Simbol kineske nekretninske propasti ide u likvidaciju

Foto: EPA

Hongkonški sud naložio je likvidaciju dugovima opterećenog kineskog nekretninskog diva Evergrandea. Sutkinja Linda Chan odlučila je tako nakon što problematična kompanija više puta nije uspjela osmisliti plan restrukturiranja svojih dugova.

Kompanija koja duguje više od 300 milijardi dolara primjer je kineske nekretninske krize. Kada je Evergrande bankrotirao prije dvije godine, to je izazvalo šok na globalnim financijskim tržištima, piše BBC.

"Žalosna odluka"

Izvršni direktor Evergrandea Shawn Siu nazvao je odluku "žalosnom", ali je rekao da će kompanija nastaviti poslovati u ostatku Kine. Ogranak u Hong Kongu bio je neovisan o poslovanju u Kini, dodaje se u izjavi.

Iako je potencijalni utjecaj presude na Evergrandeov posao izgradnje kuća trenutno nejasan, kriza u kompaniji već je osudila mnoge kupce na čekanje svojih nekretnina. Peking je prethodno nastojao ublažiti zabrinutost javnosti zbog krize jer su građani na kineskim društvenim mrežama, kao što je Weibo, dijelili svoje frustracije oko građevinskih kompanija poput Evergrandea.

Odluka suda također će vjerojatno izazvati dodatne potrese na kineskim financijskim tržištima u vrijeme kada vlasti pokušavaju obuzdati rasprodaju na burzi. Kineski sektor nekretnina čini otprilike četvrtinu drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Dionice pale za više od 20 posto

Dionice Evergrandea pale su za više od 20% u Hong Kongu nakon ove objave u ponedjeljak. Trgovanje dionicama sada je obustavljeno.

Likvidacija je proces u kojem se imovina poduzeća plijeni i rasprodaje. Prihod se zatim može koristiti za otplatu nepodmirenih dugova. Prije današnje presude Vrhovni sud Kine i Ministarstvo pravosuđa Hong Konga potpisali su sporazum o međusobnom priznavanju i izvršenju građanskih i trgovačkih presuda između Kine i Hong Konga, koji danas stupa na snagu.

Međutim, hoće li se taj proces slijediti, može ovisiti o kineskoj vladi, a nalog za likvidaciju ne znači nužno da će Evergrande propasti i nestati.

Pravni proces pokrenuo je u lipnju 2022. jedan od investitora, Top Shine Global, sa sjedištem u Hong Kongu, koji je rekao da Evergrande nije poštovao ugovor o otkupu dionica. Ali ono što se duguje toj kompaniji samo je djelić ukupnih Evergrandeovih dugova.

Najveći dio duga Evergrandea odnosi se na zajmodavce u Kini koji imaju ograničene pravne mogućnosti da potražuju svoj novac.

Inozemni vjerovnici, nasuprot tome, mogu slobodno pokrenuti slučajeve pred sudom izvan kontinentalne Kine. Neki su odabrali Hong Kong, gdje su Evergrande i druge slične kompanije izašle na burzu, za pokretanje tužbi protiv njih.

Nakon odluke o likvidaciji direktori društava prestaju imati kontrolu. Sud će vjerojatno imenovati privremenog likvidatora - bilo državnog službenika ili partnera iz neke profesionalne tvrtke, prema Dereku Laiju, globalnom voditelju stečaja u Deloitteu.

Nakon sastanaka s vjerovnicima formalni likvidator bit će imenovan u roku od nekoliko mjeseci.

Većina imovine nalazi se u Kini

No, većina Evergrandeove imovine nalazi se u Kini i unatoč sloganu "jedna država, dva sustava", postoje škakljiva pitanja jurisdikcije. Postoji sporazum između sudova iz Kine i Hong Konga o priznavanju imenovanja likvidatora, ali Lai kaže da su kineski sudovi priznali samo dva od šest zahtjeva iz Hong Konga.

Čini se da kineska Komunistička partija također želi održati kompaniju na životu kako bi osigurala da kupci, koji su kupili nekretninu prije početka građevinskih radova, dobiju ono što su platili. To znači da bi Peking mogao odlučiti odbaciti nalog hongkonškog suda.

"Čak i ako imenovani likvidator bude uzajamno priznat u Hong Kongu i Kini, mora se pridržavati kineskih zakona kada provodi likvidaciju", dodaje Lai.

Nalog o likvidaciji nad matičnom tvrtkom ne znači trenutnu obustavu Evergrandeova građevinskog poslovanja.

"Ovo ne stavlja sve podružnice u likvidaciju", kaže Nigel Trayers, izvršni direktor restrukturiranja u tvrtki za poslovno savjetovanje Grant Thornton, dodajući da likvidatori mogu nastojati preuzeti kontrolu nad određenim podružnicama nakon provođenja istraga. "Ali to bi morali učiniti traženjem likvidacije društava kćeri ili imenovanjem sebe kao direktora tih društava kćeri. Morat će se kretati kroz korporativnu strukturu sloj po sloj i moglo bi biti određenih izazova u praksi."

Lai ističe da, unatoč nalogu za likvidaciju, "ako je tvrtka nesolventna, nije vjerojatno da će neosigurani vjerovnici dobiti puni iznos svojih potraživanja".

Strani vjerovnici također vjerojatno neće dobiti svoj novac prije domaćih vjerovnika. Čak i ako se nalozi sutkinje Chan ne izvrše u Kini, to šalje snažnu poruku i daje naznaku s čime bi se druge kompanije i vjerovnici mogli suočiti.

Ona nema nadležnost samo nad Evergrandeom već i nad drugim nekretninskim kompanijama, kao što su Sunac China, Jiayuan i Kaisa.

Prošlog svibnja naredila je likvidaciju Jiayuana nakon što odvjetnici kompanije nisu uspjeli objasniti zašto im je potrebno više vremena za prijedlog restrukturiranja duga.

"Treba vidjeti kako će offshore likvidatora tretirati onshore faktori kada postoje značajni lokalni vjerovnici i razmatranja", kaže Daniel Margulies, partner u globalnoj odvjetničkoj tvrtki Dechert u Hong Kongu, koji je specijaliziran za pitanja restrukturiranja u Aziji.

Evergrande je radio na novom planu otplate, ali je u kolovozu prošle godine podnio zahtjev za bankrot u SAD-u, u pokušaju da zaštiti svoju američku imovinu. Sljedećeg mjeseca predsjednik kompanije Hui Ka Yan stavljen je pod policijski nadzor.