HDZ-ov gradonačelnik vrijeđa novinare jer postavljaju pitanja o trošenju javnog novca

Foto: Shutterstock/FAH

VLASNIK OBRTA za servis elektroinstalacija i kućanskih aparata i trgovina Lukša Malohodžić iz Dubrovnika ove je godine od administracije tog grada, koju vodi HDZ, uprihodio više od 61 tisuću eura. Riječ je o ocu voditeljice protokola u Gradu Dubrovniku Romane Malohodžić.

Ni ona ni ured HDZ-ovog gradonačelnika Mate Frankovića ne žele odgovarati na konkretne upite o referencama za izbor ovog obrtnika, koji je samo u prvih pet mjeseci dobio 26 različitih poslova od grada Dubrovnika.

Umjesto odgovora na upit, Franković se oglasio preko društvenih mreža, gdje je propitivanje poslova oca voditeljice gradskog protokola nazvao - zloćom. Sam obrtnik, u razgovoru za Index, istaknuo je kako je njegova kći dobila posao u Gradu Dubrovniku prije 6 godina putem natječaja te da nije uključena u poslove javne nabave. 

Naglasimo kako je jedan od učestalijih poslova koje obavlja obrtnik Malohodžić održavanje javne rasvjete, a Malohodžić je zadužen i za podizanje i spuštanje zastave, "majstor" je i za osvjetljavanje fontana, ali i održavanje satova.

Kandidatkinja za gradonačelnicu grada Dubrovnika Viktorija Knežević na društvenim je mrežama nedavno objavila neke nelogičnosti oko poslova koje Grad dodjeljuje Malohodžiću, osim činjenice da se dizanje i spuštanje zastave plaća oko 200 eura.

Tako je, tvrdi Knežević, za održavanje javne rasvjete u Gradu samo ove godine isplaćeno oko 45 tisuća eura, a u vremenu od srpnja 2021. do danas za svrhu je održavanja javne rasvjete u Gradu isplaćeno 75 tisuća eura, i to bez da su uključeni oni izvanredni poslovi kada se postavljaju ukrasi za Zimski Festival i slično. Istražili smo o čemu se točno radi. 

Vlasnik obrta koji konstantno dobiva poslove je otac jedne od zaposlenica Grada

Lukša Malohodžić vlasnik je obrta za servis elektroinstalacija i kućanskih aparata i trgovina koji redovito surađuje s Gradom Dubrovnikom. Naime, samo je od početka ove godine za njih odradio 26 poslova na temelju kojih mu je Grad isplatio 61.638,57 eura.

Njegova kći Romana Malohodžić dugogodišnja je voditeljica protokola u Gradu Dubrovniku. Telefonski nam je potvrdila da je Lukša njezin otac, no na upit smatra li njegovo učestalo poslovanje s Gradom sukobom interesa, nije imala komentara.

Poslali smo joj i pismeni upit, no na njega nismo dobili odgovor do zaključenja ovog članka.  

Obrt Lukša angažiran je na brojnim poslovima u Dubrovniku. Jedan od učestalijih je održavanje javne rasvjete na kojoj se radovi odvijaju svakog mjeseca, a iznosi variraju. Tako mu je Upravni odjel za komunalne djelatnosti u siječnju ove godine za te poslove isplatio prvo 5017,32 eura, a potom još 2625,60 eura.   

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Za održavanje javne rasvjete Malohodžić je od Upravnog odjela u veljači dobio čak 23.804,51 euro, a u ožujku 12.087,08 eura. U travnju je za te poslove Malohodžićevom obrtu plaćeno 9502,95 eura.   

Uz poslove održavanja javne rasvjete, Malohodžić za Grad Dubrovnik obavlja još mnoštvo drugih poslova uključujući održavanje elektroinstalacija i javnih satova, postavljanja i skidanja zastava, osvjetljavanje fontana te neobjašnjene druge radove i usluge za koje mu je u prvih pet mjeseci ove godine isplaćeno preko tisuću eura.  

Dubrovački gradonačelnik nema vremena odgovoriti na novinarske upite, ali se zato oglašava na Facebooku  

Poslali smo upit Gradu Dubrovniku. Zanimali su nas detalji njihovog učestalog poslovanja s Lukšom Malohodžićem, a, između ostalog, i načini na koje je njegova tvrtka dobila te poslove. Odgovor na upite nismo dobili, ali se zato gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković oglasio na svom Facebook profilu, gdje je prozvao Index za “neznanje i zloću” te neinformiranost.

“Sporan je račun za postavljanje i uklanjanje zastava jer eto oni su vjerojatno mislili kako nam je to gospar Lukša mijenjao zastavu Pred dvorom pa je masno naplatio. Na žalost toliko malo znaju o Gradu pa nisu informirani kako je u prigodi obilježavanja značajnih datuma, odnosno blagdana, cijela povijesna jezgra okićena zastavama koje treba postaviti. Postavlja se ukupno 100 zastava koje se nakon par dana uklanjaju. Ta jednokratna usluga postavljanja i uklanjanja 100 zastava košta 232,26 eura.   

Da bi zloća bila još i veća u sve je trebalo uključiti i kćer Lukše Malohodžića jer eto da nema nje koja radi u Gradu posljednjih 6 godina ne bi Lukša mogao raditi za Grad. Nema veze što je Lukšina kćer imala 8 godina kada je njen otac počeo raditi za Grad, nema veze što isti taj posao dobiva putem javne nabave, nema veze što se radi o čovjeku koji je svima na usluzi u povijesnoj jezgri i naravno nema veze ni to što je i on sam stanovnik povijesne jezgre”, stoji na njegovom službenom profilu.   

Ponavljamo, upit smo poslali i nakon nekoliko zamolbi, službeni odgovor iz Grada nismo dobili. Uz to, Gradu smo poslali i molbu da nam objasni nekoliko nejasnih računa na iTransparentnosti, no ni na to nismo dobili odgovor ni nikakav oblik pojašnjenja.

Viktorija Knežević na sve kaže kako "Mato Franković želi ubiti svaku raspravu o načinu na koji on vlada" te da "građani imaju pravo pitati na što se troši njihov novac".

"Građani imaju pravo i dužnost postavljati pitanja. Političari primaju plaću radili ili ne radili, a proračun se puni krvavo zarađenim novcem građana. Oni imaju pravo tražiti da im se polože računi za sve", kazala nam je.

Vlasnik obrta za Index: Sve sam poslove dobio putem natječaja i javne nabave, kći nema veze s tim

Za razliku od gradske vlasti, privatnik Lukša Malohodžić bio je znatno susretljiviji za razgovor i objašnjenje svoje učestale suradnje s Gradom Dubrovnikom. Kaže kako godinama surađuje s gradskom vlasti te da, unatoč činjenici da mu je kćerka zaposlenica Grada, ona nema nikakav utjecaj na natječaje i javne nabave putem kojih on dobiva sve te poslove.

“Obrtnik sam s više od 30 godina iskustva u samostalnom radu. Još od poslijeratnih godina surađujem s Gradom Dubrovnikom te posjedujem licencu Ministarstva kulture za rad na povijesnoj gradskoj jezgri.

Za poslove sam se prijavio putem javnih natječaja objavljenih na stranicama Grada ili na elektroničkom oglasniku javne nabave. Moja kćer je zaposlena prije šest godina putem javnog natječaja i niti je uključena u procese javne nabave niti u natječaje, već je službenica koja radi u protokolu”, kazao nam je Malohodžić.        

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Upitali smo ga i o redovitim računima za postavljanje zastava po gradu zbog kojih su ga prozivali na društvenim mrežama. Naime, iznosi računa za postavljanja i skidanja zastava razlikuju se iz mjeseca u mjesec pa su tako prošli mjesec bili triput skuplji. Evo što nam je rekao:

“Što se tiče usluge postavljanja i uklanjanja zastava, ne radi se o jednoj zastavi, nego se prilikom obilježavanja blagdana, praznika i spomendana propisanih Zakonom na glavnoj ulici postavlja i uklanja ukupno 100 zastava. 

Razlika je u tome što neki mjesec ima i dva praznika ili blagdana ili ih nema. Primjerice, lipanj ima dva, srpanj nema praznika, a za praznike koji su dan za dan (Božić i sveti Stjepan ili Uskrs i Uskrsni ponedjeljak) obračunava se jedno postavljanje/uklanjanje 100 komada zastava”, kazao nam je Malohodžić.