Hrastov za ubijanje i ranjavanje vojnika JNA dobio sedam godina zatvora

VRHOVNI sud danas je odlučio osuditi 47-godišnjeg Mihajla Hrastova na sedam godina zbog protupravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja na Koranskom mostu tijekom napada na Karlovac.

Hrastov je tada ubio 13 pripadnika JNA, dok je dvojicu teško ranio. Županijski sud u Karlovcu triput je oslobađao Hrastova krivnje, no drugostupanjsko vijeće osudilo ga je na osam godina zatvora. Hrastov se žalio na tu presudu, a trećestupanjsko vijeće Vrhovnog suda kaznu mu je smanjilo na sedam godina zatvora. Hrastov je u pritvoru bio šest mjeseci 1992. godine i ponovno od 5. svibnja 2009. godine.

Zločin počinio smanjeno uračunljiv

Obrana je tijekom cijelog suđenja tvrdila da je Hrastov legalno pucao iz mitraljeza. Kazna mu je smanjena u trećem stupnju zato što je 70-postotni ratni vojni invalid više puta odlikovan za sudjelovanje u Domovinskom ratu te zbog dosadašnje neosuđivanosti. Usto je pomogla i činjenica što je Hrastov otac maloljetnog djeteta, a zločin je počinio smanjeno uračunljiv.

Suci Vrhovnog suda uzeli su u obzir i to da se događaj dogodio tijekom "oružanog sukoba koji je trajao i bio pun napetosti, neizvjesnosti, nesigurnosti, netrpeljivosti, osjećaja odanosti i spremnosti na žrtvu za obranu domovine te nema sumnje da je optuženik postupio pod velikim opterećenjem svih navedenih okolnosti, bez potrebnog vremena i prostora za ocjenu stanja i razumno postupanje". Zaključeno je i kako je odluku donio brzo i trenutačno, a nastale posljedice teške su i nepopravljive.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.