Ima li Varteks ikakve šanse da preživi?

Foto: Sandra Šimunović PIXSELL

NENAD BAKIĆ objavio je preko svog Facebook profila da je prodao svoja potraživanja prema Varteksu, ukupne vrijednosti 42.65 milijuna kuna, kompaniji Meta Nekretnine. "U petak sam prodao potraživanja prema Varteksu, u kojem sam manjinski dioničar, kompaniji koja će ih profesionalno pokušati naplatiti", napisao je.

Nakon optimistične 2019., u kojoj se objavljivalo da je Varteks izvučen iz kliničke smrti, pandemijske 2020. i 2021. su ozbiljno naštetile poslovanju i potkopale trud uložen u restrukturiranje kompanije.

Posebno je bila loša 2020., u kojoj je Varteks imao 937 zaposlenih, 107 milijuna kuna prihoda i gubitak od 31 milijun kuna. Koliko je prva pandemijska godina naštetila Varteksu i Bakićevoj misiji da ga postavi na noge, vidi se iz rezultata poslovanja 2017., prije nego što ga je on "preuzeo". Te godine su imali 1206 zaposlenih, 140 milijuna kuna prihoda te gubitak od 29 milijuna kuna.

Bakić prodao Varteksov dug od preko 42 milijuna kuna

Bakić do 2014. postao vlasnik preko 15 posto dionica

Još 2010. Nenad Bakić je bio vlasnik 7.7 posto dionica Varteksa, kada je cijena bila 14 kuna po dionici. Ukupno je platio 1.12 milijuna kuna. Do 2014. postaje vlasnik više od 15 posto dionica. Ali osim procjene da dionice kompanije vrijede više nego što je u tim trenucima plaćao za njih, uz Varteks ga nije vezalo puno toga.

Bakićeva misija spašavanja nekadašnjeg tekstilnog giganta počinje u 2018., kada kroz dokapitalizaciju ulaže 20 milijuna kuna. Premda je bilo najavljeno da će novi kapital Varteksu osigurati britanska privatna investicijska kompanija Valtegra, ona ipak nije sudjelovala u dokapitalizaciji. Tako je Bakić, uz tadašnjeg predsjednika Uprave Varteksa Zorana Košćeca, koji je uložio 4.5 milijuna kuna, praktički spasio kompaniju.

Tih 24.5 milijuna kuna bilo je nužno za stabilizaciju poslovanja, a Bakić je postao većinski dioničar. "To zasigurno nije situacija u kojoj sam se želio naći (još jedna briga na vratu, uz veliki financijski angažman), ali što je – tu je, to ćemo pretvoriti u priliku", napisao je tada na svom blogu Eclectica.

Situacija je u tom trenutku bila toliko alarmantna da nije bilo ni dovoljno odjeće u dućanima Varteksa. Situacija pred sam bankrot, i to upravo u godini kada je kompanija navršavala 100 godina od svog osnutka. U siječnju je pozvao i druge investitore da sudjeluju u dokapitalizaciji, ali je na kraju bio jedini (uz predsjednika Uprave).

Prema njegovim izjavama, Varteks je u 12 prijašnjih godina nagomilao 800 milijuna kuna gubitaka, a unutar same kompanije se razvila kultura "bullshita", tj. prešućivanja istine i pravog stanja stvari.

Izabran je u Nadzorni odbor Varteksa na mjesto predsjednika, a onda je imenovan i predsjednikom novoosnovanog Odjela za razvoj i strategiju. Napravljen je plan preorijentacije Varteksa, modernizacije proizvodnje i managementa, a strateški je određeno da će Varteks raditi na jačanju vlastitog branda umjesto šivanja za druge, poput Hugo Bossa.

Budi se nova nada

U 2019. pokazuju se znakovi uspjeha i toga da još nije sve izgubljeno, a nakon desetljeća propadanja u Varteksu vide svjetliju budućnost. Sve gubitke kompanija je pokrivala prodajom vrijednih nekretnina diljem Hrvatske i država bivše Jugoslavije.

Primjerice, 2013. je nad Varteksom otvorena predstečajna nagodba, a kompanija je izbjegla propast. Vjerovnici, kojima je Varteks dugovao 371.8 milijuna kuna, prihvatili su plan restrukturiranja. Država je pritom otpisala gotovo 200 milijuna svojih potraživanja.

U predstečajnoj nagodbi su se i drugi vjerovnici odrekli dijela potraživanja, a dio duga riješen je prepisivanjem nekretnina i preuzimanjem dijela vlasništva nad tvrtkom. Zagrebačka, Privredna banka, Varaždinska banka, RBA, HBOR i Croatia osiguranje otpisali su Varteksu kamate na dugovanja, a kao nadoknadu za dug dobili su Varteksove nekretnine.

Jedna od nekretnina koje su u tom procesu prodane je trgovina na Trgu bana Josipa Jelačića, koja je prodana njemačkom lancu drogerija Müller.

Prva dva mjeseca 2019. tvrtka je ostvarila 67 posto veće prihode u maloprodaji nego u istom razdoblju 2018. i 29 posto veće nego u 2017. Pri tome je bruto dobit veća za 96 posto i 86 posto nego u prva dva mjeseca 2018. i 2017., hvalio se tada Bakić.

Na kraju 2019. bilo je čak zaposleno i više ljudi nego krajem 2018., 1057 zaposlenika je prebrojano na datum 31.12.2019. u odnosu na 1055 zaposlenika na isti datum prethodne godine, prema financijskom izvješću.

Ukupni poslovni prihod na razini Varteks Grupe tijekom 2019. iznosio je 173.8 milijuna kuna (2017. 140 milijuna), ali i dalje značajno nedostaje likvidnosti zbog naslijeđenih obaveza iz prethodnih razdoblja.

Obnova imena "Varteks"

Polako se vraćala orijentacija na maloprodaju i vlastiti brand, a broj trgovina se povećao na 30 sa samo 22 prije par godina. Prodaja preko online trgovine rasla je posebno brzo, stil i kroj su se modernizirali, a uvedena je i linija proizvoda za žene.

Puno se ulagalo u marketing. Osmišljen je program "Modabus", inspiriran sličnim konceptom 30-ih godina prošlog stoljeća kompanije Tivar-Tekstilna industrija Varaždin, prethodnika Varteksa, u kojem su se obilazila naselja diljem Hrvatske promovirajući brand.

Online trgovina i "Modabus" bili su komplementarni, pa bi kupci nakon razgledanja i isprobavanja u autobusu jednostavno naručili artikl iz online trgovine. Vukovar, Osijek, Sisak, Čazma, Samobor, Jastrebarsko, Dugo Selo, Velika Gorica, Karlovac, Zagreb, Popovača, Bjelovar, Samobor, Rijeka, Karlovac, Koprivnica itd., Varteksov "Modabus" je obišao cijelu Hrvatsku i uskrsnuo brand.

Pokrenuta je kampanja "Nesavršeni muškarci u savršenom odijelu", u kojoj su mnogi istaknuti muškarci u Hrvatskoj reklamirali Varteksova odijela. Prvi model bio je Mate Rimac, nakon kojeg su uslijedili Alan Sumina, Mate Janković, Ivan Mrvoš, Zoran Vakula, Vojko V i mnogi drugi.

Polako se vraća povjerenje i cijena dionice raste s manje od 10 kuna 2018. na više od 20 kuna sredinom 2019. Krajem godine Bakiću istječe mandat predsjednika Uprave i rad nastavlja u Nadzornom odboru.

Pandemija je uništila sav trud

Pandemijske 2020. i 2021. su ipak dobrim dijelom prekinule san o spašavanju Varteksa. Politike lockdowna, koje su ljude zatvorile u kuće i radikalno smanjile broj vjenčanja, broj poslovnih sastanaka i općenito potrebu za lijepom odjećom, zadale su težak udarac Varteksu. Uz to su i smanjeni poslovi šivanja za druge, modne brendove iz zapadne Europe.

Tvrtka je 2020. godinu završila s 31.47 milijuna kuna gubitka nakon oporezivanja, a u 2021. su počele i kasniti plaće zbog problema s likvidnosti.

Tijekom druge godine pandemije pokrenut je plan da se projekt "Varteks kvart - urbana regeneracija", vrijedan 183 milijuna kuna, proglasi strateškim projektom Republike Hrvatske. Tim projektom bi se većina zemljišta na kojem se nalaze pogoni i prostorije Varteksa, koji se odavno ne koriste, stavila u funkciju urbanog razvoja Varaždina.

Ono što je tu bitno za Varteks je da se samim proglašenjem strateškog projekta za Republiku Hrvatsku znatno ubrzava i olakšava izdavanje dozvola budućim investitorima, a time i prodaja. Procjenjuje se da nekretnine i zemljište vrijede 19 milijuna eura. 

"Ja sam naivno vjerovao bankama da nas neće 'zaklati'"

Nenad Bakić nam je ipak rekao da misli kako je spašavanje Varteksa izvedivo.

"Kritična je prodaja preostale neaktivne imovine (stari pogoni Varteksa) kako bi se vratili dugovi, podmirili dobavljači i uložilo u razvoj", rekao nam je Bakić.

"Pandemijske godine smo preživjeli zahvaljujući početnim uspjesima u prodaji imovine te uz manju dokapitalizaciju i pozajmice novog ulagača, Stjepana Čajića. No naravno, situacija se stalno kvarila u smislu dugovanja, ponekad čak i kašnjenja plaća, ali je uspjeh u svakom trenutku bio moguć da se zakotrljala monetizacija neaktivne imovine kao što je bilo moguće."

Uprava Varteksa je putem Zagrebačke burze izvijestila da je 21. travnja sklopljen Ugovor o uvjetima pristupa i podmirenja duga dužnika s dioničarom Stjepanom Čajićem. Ugovorom su regulirani uvjeti pod kojima će Čajić pristupiti dugu Varteksa prema kreditorima Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak i Zagrebačkoj banci. Time je podmirio dug Varteksa.

Na pitanje bi li se ponovno upustio u spašavanje Varteksa 2018. da je znao što sada zna, Bakić odgovara potvrdno. "Naravno, samo bih postupao mudrije i ne bih vjerovao ljudima i institucijama. Npr. najnormalnije je da onaj tko unosi novi dug ima prioritet, a ja sam naivno vjerovao bankama da nas neće "zaklati" umjesto da sam uvjetovao da moj dug bude ispred njihovog - tada bi se zasigurno ponašale konstruktivnije."

Za Varteks, bar prema Nenadu Bakiću, još uvijek ima nade.


 

Pročitajte više