Češki predsjednik protiv turističkog koridora k Hrvatskoj, premijer pak zainteresiran

Foto: EPA/Grgo Jelavic/ PIXSELL

HOĆE li češki turisti po posebnom dogovoru između Hrvatske i Češke ovog ljeta ipak moći doći na godišnji odmor na Jadran pitanje je koje ovih dana okupira i hrvatsku i češku javnost.

Iz Praga zasad dolaze suprotstavljeni signali, a najnovija izjava češkog predsjednika Miloša Zemana sugerira da od te ideje neće biti ništa.

>> Češki predsjednik poručio građanima: Ovog ljeta neće biti putovanja u druge države

Prijedlog češkog udruženja putničkih agencija

Sve je poteklo iz inicijative češkog udruženja putničkih agencija, koje je 11. travnja u tamošnjoj javnosti lansiralo ideju otvaranja svojevrsnih turističkih koridora, pa i prema Hrvatskoj, a slijedom želje čeških turista da idu na odmore i more, za one koji dobiju potvrdu da su zdravi. Uz Hrvatsku su se kao potencijalne destinacije spominjale i susjedna Slovačka, ali i daleki Vijetnam, u kojemu je zasad izvrsno suzbijeno širenje koronavirusa.

Hrvatska je i dalje jedna od omiljenih ljetnih destinacija čeških turista, kojih je samo prošle godine na Jadranu bilo oko 800 tisuća. Naravno, s obzirom na to da je ove godine turistička sezona u Hrvatskoj više nego upitna, uskoro se pokazao i interes s hrvatske strane za ovaj prijedlog.

Plenković i Babiš dogovorili da ministri turizma predlože konkretan plan

Premijer Andrej Plenković je tako na svom Twitteru 17. travnja objavio kako je razgovarao sa svojim češkim kolegom Andrejem Babišem o prijedlogu čeških turoperatera te su dogovorili kako će hrvatski ministar turizma Gari Cappelli i njegova češka kolegica Klara Dostalova pokušati dogovoriti “prihvatljiv model čeških turista u Hrvatsku tijekom ovogodišnje turističke sezone”.

>> Plenković s češkim premijerom pričao o dolasku Čeha na ljeto

Prijedlog je češke udruge putničkih agencija da se između RH i Češke stvori zračne ili cestovne koridore kojima bi u Hrvatsku dolazili Česi s potvrdama da ne boluju od covida-19, a neslužbeno se doznaje da dvije zemlje još nisu odlučile koja bi od tih varijanti bila pogodnija.

Uključivanje Austrije i Mađarske?

Pitanje je kako bi na to reagirale i zemlje između Češke i Hrvatske, primjerice Mađarska, kroz koju se treba proći ako se ide na varijantu cestovnog koridora. Stoga se razmatra i uključivanje Mađarske i Austrije u taj proces, no treba jasno naglasiti da nekakvog konkretnog dogovora ili plana tu zasad uopće nema. 

>> Česi, Mađari i Austrijanci će posebnim koridorima na ljeto dolaziti u Hrvatsku?

Ministar Cappelli: Sve ovisi o odlukama nacionalnih epidemioloških stožera i vlada

Ministar turizma Gari Cappelli poručio je, pak, da su takve inicijative očekivane i prvi znaci s tržišta, koje, po njegovoj ocjeni, ne može dugo izdržati pritisak da ne radi, kao i da realizacija takvih inicijativa ne ovisi samo o željama turista i poslovnih partnera u turizmu nego i o mjerama i odlukama nacionalnih epidemioloških stožera i vlada.

"Takve želje se mogu očekivati, jer nitko ne može dugo izdržati situaciju bez posla, bit će toga i iz Austrije, Slovačke, Mađarske i drugih zemalja, a pogotovo od njihovih građana koji su vlasnici brodova, kuća i drugog u Hrvatskoj i htjet će doći u svoju imovinu u Hrvatsku na određeni način", smatra Cappelli, ističući kako upravo u tim ljudima, vlasnicima, vidi one prve koji bi mogli na neki način 'probiti' tržište.

Važnim drži i što Hrvatska "daje i dobre signale iz zdravstvenog sustava te da je možda i najrigidnija u mjerama, ali i najsigurnija".

Češke vlasti proziva i tamošnji Sindikat trgovine i turizma

Stvari će možda biti jasnije nakon 27. travnja, kada je zakazan online sastanak 20 europskih ministara turizma, odnosno čelnika tijela u koja spada sektor turizma.

Češke vlasti su i pod pritiskom predsjednika Sindikata trgovine i turizma Tomasa Prouze, koji je izjavio da se “vlada zaljubila u zabrane” te poziva da vlada ukine prekogranične zabrane putovanja. Umjesto toga, trebalo bi zabraniti putovanje samo u regije u kojima postoji velika mogućnost zaraze koronavirusom, smatra Prouza.

On je za češku televiziju izjavio da se nada kako će trenutna nemogućnost putovanja u inozemstvo barem pomoći domaćem turizmu, a češki će građani spasiti domaće poslovanje od bankrota. Prema njemu je pozitivno to što su mnogi češki hoteli i pansioni već dobili brojne rezervacije za ljetne mjesece.

Izjava predsjednika Zemana kao hladan tuš

Kao hladan tuš u odnosu na takve prijedloge došle su najnovije izjave predsjednika Zemana. On je poručio češkim građanima da uživaju u ljepoti vlastite zemlje ovoga ljeta budući da će putovanja u druge države biti zabranjena cijelu godinu kao rezultat pandemije covida-19. 

Zeman je rekao u intervjuu za radio u nedjelju da bi trenutačna ograničenja na granicama trebala trajati godinu dana "kako putnici ne bi donijeli novi val zaraze s putovanja u zemlje u kojima epidemija još nije završila". 

Dogovor tek slijedi, ako ga uopće bude

Za razliku od hrvatskog ili austrijskog predsjednika, koji većinom imaju samo ceremonijalne ovlasti, češki predsjednik može, primjerice, staviti veto na zakon izglasan u parlamentu, a o zajedničkom potpisu premijera i predsjednika ovise razne odluke. Iako češki predsjednik ima značajne ovlasti u vanjskoj politici, tema putovanja čeških turista u druge zemlje u to ipak ne spada, tako da se najvjerojatnije sve može dogovoriti i mimo predsjednika Zemana, ako se on doista zainati oko ideje da češki građani godinu dana ne smiju putovati u druge zemlje zbog pandemije koronavirusa.

U svakom slučaju, jasno je da je ideja o dolasku čeških turista ovog ljeta na Jadran još uvijek u zraku te da u ovom trenutku ovisi mnogo više o dogovoru unutar Češke nego od bilo čega što bi mogla učiniti Hrvatska.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.