao i morao je, napuštajući sjednicu odbora, odgovoriti Grbinu.

Plenković: "Ima sve certifikate"

“Kopal ima sve potrebne certifikate (sigurnosne op. a.)", rekao je Plenković bahato se smješkajući. 

“Znači li to da ima pristup povjerljivim informacijama?" upitao ga je Grbin nakon toga.

“Ima sve certifikate”, ponovio je Plenković još dvaput izbjegavajući odgovor.

“Predsjednik vlade je neizravno priznao da njegov savjetnik i jedan od glavnih HDZ-ovih operativaca ima pristup klasificiranim podacima”, rekao je Peđa Grbin za Index te se upitao koristi li Kopal te podatke samo kao premijerov savjetnik ili i kao glavni operativac HDZ-ovih kampanja. I jedno i drugo je nezakonito, ali je potonje daleko opasnije.

"Crni labud" krši zakon

“Gospodin Crni Labud ima pristup podacima na koje nema pravo. Smatram da bi o tome hitno trebalo provesti raspravu na odboru za nacionalnu sigurnost jer mi sve to djeluje vrlo nezakonito”, rekao je Grbin. 

U osnovi nije sporno da Robert Kopal ima sve potrebne sigurnosne certifikate. Oni samo znače da je netko ocijenio da je on ispravan i diskretan građanin koji podatke neće ugroziti. Takvih građana u Hrvatskoj je tisuće.

Međutim, to ne znači da smiju na dnevnoj bazi znati što rade obavještajne službe. Zakon im jednostavno ne dozvoljava pristup takvim podacima. Plenkovićev osobni špijun je iznimka. On može što hoće, pa i kršiti zakon.