Heinekenu porasli prihodi zahvaljujući višim cijenama

Ilustracija: EPA

NIZOZEMSKI pivar Heineken izvijestio je danas o rastu prihoda u prvoj polovini godine zahvaljujući višim cijenama koje su nadoknadile smanjeni obujam prodaje i slabije rezultate u Aziji. Heinekenov prihod bio je u prvoj polovini godine veći za 6.3 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dosegnuvši 17.44 milijarde eura.

U gotovo istom postotku uvećan je i neto prihod, kada se isključe promjene valutnih tečajeva i kupnja odnosno prodaja imovine. Obujam prodaje smanjio se za 5.4 posto, a neto prihod porastao za 12.7 posto po industrijskom standardu hektolitru.

Očekuju blaži rast cijena u drugoj polovini godine

Neto dobit smanjila se za 8.6 posto, na 589 milijuna eura. Kada se isključe jednokratne stavke i amortizacija, pala je za 11.6 posto. Operativna dobit pala je za 22.2 posto, na 1.6 milijardi eura. Heineken ističe 13.2-postotni pad prodaje u Aziji pod utjecajem posustajanja gospodarstva, izdvojivši slabiju globalnu potražnju za robom iz Vijetnama koji spada među njegova ključna tržišta.

U drugoj polovini godine očekuju blaži rast cijena i postupno poboljšanje obujma prodaje. Procjenjuju i da bi im operativna dobit u cijeloj godini trebala porasti do pet posto, a mogla bi se zadržati i na razini prošle godine, kada se isključe jednokratne stavke. Do sada očekivali su da će porasti od pet do devet posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.