HNB: Pooštravanje uvjeta financiranja se ne prelijeva na kamate kredita građana

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

INFLACIJA potrošačkih cijena u travnju je ubrzala na 9.4 posto, ponajviše zbog rasta cijena energije i hrane, a pooštravanje uvjeta financiranja za sada se ne prelijeva na kamatne stope na kredite, ističu iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju sa sjednice Savjeta.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima i financijskoj stabilnosti, usvojio godišnje izvješće HNB-a za 2021. te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

"Rast realnog BDP-a znatno se ubrzao u prvom tromjesečju 2022., a raspoloživi statistički pokazatelji za početak drugog tromjesečja upućuju na neznatno slabiji intenzitet rasta u odnosu na početak godine", ističu iz središnje banke. Dodaju kako je i rast zaposlenosti i nominalnih plaća također usporio u odnosu na početak godine.

"Inflacija potrošačkih cijena ubrzala se sa 7.3 posto u ožujku na 9.4 posto u travnju, ponajviše zbog rasta doprinosa energije i hrane, pri čemu je vidljiva sve veća rasprostranjenost rasta cijena po skupinama proizvoda i usluga", navodi se u priopćenju na internet stranicama HNB-a. 

"Pooštravanje uvjeta financiranja zasad se ne prelijeva na kamatne stope na kredite stanovništvu"

Kako nadalje ističu iz središnje banke, kratkoročni i dugoročni troškovi financiranja države nastavili su blago rasti i u svibnju, u skladu s kretanjima na globalnim financijskim tržištima.

"Pooštravanje uvjeta financiranja zasad se ne prelijeva na kamatne stope na kredite stanovništvu i poduzećima, koje su se u travnju blago smanjile", ističu iz HNB-a.

Po podacima koje iznose, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) nastavili su se ubrzavati na godišnjoj razini, s pet posto u ožujku na 6.5 posto u travnju, ponajprije zbog snažnog povećanja plasmana nefinancijskim poduzećima, a manjim dijelom i bržeg rasta plasmana stanovništvu.

"Rast kreditne potražnje poduzeća vjerojatno je povezan s većim troškovima nabave uvoznih energenata i sirovina, kao i s nastojanjem poduzeća da zaduživanjem uz postojeće povoljne uvjete preduhitre očekivani porast troškova zaduživanja", navode iz središnje banke.

Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici dao suglasnost Nadzornom odboru Istarske kreditne banke Umag da Emanuela Vukadinović obavlja funkciju članice uprave te banke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.