Hebrang prkosi Plenkoviću: Podržavam Brunu Esih i ne bojim se izbacivanja iz HDZ-a

Foto: FaH

Kako je u razgovoru potvrdio za Index, Andrija Hebrang neće podržati kandidata HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, Dragu Prgometa, nego Brunu Esih, koja nije članica stranke iako je u Sabor ušla na HDZ--ovoj listi.

Podsjetimo, Plenković je, nakon što je HDZ-ov ekstremni desničar Zlatko Hasanbegović podržao kandidaturu Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba izjavio kako od svih članova stranke očekuje potporu za kandidate HDZ-a.

"Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat", rekao je Plenković.

Boji li se Hebrang izbacivanja iz stranke?

Plenković je rekao kako će oni koji budu protiv HDZ-ovog kandidata snositi posljedice i kako su im vrata otvorena, pa smo stoga upitali Andriju Hebranga boji li se izbacivanja iz stranke.

"Ne bojim se jer ja sam jedan od utemeljitelja HDZ-a i prošao sam sve scile i haribde jedine državotvorne stranke i prema tome, ne bojim se. Hrvatska demokratska zajednica se zove demokratska jer posluje i radi u okvirima demokracije. U demokraciji svaki građanin pa i ja imamo prav na političko opredjeljenje. Naravno, unutar političke doktrine koju zastupa Hrvatska demokratska zajednica", rekao je Hebrang.

Zašto podržava Brunu Esih?

Objasnio je i zašto je odlučio podržati Brunu Esih.

"Zašto sam rekao da podržavam gospođu Brunu Esih? Zato što ja spadam među dva milijuna Hrvatica i Hrvata čiji su preci pokopani na nepoznatom mjestu, a ubijeni od komunističke ruke nakon Drugog svjetskog rata. Nas dva milijuna koji želimo znati gdje su grobovi naših predaka, koji želimo imati obilježen grob, ako već ne možemo identificirati svakog pokojnika, zalažemo se da se ti grobovi otkopaju. Da se te kosti dostojno pohrane i naravno obilježe. To je temeljno pravo svake žrtve", poručio je Hebrang.

Kaže kako Esih jedina u svom programu ima otkrivanje grobova neosuđenih žrtava komunističkih zločina i kako je podržava upravo zbog toga.

"Budući da sam cijeli život posvetio tome, samo u kratkom intervalu sam uspio dok sam vodio ured za otkrivanje grobova komunističkih žrtava, koji je brzo pod SDP-ovom vlašću ukinut, ja nastavljam tu bitku i sada kada više nemam apsolutno nikakve funkcije niti nikakvog položaja ni u stranci niti u državi. Jedini političar, odnosno političarka, koja je u svoj program ugradila otkrivanje grobova neosuđenih, dakle nevinih žrtava, komunističkih zločina je gospođa Bruna Esih, a cilj njezine politike, kao i ovoga što ja zagovaram, jest pomirba", poručio je.

"Pomirba je prvi korak za boljitak Hrvatske"

Hebrang u razgovoru za Index rekao kako bez pomirbe nema boljitka, kako za Hrvatsku i za grad Zagreb.

"Rezolucija Vijeća Europe 1481 o zločinima komunizma jasno nam poručuje i uči nas - nema pomirbe s komunistima bez istine. Istina je skrivena pod zemljom. Gospođa Bruna Esih želi istinu iskopati na vidjelo. Tek kada ćemo imati te podatke i kad ćemo ožalovati te žrtve kako one zaslužuju moći ćemo se pomiriti ići u bolju budućnost. Dakle, pomirba je osnovni, temeljni i prvi korak za boljitak Hrvatske i za boljitak grada Zagreba", rekao je.

Poručio je kako će Esih napraviti velik posao ako otkrije samo grobišta na području Zagreba.

"Ako ona to ostvari samo na području grada Zagreba, na kojemu ima preko 400 skrivenih grobišta, samo u Gračanima je 17 neotkopanih skrivenih grobišta. Ako to samo na području grada Zagreba napravi, napravila je ogromnu korist hrvatskoj budućnosti i pomirbi", zaključio je Hebrang.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.