Turist planinario u šlapama, HGSS-ovci šokirani: "Ovo je nevjerojatno"

Foto: Facebook

U SRIJEDU navečer je turist krenuo u osvajanje vrha na Pelješcu, u šlapama i kupaćim gaćama, bez mobitela i vode. Kad je vidio rotacijska svjetla, shvatio je kako je pretjerao sa svojom avanturom, no bilo je kasno.

Petorica spasitelja već su ga tražila po brdu, a njegova obitelj se uplašila za njegov život. Nije ni čudo da, nakon svega, HGSS upozorava sve da se ostale ludovanja i ostanu ležati u hladu dok ne prođu vrućine.

Na Facebooku je HGSS jučer objavio fotografije intervencije i detalje o tome što se dogodilo.

"Doista je nevjerojatno što sve može nekome pasti na pamet i da svojim krajnje nepromišljenim ponašanjem ugrozi vlastitu sigurnost pa i više od toga. Sinoć je u 22:10 po privatnom pozivu te potom u koordinaciji s Centrom 112 žurno organizirana potraga za stranim državljaninom (1968.) koji se je uvečer, iz valjda samo njemu poznatih razloga, doslovno u šlapama, kupaćim gaćicama, bez vode i mobitela, odnosno bez ičega, uputio od crkvice Sv. Jakova u Mokalu uzbrdo prema 672 m visokom vrhu Žalina, dijelu brda Supine iznad Postupa. Pošto se nije vraćao kući, obitelj je alarmirala dežurne službe i zatražila pomoć."

"Izgubljeni je, nakon što je u podnožju ugledao rotacijska svjetla, shvatio što je napravio te se sam nekako uspio vratiti nazad, usprkos pocijepanim šlapama i raskrvavljenim nogama. Za to vrijeme ga je petoro članova HGSS Stanice Orebić već tražilo po brdu. Prema riječima maštovitog turista isti je "osvojio" vrh, vidio je suprotnu stranu, te se sam vratio nazad."

"Akcija je završena u 23:10 pozivom da se izgubljeni vratio kući iako je avantura u uvjetima paklenih vrućina vrlo brzo mogla završiti dehidracijom i mnogo ozbiljnijim posljedicama. Uz sva upozorenja putem medija, uz sve moguće informacije, karte, table, uz sve dosadašnje tragične avanture ipak nažalost izgleda da malo što može pomoći u sprječavanju ovakvih događaja. Krajnje je vrijeme za malo više ozbiljnosti i odgovornosti prema sebi i ljudima oko sebe, ostavite se ludosti i lezite u hladu. Barem do prvog mraza!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.