Hoće li 0.21 promil igrati ulogu na suđenju? Toksikolog: Neće. Odvjetnik: Moglo bi

Foto: Hina/Društvene mreže

Danas je objavljena nalaz krvi u kojem stoji da je bivšem ministru Mariju Banožiću nakon prometne nesreće koja se dogodila u subotu u 6:15 utvrđen 0.21 promil alkohola u krvi. U nalazu stoji da je krv izvađena u subotu u 6:47.

>> Širi se Banožićev nalaz iz vinkovačke bolnice. U 6:47 mu izmjeren 0.21 promil

Jučer je Županijsko državno odvjetništvo u priopćenju kazalo kako kod Banožića "nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnost droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika".

>> Ne, DORH nije objavio da Banožić nije imao alkohola u krvi

Toksikolog: Prvo vađenje krvi je dijagnostička metoda liječnika koja je nebitna u sudskom procesu 

Toksikolog i bivši sudski vještak Zdravko Kovačić kaže da je prvotno vađenje krvi u vinkovačkoj bolnici, oko pola sata nakon nesreće, dijagnostička metoda kojom se služe liječnici te da nema nikakvu ulogu u sudskom postupku.

"Banožiću je krv izvađena u 6:47, 30 minuta nakon događaja, to je dijagnostička metoda koja služi liječnicima i uopće nije bitna u sudskom postupku. Ta metoda nije kvalificirana kao metoda u slučaju određivanja prometnih nesreća i kaznenih djela pod utjecajem alkohola. U sudsko-medicinskom smislu joj se ne daje nikakva važnost. Bitna je doktorima da znaju pružiti prvu pomoć, znaju što smiju, koje lijekove dati, koja je krvna grupa u pitanju", kazao je Kovačić. 

Pitali smo ga zašto to nije bitno u sudskom vještačenju. 

"Jer nije uzeto na način koji je propisan Pravilnikom o uzimaju uzoraka za određivanje alkohola, a nije rađeno ni metodom koja je propisana za određivanje koncentracije alkohola u sudskim postupcima. To je dijagnostička metoda koja služi isključivo liječnicima i ništa drugo. 

Državni odvjetnik je trebao dati nalog da mu se uzmu uzorci krvi i mokraće prema pravilniku. To je napravljeno sedam sati kasnije. Ti nalazi jesu validni, predstavljaju koncentraciju i uzeti su kako je pravilnikom definirano. Ti nalazi služe u sudskim postupcima", kazao nam je. 

Zanimalo nas je i može li se, prema tim naknadnim nalazima, dobivenima iz uzoraka uzetih nakon nekoliko sati, vidjeti koliku je razinu krvi imao u trenutku nesreće. "Ne, zato i ima 0.0 promila u trenutku vađenja krvi i ne postoji način da se retrogradno računa jer se ne zna u koje vrijeme je 0.0. postignuto", odgovara Kovačić.  

On kaže da se ne radi ni o kakvom naknadnom vađenju krvi, već onom uobičajenom, koje se mora obaviti nakon svake prometne nesreće ako se sumnja na alkohol ili drogu.  

"Taj nalaz od 0.21 nema nikakve veze s eventualnom optužnicom i ničemu ne služi po pitanju kaznene odgovornosti. Ponavljam, to je isključivo metoda za liječnike. Zakon kaže da su osobe s alkoholom do 0.5 promila u krvi trijezne i, prema tome, količina alkohola od 0.21 promila u krvi ne utječe na sposobnost osobe za volanom", kazao je Kovačić za Index. 

Odvjetnik: Treba vidjeti koliko je alkohola u krvi imao kad je sjeo za volan 

Odvjetnik Branko Šerić Indexu je pak kazao da je potrebno izvidjeti koliku je razinu alkohola u krvi Banožić imao u trenutku sjedanja za volan, a ne samo u trenutku izazivanja prometne nesreće. 

"Prema Zakonu o prometu na cestama, ispalo je da ima toliku razinu u krvi, ali ne i da nije sposoban za vožnju jer je zakonom određena razina do 0.5 promila u krvi. Međutim, treba preračunavati unazad. Teoretski, smatra se da je eliminacija alkohola u krvi 0.15 na sat. Pri tome se dolazi do trenutka kada je sjeo za upravljač i postavlja pitanje je li u tom trenutku imao 0.5 promila u krvi ili više", kaže nam odvjetnik Šerić.

"To je ključan moment jer može isključiti nehaj"

"Toksikološki nalazi vrlo lako i brzo ukazuju na to. To bitno mijenja situaciju u pogledu kaznenog postupka i budućnosti inkriminacije. Kako i u kojem pravcu će se to reflektirati, tek ćemo vidjeti. To je ključan moment jer se može raditi o eventualnoj namjeri. Dakle, isključuje se nehaj. 

Ipak, ovo je sve nagađanje i moramo prepustiti istrazi da sve utvrdi jer će se tek nakon završetka istrage, ja se nadam, točno utvrditi koncentracija alkohola u krvi, ali i brzina vožnje", govori nam Šerić. 

"Ako je i bilo 0.21, onda je poštenije izjaviti da je bilo toliko"

"Za sada je sve na pretpostavkama, a mene pomalo čudi kategorička tvrdnja Državnog odvjetništva da nije bilo alkohola u krvi jer to podrazumijeva da ga nije bilo uopće. Ako i je bilo 0.21, onda je poštenije izjaviti da je bilo toliko, ali da se prema Zakonu o sigurnosti na cestama ne smatra stanjem u kojemu nije siguran u vožnju i svoje upravljačke sposobnosti.

Još ima jedna stvar. Regres od osiguravajućeg društva prema počinitelju prometne nesreće ide oštećeniku ako je krivac za nesreću imao imalo alkohola u krvi. Ako nema, obeštećenje ide na teret osiguranja koje plaća krivac za prometnu nesreću", kazao je Šerić za Index. 

Beroš: Nitko ništa ne taji niti to može

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas, komentirajući krvne nalaze  Marija Banožića, da nitko ništa ne želi niti može tajiti te da se na osnovu bilo kojeg nalaza može retrogradno izračunati koncentracija alkohola u krvi. "Mi nemamo s ničim nikakav problem jer nitko doista ništa niti želi tajiti niti može tajiti", rekao je Beroš novinarima u Supetru nakon primopredaje posljednje brodice za hitni medicinski prijevoz.

Ministar zdravstva je napomenuo da postoji zakonom propisana radnja tko, što, kako i u kojem trenutku radi u okviru istražnih radnji ŽDO-a. "Ja ću vam samo reći da je sigurno to da je tijekom prijema, obrade, kontrole i daljnjeg liječenja, sa svim elementima u tijeku, u nekoliko navrata ponavljana čitava obrada", rekao je.

>> Beroš o Banožićevom nalazu: Može se izračunati koliko je alkohola imao u krvi prije

To je, kaže, jedan nalaz, od kada je, ne zna, možda ima i drugih, ali to nije nikakav problem. "Na osnovu bilo kojeg nalaza, a pogotovo onih najrelevantnijih, koji će se dobiti u Centru za forenzička ispitivanja, može se retrogradno izračunati koncentracija alkohola na bilo koji način", poručio je Beroš.

Naglasio je kako je u današnje vrijeme moguće sagledati analizu krvi "na osnovu jednog, drugog, trećeg nalaza, i to se uklopi u određeno vještačenje koje vrlo jasno pokaže o čemu se radi". Beroš kaže da je jutros slušao županijsku državnu odvjetnicu i da je sukladno zakonu proveden istražni postupak, tijekom kojeg su izuzeti dokazi koji su upućeni na analizu.

"Ako su upućeni na analizu, ne znam kako netko može konstatirati da su bili negativni. Nadalje, nisam informiran o nalazima analize koja se provodi u specijaliziranom laboratoriju. Isto tako, nemam informaciju da je iz bolnice otišla nekakva informacija, ako je to bio određeni problem", komentirao je Beroš.