HDZ u Splitu želi Puljku suprotstaviti Julija Meštrovića. Čeka se njegova odluka

Foto: FaH

HDZ-ovci žele da Julije Meštrović, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, bude njihov gradonačelnički kandidat. Istina, u medijima su, uz Meštrovićevo, spominjana još neka imena poput Dragana Ljutića, rektora splitskog sveučilišta, i Nikše Jajca, dekana Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, no obojica su nam u telefonskim razgovorima odbila tu mogućnost.

Štoviše, i Ljutić, inače rodbinski povezan s Andrejem Plenkovićem, i Jajac tvrde da o svojim kandidaturama nisu razgovarali ni s kim iz HDZ-a te da su zainteresirani nastaviti započeto na Sveučilištu i Fakultetu. Meštrović nam, pak, ne odgovara na pozive i poruke.

Izvor iz HDZ-a: Meštrovićevo ime visi u zraku

"Čim je objavljena informacija da je Puljak dao ostavku, Meštrovićevo je ime visilo u zraku. S njim može pregovarati isključivo Zagreb izravno i vjerujem da isključivo o njegovoj volji ovisi hoće li biti HDZ-ov kandidat", veli nam sugovornik iz dalmatinskog HDZ-a. I drugi izvor iz iste stranke kaže da je Meštrović prvi izbor.

Meštrović, koliko je poznato, nije formalno u HDZ-u, no upravo je u mandatu te stranke postao ravnatelj bolnice, a za vrijeme pandemije bio je često u medijima pa ga građanima ne bi trebalo posebno predstavljati ni objašnjavati tko je.

HDZ je čak i Mihanovića uspio provući u drugi krug

Predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović procijenjen je kao nedovoljno jak kandidat pa se njegova kandidatura ne razmatra kao ozbiljna opcija. Odustane li Meštrović, pokušat će sa stranačkim ljudima. Spominju se Tomislav Šuta, Stipe Čogelja, pa i Andro Krstulović Opara, bivši gradonačelnik umjesto kojeg je HDZ na prošlim lokalnim izborima kandidirao Mihanovića. Pa izgubio od Puljka.

Nazvali smo Oparu, rekao je samo: "Neću ništa komentirat."

HDZ i dalje ima najsnažniju stranačku infrastrukturu koja je i slabog kandidata poput Mihanovića uspjela dovući do drugog kruga. U njemu je dobio 27.106 glasova - pobjednik Puljak imao ih je 35.565. S druge strane, imaju i negativnu selekciju, pa oni koji bi mogli, ne žele, a oni koji žele nemaju ozbiljnih izgleda da ugroze Puljka.

Stoga im za pobjedu ostaje pokušaj pridobivanja nekog neovisnog. Druge stranke u ovom času malo su posustale, SDP i HSLS, koji su godinama vladali Splitom odavno su u slobodnom padu pa Puljka najviše može ugroziti upravo HDZ. Kerum, Ante Franić i ostali kandidati tu su više kao dekoracija.