HEP godinama ljudima nije slao račune, šteta je ogromna. Jedan od šefova nestao

Ilustracija: Sanjin Strukić

HEP je na pragu velike afere. Kako piše Telegram, HEP plinu je nanesena višemilijunska šteta. Afera se dogodila u Belom Manastiru, u Baranji, gdje je do sada otkriveno više stotina plinskih priključaka koji nisu bila prijavljena u sustav. Dakle, plin je isporučivan, a računi korisnicima nisu stizali. Nekima i pet i više godina.

Član uprave Zoran Pul, direktor Sektora za distribuciju HEP-plina u Osijeku, koji je nadležan i za baranjski plinovod, potvrdio je da se cijeli slučaj ispituje, no o detaljima, kaže, ne može govoriti.

Šef ispostave nestao

No, cijela priča prima pomalo misteriozan oblik jer je voditelj HEP-ove ispostave u Belom Manastiru - nestao.

D.H.je živio sam u iznajmljenom stanu u Osijeku, a čini se da nitko nije prijavio njegov nestanak, jer su iz Policijske uprave Osječko-baranjske na upit je li prijavljen njegov nestanak odgovorili niječno.

U ispostavi HEP plina u Belom Manastiru kazali su da D.H. nije na poslu i da ga nema već nekoliko dana. Mobitel mu je isključen.

D. H. je u HEP plinu radio više od deset godina, od trenutka plinofikacije Baranje i to na rukovodećem mjestu u Belom Manastiru. Član je HSLS-a.

Do nestanka ogromnih količina plina došlo je tako što bi se neko kućanstvo, naoko normalnom procedurom uz znanje i asistenciju djelatnika HEP plina spojilo na plinsku mrežu, ali im račun za ispostavljeni plin nikada nije stizao.

Netko je prijavio da mu ne stižu računi?

Sada se istražuje o kojim je količinama tako potrošenog, a nenaplaćenog plina riječ, no da se radi o ogromnom iznosu, nedvojbeno je. Navodno je samo kod jednog potrošača (kućanstva) utvrđena isporuka nenaplaćenog plina u vrijednosti većoj od 100.000 kuna i to tijekom nekoliko godina.

“Poznajem tog čovjeka i bojim se za njega. Već nekoliko dana nitko ne zna gdje je, a mobilni mu je telefon isključen. No, sigurno je da jedan čovjek, tko god da bio, ne može biti sâm odgovoran za tolike količine ‘nestalog’ plina. Plinske mreža u Baranji je relativno nova, mrežni gubici ne postoje, a kako su u Baranji dvije mjerne stanice, može se lako ustanoviti koliko je plina isporučeno, koliko naplaćeno i kolika je razlika. Po onome što ja znam radi se o najmanje dva do tri milijuna kuna ‘nestalog’ plina”, priča izvor za Telegram.

Cijela afera navodno je otkrivena tako što je jedan od potrošača plina (vjerojatno netko tko je nedavno kupio kuću) prijavio da mu ne stižu računi za isporučeni plin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.