Palestinu će priznati sve zemlje bivše Jugoslavije: A što će na to reći Jandroković?

"PREDSTAVNICI Palestine uvjereni su da će sve zemlje bivše Jugoslavije u Općoj skupštini UN-a podržati nezavisnost Palestine", kazao je stalni promatrač Palestine u UN-u Riyad Mansour na današnjem summitu Nesvrstanih u Beogradu.

Dodao je kako su Palestinci zadovoljni rezultatima i debatom na ovom sastanku na kojem su gotovo sve članice izrazile podršku palestinskom narodu. "Ovo je povijesni trenutak za nas", kazao je Mansour dodavši kako Palestinci rade na pridobivanju dvotrećinske podrške u UN-u kako bi njihov zahtjev za unilateralnim proglašenjem neovisnosti bio odobren. "U Palestini je već završeno uspostavljanje institucija za vođenje samostalne države, a od Opće skupštine UN-a očekujemo samo da legalizira realnost", prenio je Mansourove riječi B92.

A što će reći Jandroković?

Međutim, Mansour je svjestan da, kako je objasnio i drugima na sastanku, na putu do ostvarenja palestinskog cilja stoji jedna moćna država - SAD. Naime, do glasovanja u skupštini, koje predviđeno 22. rujna, moglo bi i ne doći, jer zahtjev prvo mora proći kroz Vijeće sigurnosti, gdje je prilično sigurno da će ga Amerikanci blokirati.

"Imamo više opcija i nadamo se da ćemo uz pomoć Pokreta nesvrstanih, kao i zemalja bivše Jugoslavije, moći učiniti nešto pozitivno za Palestinu i okončati okupaciju", zaključio je Mansour.

Lijepo je nadati i oslanjati se na lijepe riječi, ali Mansour mora biti svjestan da će zadnju riječ o službenoj hrvatskoj podršci imati ministar Jandroković. A s obzirom na to da naš šef diplomacije vanjsku politiku vodi isključivo na način da "svoje stavove mora prvo usuglasiti sa euroatlantskim partnerima, nakon čega će donijeti konačnu odluku", prilično je dvojbeno hoće li i "hrvatska ruka" biti u zraku kada se bude izglasavala podrška Palestini. Jer Palestina nije Kosovo, kažu naši "važni partneri" Amerikanci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.