HDZ-ova ministrica odlučila: Vjerski fanatici iz Poljske pisat će hrvatski zakon o ženama

Foto: Hina, Ordo Iuris

FEMINISTICE iz Ženske mreže nedavno su upozorile da je HDZ-ova ministrica Nada Murganić u radnu skupinu za ratifikaciju Istanbulske konvencije ugurala predstavnike dvije radikalne katoličke udruge koje se protive toj konvenciji, pa je upitno želi li vlada uopće provoditi taj međunarodni ugovor.

No stvar je zapravo još gora. Uz Ivana Munjina iz "U ime obitelji", u radnu skupinu stručnjaka koji pripremaju zakon kojim bi se trebala podići zaštita žena od nasilja uključen je i Ivan Prskalo iz Građanske inicijative Ordo Iuris Hrvatska.

Ordo Iuris u Hrvatskoj nije registriran kao udruga

Iz Ministarstva za demografiju i socijalnu politiku nisu Indexu odgovorili na pitanje što Munjina, Prskala, U ime obitelji i Ordo Iuris kvalificira za tu radnu skupinu, te je li ova posljednja uopće registrirana kao udruga. Za razliku od ministrice, provjerili smo u registru udruga kada je osnovan Ordo Iuris i otkrili da uopće nije registriran kao udruga. To su nam potvrdili i u Ministarstvu uprave, odakle su nam proslijedili odgovor nadležnih iz Ureda grada Zagreba za opću upravu.

"Uvidom u Registar udruga Republike Hrvatske, utvrđeno je da navedena udruga u isti nije upisana, niti je do danas zaprimljen zahtjev za njenim upisom u Gradskom uredu za opću upravu", odgovorili su Indexu.

Ordo Iuris je poljska organizacija koja se zalaže za još radikalniju zabranu pobačaja u državi koja ga je ionako drastično ograničila: gurali su zakon u kojem bi se abortus dozvolio samo kad je život žene u direktnoj opasnosti. Žene i liječnici koji sudjeluju u činu abortusa po njihovom bi pravilima mogli završiti u zatvoru zbog "smrti začetog djeteta".

Poljski vjerski fanatici rade na izradi hrvatskog zakona


To je još jedna u nizu neokonzervativnih katoličkih udruga koje se opsesivno protive Istanbulskoj konvenciji, smatrajući da nameće "rodnu ideologiju", a pritom ne objašnjavajući koga ugrožava javno izrečena činjenica da je nasilje nad ženama rodno uvjetovano.

Hrvatska inačica poljske udruge prvi put se predstavila na festivalu Tradfest, koji je ove jeseni organizirala udruga Vigilare. Na festivalu je sudjelovao i predsjednik poljskog Ordo Iurisa, Aleksander Stepkowski, no hrvatsku udrugu još nisu registrirali. Tako je zapravo hrvatska ministrica ugurala poljsku udrugu u izradu hrvatskog zakona.

Sanja Sarnavka, aktivistica koju je u radnu skupinu predložila Udruga B.a.b.e., kaže kako nije bilo javnog poziva, nego je Ministarstvo samo odabiralo članove, pa tako i udrugu kojoj je ona godinama bila na čelu. “Ministarstvo je ciljano slalo pozive. Zbilja ne znam kako su pronašli ovu dvojicu (op.a.-Munjina i Prskala), to je potpuni misterij. Kod nas je to jasno, zna se da se i mi i Autonomna ženska kuća godinama bavimo ženama koje su žrtve nasilja”, rekla je za Index.
 
Istanbulska konvencija pravim je imenom Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a Hrvatska ju je potpisala još 2013. godine, no taj pristanak još mora potvrditi i Sabor. SDP je godinama odgađao ratifikaciju, pravdajući se nedostatkom novca, a sada iz opozicije odjednom traži hitnu ratifikaciju. HDZ je pak ratifikaciju obećao na početku mandata, ali u proceduri u kojoj bi radna skupina trebala tijekom godine dana "verificirati prijevod teksta ... u smislu korištenja odgovarajućih termina". Uz protivnike rodne ravnopravnosti, nije izgledno da će se ovaj međunarodni ugovor zaživjeti u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.