Horvatinčić na sudu: Nagodio sam se. Tražili su 8 milijuna eura, ali im nisam dao...

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

ZA DVA do tri tjedna bit će poznata odluka žalbenog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je u srijedu iza zatvorenih vrata razmatralo žalbu na presudu Tomislavu Horvatinčiću, kojega je sudsko vijeće šibenskog Općinskoga suda pod predsjedanjem Maje Šupe oslobodilo krivnje za smrt talijanskoga bračnog para Salpietro, potvrdio je predsjednik žalbenog vijeća Hrvoje Visković.

>> Corriere della Sera Horvatinčića ne miče s naslovnice: Tajkun koji je ubio dvoje ljudi

Po izlasku iz sudnice, odvjetnik Tomislava Horvatinčića Veljko Miljević kazao je da je žalba Državnog odvjetništva bila neuobičajeno opsežna i detaljna, a takvi su bili i njihovi odgovori na žalbu.



"Danas smo učinili dodatni napor pa smo rezimirali sve odgovore na žalbu kratkim i jasnim stavovima. Uvijek sam zadovoljan sa svakom sjednicom na kojoj možemo bez ometanja iznijeti svoje stavove, a to smo danas mogli. Mislim da je sudsko vijeće moglo steći dojam o tome što je suština predmeta i čiji stavovi su ovdje utemeljeni. Nakon današnje sjednice mi smo uvjereni u potvrđujuću presudu", komentirao je Miljević.

U razgovoru s novinarima Horvatinčić je otkrio da se uspio nagoditi s djecom stradalih supružnika oko financijske odštete, ali iznos nije htio otkriti. Rekao je da su oni od njega tražili 8 milijuna eura, ali da konačna nagodba nije tolika, prenosi Zadarski.hr.

Ugovor o isplati odštete potpisao je s njihovim pravnim zastupnicima, a jedna od klauzula je tajnost isplaćenog iznosa. "Dogovoreno je da iznos upravo zbog te djece ostane tajna, iako sam svjestan toga da nikakav novac ne može nadoknaditi gubitak roditelja", izjavio je Horvatinčić.

Žalbu na presudu Općinskog suda u Šibeniku podnijela je šibenska tužiteljica Irena Senečić, dok su odgovor na tužbu napisala trojica Horvatinčićevih odvjetnika. Šibenski sud Horvatinčića je oslobodio zbog sinkope i nemogućnosti izbjegavanja sudara s talijanskom jedrilicom. Državno odvjetništvo se žalio na presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tijekom sudskog postupka.


Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru, u čijem su sastavu suci Hrvoje Visković, Marijan Bitanga i Dijana Grancarić, presudu može potvrditi, preinačiti je ili, pak, slučaj vratiti na ponovno suđenje.

Dvije poginule osobe

Podsjetimo, dvije osobe poginule su u sudaru jedrilice i glisera u moru kod Primoštena, točnije kod otočića Maslinovik. Na oba plovila nalazile su se po dvije osobe. Dvije osobe s glisera, Horvatinčića i prijateljicu, spasio je policijski brod, dok se za druge dvije, koje su se nalazile na talijanskoj jedrilici, tragalo oko sat i pol. Bio je to bračni par Salpietro čija djeca se danas zgražaju zbog trakavice oko ubojice njihovih roditelja na hrvatskom sudu.
 
Tomislav Horvatinčić tada je potvrdio da je upravljao jahtom koja se sudarila s talijanskom jedrilicom.

>> Horvatinčić: Žao mi je, pokušao sam ih upozoriti
 
Šest godina kasnije, na Općinskom sudu u Šibeniku, Tomislav Horvatinčić je na ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana.

Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine.


U obrazloženju presude sutkinja Šupe navela je kako se "nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, a sud je donio oslobađajuću presudu imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka".

Nije bio ubrojiv

Maja Šupe kazala je i kako "nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe".

Sud je, laičkim rječnikom rečeno, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.
 
"Odgovornost je vrlo jasna"
 
Corriere piše kako je Horvatinčićeva odgovornost vrlo jasna. Pogotovo zbog toga što se u optužnici protiv njega navodi kako je "vozio snažnu jahtu, s automatskim pilotom, kroz uski arhipelag kod Primoštena unatoč velikoj gustoći prometa u ljetnim mjesecima".
 
Navode kako je u dvije godine imao osam prekršaja vezanih za prebrzu vožnju te da je već ranije bio osuđen zbog prometnih prekršaja i da mu je zbog istih suđeno 31 put. Navodi Horvatinčićeve prometne nesreće: prvo ubojstvo Horvatinčić je počinio za volanom automobila krajem osamdesetih, kada je pregazio pješakinju Mandu Vučković, za što je isto dobio uvjetnu kaznu i to od šest mjeseci. Devet godina kasnije prebrzo je vozio i izazvao nesreću u kojoj je poginula Nada Petrović. Dvadeset godina kasnije opet je izazvao prometnu nesreću, srećom je obitelj u drugom automobilu prošla samo s lakšim ozljedama.
 
Horvatinčić nikad nije kažnjen
 
Corriere della Sera piše kako za učinjeno Horvatinčić nikad nije kažnjen. Smrt dvoje Talijana djelovala je poput prekretnice, ali na tome je, piše list, sve ostalo. "Nakon dvadeset rasprava, a da nije prihvaćen nijedan zahtjev odvjetnika djece poginulih, sutkinja Maja Šupe odlučila je osloboditi Horvatinčića".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.