HHO o kažnjavanju četvero novinara HRT-a: Hloverkino ponašanje osobito je degutantno

"PROTEKLIH tjedana hrvatska je javnost skandalizirana događanjima na HRT-u. Suprotno našim očekivanjima, čitav slučaj još uvijek nije riješen na zadovoljavajući način adekvatnim sankcioniranjem pravih krivaca za još jedno srozavanje ugleda ne samo HRT-a, nego i čitave Hrvatske kao društva koje poštuje demokratske standarde i ljudska prava. Zato se i HHO ovom izjavom pridružuje zgražanju javnosti te od svih mjerodavnih i odgovornih osoba i tijela odlučno zahtijeva adekvatne poteze kojima bi se okončala ova sramota", stoji u priopćenju kojeg je medijima u ime Hrvatskog helsinškog odbora uputio član Izvršnog odbora Mladen Godek.

HHO se ovim dopisom očitovao o slučaju četvero urednika i novinara HRT-a - Sanje Mikleušević Pavić, Maje Sever, Lele Knežević i Roberta Zubera, koji su za Index posvjedočili o primitivnom i šovinističkom ispadu glavnog ravnatelja HRT-a Vanje Sutlića koji je njihovu kolegicu Ivanu Dragičević Veličković nazvao "četničkom kurvetinom".

"Sutlić, Markota i Hloverka su narušili vjerodostojnost HRT-a"

"Javnost u demokratskom društvu, kakvo želi biti i hrvatsko, prema svim standardima zaštite ljudskih prava i temeljnih civilizacijskih vrijednosti očekivala bi u takvom slučaju temeljitu istragu, a po utvrđivanju svih činjenica i sankcioniranje ispada koji se ne može i ne smije tolerirati nikome, a kamoli glavnom ravnatelju HRT-a, javne ustanove kojoj je, uz objektivno informiranje, jedan od glavnih zadataka upravo kritiziranje negativnih pojava u društvu, među kojima šovinistički ispadi nikako nisu na posljednjem mjestu", smatraju u HHO-u.

"Međutim, umjesto postupka utvrđivanja točnosti optužbe, uprava HRT-a promptno je pokrenula postupak kažnjavanja četvero novinara s očitom namjerom da im se da izvanredni otkaz. To su svojim iskazima pred Programskim vijećem HRT-a potvrdili glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, ravnatelj HTV-a Blago Markota te glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić. Pri tom su nastavili rušiti kako vlastitu, tako i vjerodostojnost ustanove kojoj su na čelu optužujući se i međusobno i prebacujući na druge odgovornost za represivni postupak protivan svim  demokratskim standardima", dodaje se u priopćenju.

"Držanje i postupanje Hloverke Novak Srzić osobito je degutantno te porazno po vjerodostojnost nje kao osobe i novinarke"

"Glavni ravnatelj Vanja Sutlić pri tom je zauzeo neutralan stav kao da s čitavim postupkom nema ništa, premda je, sukladno svom položaju, upravo on osoba koja je mogla spriječiti ili bar ranije prekinuti ovo javno sramoćenje kuće kojoj je na čelu. Držanje i postupanje Hloverke Novak Srzić osobito je degutantno te porazno po vjerodostojnost nje kao osobe i novinarke, a što je najvažnije i kao glavne urednice Informativnog programa HTV-a. Svojim javnim istupima tobože je davala podršku svojim novinarima, da bi naposljetku sama priznala kako je upravo ona protiv njih pokrenula postupak u smjeru davanja izvanrednih otkaza", navode u HHO-u.

"U međuvremenu su do javnosti došla i svjedočenja drugih novinara HTV-a iz kojih je jasno da je njihovih četvero kolega o incidentu javno govorilo unutar vlastite kuće odmah nakon što se on dogodio, prije skoro dvije godine, ali je reakcija izostala. To dovodi u pitanje utemeljenost optužbe, kojom je uprava HRT-a djelomice pokušala opravdati svoje postupanje, kako je ovih četvero novinara propustilo čitavu stvar najprije raščistiti unutar same kuće. Ipak, ravnateljstvo HRT-a, na čelu s glavnim ravnateljem Vanjom Sutlićem, posegnulo je za tipičnom zamjenom teza i pokrenulo skandalozni postupak prema principu: Nije kriv onaj koji je počinio nedopuštenu radnju, nego onaj koji je to prijavio sa zakašnjenjem", dodaju u HHO-u.

"Ravnateljstvo HRT-a uznemirava i maltretira trudnicu"

"Prošle godine HHO je nagradu Joško Kulušić za doprinos zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja dodijelio Sanji Mikleušević Pavić. Uz troje kolega nju se danas optužuje da ruši ugled svoje kuće. HHO, naprotiv, smatra da je ona svojom vjerodostojnošću i cjelokupnim radom ugled te kuće bitno podigla. Pri tom moramo naglasiti da je Sanja Mikleušević Pavić trenutno u najvišem stupnju trudnoće. Čak i bez analize pravnih aspekata čitavog postupka, ta činjenica ponašanje ravnateljstva HRT-a čini još odurnijim. Takvo uznemiravanje i maltretiranje trudne žene, kojim se izravno ugrožava egzistencija nje i njenog djeteta, zamisliva je samo u najneljudskijim represivnim režimima, a ne u demokratskom društvu za kakvo se mora zalagati i HRT", navodi se u priopćenju.

"Na žalost, u svjetlu svega izrečenog ni najmanje ne iznenađuje činjenica što je javnost o cijelom slučaju, pa tako i o svemu što je o tom predmetu izrečeno na prošlotjednoj sjednici Programskog vijeća HRT-a, obaviještena preko svih medija osim preko Informativnog programa HTV-a koji se prema svemu odnosio na način koji je najprimjerenije nazvati svjesnim kršenjem prava javnosti na potpuno i objektivno informiranje u stvarima od općeg interesa, o kakvoj se ovdje bez svake sumnje radi. Trenutno vodstvo HRT-a svojim je ponašanjem u ovom slučaju dalo snažan povod sumnji da je u stanju i da uopće želi služiti tom interesu", dodaje se.

"Do sada povučeni potezi i ponašanje odgovornih na HRT-u, kao i onih politički odgovornih za HRT, javnosti na žalost poručuju kako je širenje primitivizma i mržnje mnogo manji krimen nago javno prokazivanje takvog ponašanja. Zato zahtijevamo poteze kojima će se pokazati da HRT u našem društvu doista želi i može unaprjeđivati temeljne vrijednosti kao što su osjećaj za ljudska prava, pravdu i istinu, a prije svega toga i elementarnu građansku pristojnost i kulturu", zatražio je HHO.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.