HDZ-ova ministrica imala sastanak o jačanju zaštite autorskih prava novinara

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek razgovarala je danas s predstavnicima Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) o jačanju zaštite autorskih prava novinara u sklopu primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi.

"Obuljen Koržinek sastala se s predsjednikom Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) Goranom Penićem i članicom predsjedništva Tihanom Tomičić kako bi razgovarali o jačanju zaštite autorskih prava novinara u sklopu primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi, kao i o važnosti potpisivanja autora pri prenošenju njihovih tekstova, fotografija, radio i TV vijesti i reportaža", priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija.

Osiguravanje naknade autorima novinarima i fotoreporterima

Predstavnici DZNAP-a naglasili su važnost osiguravanja sredstava za naknade autorima novinarima i fotoreporterima, poput onih koje Ministarstvo kulture i medija osigurava autorima književnicima, ilustratorima i prevoditeljima za djela koja se posuđuju u knjižnicama, dodaje se u priopćenju.

Uz ministricu Obuljen Koržinek sastanku je prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila.

Iz Ministarstva podsjećaju da prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, novinari i fotoreporteri ostvaruju naknadu za javnu posudbu, a prema rješenju Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, DZNAP ima odobrenje za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava novinara na njihovim djelima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.