SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

HDZ-ov župan odbio dati novac za Hitnu dva dana nakon smrti dječaka

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U POSLJEDNJE dvije godine u Metkoviću je umrlo dvoje djece koje su vratili s Hitne. HDZ-ov župan je prije tjedan dana odbio u proračunu povećati novac za Hitnu.

I to samo dva dana nakon što je umrlo drugo od dvoje djece koje su vraćali s Hitne u Metkoviću, devetogodišnji dječak Gabriel.

Umrlo dvoje djece koje su vraćali s Hitne u Metkoviću, problem nije samo nemar liječnika

Podsjetimo, devetogodišnji Gabriel Bebić preminuo je 11. prosinca od posljedica sepse u splitskoj bolnici. Dva dana prije smrti, u nedjelju, dva puta su ga s Hitne u Metkoviću poslali kući, dok su ga u ponedjeljak s Hitne poslali pedijatru.

Prije dvije godine u Hitnoj u Metkoviću umrlo je još jedno dijete, 5-godišnja Ema. Ni nju, baš kao ni Gabriela, nisu ni pregledali. Nekoliko sati kasnije je umrla od infekcije. 

No osim očitog nemara liječnika i drugog medicinskog osoblja u oba slučaja smrti djece u Metkoviću, u Hitnoj u Metkoviću te Domu zdravlja koji zajedno djeluju u istoj zgradi, očito postoje i drugi problemi.

Ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću, u sklopu čije je zgrade i Hitna pomoć, Mihovil Štimac, rekao je za Index kako laboratorij ne radi od subote popodne do ponedjeljka ujutro. Uz to, stanovnici Metkovića Indexu su se požalili kako se zna dogoditi da se vrata Hitne u Metkoviću zatvore i da nema nikoga. Ravnatelj Doma zdravlja je kazao kako imaju premalo liječnika. 

"Svi ovdje nastojimo biti na dispoziciji jedni drugima, vikendom je teško organizirati službu jer malo imamo liječnika", rekao je ravnatelj Mihovil Štimac.

Dva dana nakon smrti dječaka HDZ-ov župan odbio je preusmjeriti 1,3 milijuna kuna za Hitnu

Dva dana nakon smrti dječaka, odnosno dan prije nego što je Index otkrio priču o smrti dječaka, zasjedala je skupština Dubrovačko-neretvanske županije i donijela proračun za 2019. godinu. 

Na njoj je HDZ-ov župan Nikola Dobroslavić, u čijoj je nadležnosti financiranje sustava Hitne pomoći u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa svojom vladajućom većinom odbio preraspodijeliti 1,3 milijuna kuna iz drugih troškova i dati ih za unaprjeđenje Hitne medicinske pomoći na području cijele županije, što su amandmanom tražili mostovci, a prenio lokalni portal Like Metković. 

Također su tražili preraspodjelu sredstava unutra predloženog Proračuna kako bi se iznašlo 1,4 milijuna kuna za nabavu medicinskih dijagnostičkih uređaja jer se uočavaju problemi u pružanju zdravstvene usluge zbog nedostatka tih uređaja. Dobroslavić ih je sve odbio. 

U proračunu u kojem troškovi iznose 697 milijuna kuna nije bilo za Hitnu

"Proračun mora imati ravnotežu, a amandmani je narušavaju. Ne prihvaćam ovaj način podnošenja amandmana koji se ‘samo bace lopatom pa se vi snalazite’. Predlažem da se nijedan od amandmana ne podrži jer su više za publiku, a manje za bit stvari", rekao je Dobroslavić, obrazlažući odbijanje amandmana.

U proračunu čiji su rashodi teški 697 milijuna kuna HDZ-ov župan nije, dakle, našao mjesta da se za 1,3 milijuna kuna povećaju izdvajanja za Hitnu medicinsku pomoć u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

Da se možda i moglo naći novca, moglo bi se zaključiti iz plana razvojnih programa koji su dio proračuna. Pojedini projekti, za koje se navodi da su razvojni, vrlo su općenito i šturo napisani, a nema ni govora o konkretnim projektima.

U lipnju župan kupovao auto od 400.000 kuna

Kao cilj projekta "Zaštita i očuvanje kulturnih i sakralnih objekata" tako stoji sljedeće: "Usporiti i zaustaviti djelovanje zuba vremena na kulturnim i sakralnim objektima i dobrima."

Za to će Dubrovačko-neretvanska županija u 2019. godini izdvojiti 400 tisuća kuna.

Za isto toliko, 400.000 kuna, župan Dobroslavić u lipnju ove godine kupovao je luksuzni automobil za Županiju. Tražio je novu limuzinu s minimalno 190 konjskih snaga, automatskim mjenjačem te gumama od 18 cola s alu naplatcima. Novi auto mora imati i pogon na sva četiri kotača, ali i Bi-Xenon svjetla te pomoć pri kretanju uz uzbrdicu. 

Automobil nisu željeli uzeti na leasing, nego je u obzir dolazila isključivo kupovina. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.