Zovu nas zbog hrpe incidenata u ovoj školi. Sve je došlo do policije i DORH-a

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Roditelji su Indexu dojavili više slučajeva koji se tiču nastavničkog maltretiranja učenika u zagrebačkoj XII. gimnaziji. Djelatnici ove škole većinu su ovih navoda potvrdili za Index kazavši i da je policija u više navrata dolazila u školu.

Prva majka: Profesor je mog sina povlačio po hodniku

U posljednjih par tjedana javile su nam se tri majke nezadovoljne ponašanjem djelatnika škole prema njihovoj djeci. Jedna od njih rekla nam je kako je njezinog sina jedan od profesora za ruku povlačio za hodnik.

"Moj sin se iz šale naguravao s kolegom na hodniku te mu je rekao da će ga poći prijaviti za nasilje. To je bila njihova šala. Taj profesor ga je uhvatio za ruku i rekao mu da pođe prijaviti ako je frajer. Nastala je cijela priča jer ga je u jednom trenutku počeo navlačiti, potezati, derati se.

Zatražila sam razgovor s ravnateljicom Jadrankom Vlahovec zbog incidenta. Ravnateljica nije mogla, ali na sastanku su bili taj profesor, pedagoginja i razrednica. Priznao je da je kriv, da je imao težak dan, da mu je žao. Ali napomenuo je da ga je samo s dva prsta povukao za majicu. Kaže da ga nije navlačio niti galamio. Ma nema što nitko dirati moje dijete. Da razbije prozor, nema što nitko dizati ruku na njega.

Rekla sam mu da želim da mu se ispriča, tražila sam da vidim kamere, a onda je odjednom u prostoriju ušla ravnateljica, koja je očito slušala što se priča, i rekla da samo ona može vidjeti kameru", rekla nam je ova majka.

Popričali smo s jednim od svjedoka ovog događaja, koji doduše nije nazočio samom povlačenju, ali nam je rečeno da jest svjedočio divljačkom deranju na dijete, zbog kojeg bi se, govori, "raspala i odrasla osoba". Drugi izvor nam je rekao da su učenici poslije između sebe vrlo jasno govorili da su gledali kako profesor povlači dijete po hodniku.

Druga majka: Isti profesor je mog sina pitao je li kući govore janjevski

S istim profesorom, kako navodi majka, probleme je imalo još jedno dijete. Radilo se o, kako je rekla, šovinističkim ispadima oko učenikovog podrijetla.

Govori da je sve započelo zato što je njezin sin ispravio nastavnika, što se dogodilo u dva navrata. Onda je, ističe, profesor počeo s uvredama i ismijavanjem.

"Mi smo Janjevci. Pitao ga je govori li kući janjevski, onda mu je rekao kako ima veliki križ oko vrata pitajući ga je li ga kući skinuo sa zida. Stalno mu se ismijavao. Meni je rekao kasnije da on voli Janjevce, da on to samo tako", rekla je.

Kasnije, njezin sin ušao je neovlašteno u kabinet glazbenog.

"Kad je izašao iz kabineta, ispred vrata se stvorio spomenuti profesor. Epilog? Moj sin je dobio ukor jer je ušao u kabinet. Ušao je samo da uzme sendvič jer su tamo ostavili stvari. A škola je zato zvala policiju. Iz policije su mi rekli vezano uz tu situaciju da je sve trebalo ostati na razini škole, ali da su morali doći zbog prijave u kojoj nije utvrđen kazneni postupak", rekla nam je ova majka.

Iz odgovora Agencije za odgoj i obrazovanje je jasno da su neke preporuke donesene

"Kasnije je došlo do mene da ga redovno zadirkuju, da profesori govore da glumi da je najpametniji. Zvala sam inspekciju. Oni su bili u školi", rekla je.

"Htjela sam da promijeni razred, da ide u drugi razred gdje mu ovaj profesor koji ga redovno zadirkuje neće predavati. Nisu htjeli niti to", objasnila je.

Index je kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Zanimalo nas je zašto učeniku nije omogućeno da promijeni razred. Rekli su nam da sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, učenik može promijeniti program, o čemu odluku za učenika srednje škole donosi nastavničko vijeće.

Rečeno nam je i da je prijavu roditelja učenika prosvjetna inspekcija proslijedila u nadležnost Agenciji za odgoj i obrazovanje i nadležne policijske postaje.

Kontaktirali smo i Agenciju za odgoj i obrazovanje, kojoj je ova majka prijavila slučaj.

Ona nam je dostavila njihov odgovor u kojem se vidi da su oko svega donijeli preporuke, ali na naš upit kakve, Agencija nije odgovorila.

Treća majka: U mobitelu ravnateljice smo vidjeli hrpu screenshota djece s videonadzora

Treća majka nam je svoju priču započela Odlukom o kućnom redu.

"Donijeli su da svako dijete koje zakasni u školu mora ispred zgrade čekati. Kasnije su to zbog kiše i hladnoće promijenili u stavku da mora čekati u školskom hodniku. To nisu djeca koja žele markirati, nego obično kasne radi prijevoza. Jedan dan moj sin je zakasnio.

Javio je školskom kolegi da je tu, a taj kolega je zamolio nastavnicu da izađe po njega. Ona je dozvolila. Onda je ušla pedagogica i istjerala ih van i zabranila da se uđe u učionicu. Dogovorila sam sastanak s ravnateljicom, koja je rekla da neće moći nazočiti zato što je na seminaru u Rovinju.

Supruga i mene su primili pedagogica, psihologica, profesorica i zamjenik tajnika. Rekli su da je takav kućni red, da ga je Školski odbor prihvatio. Onda je uletjela ravnateljica govoreći da je taman došla iz Rovinja.

Ona je izvadila mobitel na kojem su se vidjeli screenshoti djece, pun je bio mobitel fotografija s videonadzora. Samo sam rekla da obriše fotografije mog maloljetnog djeteta. Kazala je da će odmah to učiniti.

Prijavili smo to policiji, od koje smo dobili odgovor da je slučaj dalje na DORH-u. Više nikakve informacije oko ovog slučaja nismo dobili", objasnila nam je majka.

DORH kaže da je to izvješće koje je na razmatranju, iz policije ne komentiraju

"Navedena policijska uprava nije podnijela kaznenu prijavu protiv neke poznate osobe već je dostavila izvješće o događaju čiji je sadržaj predmet razmatranja te će podnositeljica, po okončanju postupanja ovog državnog odvjetništva, biti pisano obaviještena o državnoodvjetničkoj odluci u tom predmetu", naveli su nam iz Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Obratili smo se i Agenciji za zaštitu osobnih podataka. 

"Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je prijavu u odnosu na nezakonitu obradu osobnih podataka putem videonadzora u XII. Gimnaziji u Zagrebu te u svezi navedenog Agencija provodi nadležno postupanje", dobili smo odgovor.

Policiju smo pitali oko ovih slučajeva precizirajući da nam odgovore koliko su puta u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi bili od travnja ove godine.

"S obzirom da se pod pojmom policijske intervencije može smatrati različito postupanje policije, ne samo ono vezano za neprikladno ponašanje ili vršnjačko nasilje, smatramo da, zbog moguće stigmatizacije odgojno-obrazovne ustanove ne postoji interes javnosti temeljem kojeg bi izvještavali javnost o broju pruženih intervencija, broju događaja, aktivnost i slično", rekli su nam iz policije.

Profesorica: Ravnateljica me snimala i poslala snimku na WhatsApp grupu

Kako je Index doznao, ravnateljicu Vlahovec policiji je prijavila i jedna profesorica.

"Imam 63 godine, imam možda tradicionalne poglede, neke stvari su mi zasmetale oko oglasne ploče, to sam navela, tako su išle priče u tom smjeru... Jedan dan, ravnateljica je pokazala na mene kad je ušla u zbornicu i rekla da odem u njezin ured. Stavila je mobitel na policu sa strane.

Rekla mi je da sjednem, to je bilo naređivanje, deranje. Ona je taj razgovor snimala. Kasnije je audiosnimka završila na WhatsApp grupi gdje su profesori škole. Grozan jedan osjećaj. Uskoro je snimka obrisana iz grupe.

Kasnije se ponovo derala na mene, ali na javnoj površini. Rekla sam to sinu, rekao mi je odmah da prijavim na policiju jer je to kazneno djelo. To sam napravila. Policija mi je rekla da je, ako se nešto takvo ponovi, mogu tužiti za mobing.

Vidjet ćemo što će biti oko toga, ali bitno mi je reći da nastava pati u ovakvom okruženju. Trpe učenici, trpi nastava. Taj profesor za kojeg me pitate (koji je involviran u priče prve dvije majke, op.a.), on ne završava svoje sate, izlazi na hodnik gdje se dere, gleda tko je pošao na WC, a ako netko zakasni, a pušten je na nastavu, on ulazi u razred i to dijete šalje vani. To je jedna loša atmosfera", kazala je ova profesorica.

Djelatnici: Policija se zvalo i zbog odijevanja učenika

Indexu su se javile još dvije djelatnice škole. Jedna od njih nam je rekla kako je stanje u školi užasno te da se maltretira one koji nisu bili za to da Vlahovec dođe na čelo škole. Potvrdila nam je i da je očit problem u tom profesoru koji psihički maltretira učenike.

Druga od njih potvrdila nam je većinu navoda majki kazavši kako je doista nečuveno da se policija učenicima zove za sitnice. Kazala nam je da je u nekim situacijama to opravdano, poput recimo aluzije jednog učenika na slučaj u Srbiji kad je dječak ubio devetero vršnjaka i čuvara škole i ranio još šest osoba, ali i da je nenormalno da se policija zove zato što je jedan učenik bio neprimjereno odjeven.

Ravnateljica Vlahovec: Prosvjetna inspekcija nije utvrdila nepravilnosti

Index je kontaktirao ravnateljicu Vlahovec i profesora koji se spominje u navodima prve dvije majke. On se nije javio na telefonski poziv niti je odgovorio na poruku na aplikaciji WhatsApp.

Vlahovec nam je prvo objasnila kako je prosvjetna inspekcija bila u školi i obavila nadzor te da nisu utvrđene nepravilnosti. Što se tiče teme zadirkivanja po pitanju etničkog podrijetla, Vlahovec je odgovorila:

"XII. gimnazija nalazi se u Dubravi, u dijelu grada u kojem ima jako puno učenika i roditelja koji su Janjevci. Učenik nije jedino takvo dijete u školi. Mi smo iznimno ponosni na sve naše učenike bez obzira na pripadnost i vjersko opredjeljenje. Njegujemo multikulturalnost te sudjelujemo u projektima na istu temu."

Nije nam odgovorila na pitanje zašto dijete nije premješteno u drugi razred. Nije nam niti odgovorila na pitanje jesu li nekom od nastavnika izrečene opomene, kao što nije odgovorila ni je li se policiju pozvalo zato što je dijete ušlo u kabinet.

"Policiju smo zvali dva puta"

Što se tiče djeteta kojeg je nastavnik, navodno, povlačio po hodniku i tako ga vodio do pedagogice, Vlahovec je odgovorila da u školi postoji videonadzor te da je utvrđeno da ti navodi nisu točni.

Pitali smo je i koliko je puta pozvana policija u školu te je li istina da je policiju zvala zbog odijevanja jednog učenika. Zanimalo nas je i je li istina da ju je roditelj prijavio policiji zato što je u mobitelu imala fotografije/screenshotove učenika koji su kasnili na nastavu. Zamolili smo je i da prokomentira kućni red na koji nam se majka požalila.

Pitali smo je i je li istina da se derala na jednu od profesorica i kasnije tu snimku poslala na WhatsApp grupu te je li zbog toga pozvana policija u školu.

"Ponovno ističemo da je nadzor nad postupcima škole i djelatnika škole, po zaprimljenoj prijavi, obavila i Prosvjetna inspekcija resornog ministarstva koja nije utvrdila propuste i potvrdila da je škola postupala sukladno svim propisima.

Nadalje, Škola je, sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima i Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika u zaštiti prava učenika, intervenciju policije protekle godine zatražila dvaput, pri čemu je u slučaju na kojeg se referirate bila riječ o krajnje neprimjerenom ponašanju učenika.

Boravak i ponašanje učenika u školi, uz zakonske i druge propise, propisan je Kućnim redom škole, a njime se, između ostalog regulira i dolazak, odnosno, eventualno kašnjenje učenika na nastavni sat.

Nastavno na upite o dolascima policije u školu po prijavama roditelja i/ili djelatnika škole, ističemo da svaki pojedinac, u slučaju sumnje na kršenje zakona, ima pravo zatražiti intervenciju policije.

U navedenim slučajevima policija, po obavljenim izvidima, nije utvrdila kršenje propisa od strane škole ili djelatnika škole", stoji u njenom odgovoru.

Ured pravobraniteljice za djecu: Imamo pritužbe i da profesorica zaključava djecu

Obratili smo se i Uredu pravobraniteljice za djecu. Kazali su nam da su upoznati s dijelom pritužbi koje smo naveli u upitu.

"U svibnju ove godine Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Gradu Zagrebu, PU zagrebačkoj i Pravobraniteljici za djecu obratili su se roditelji jednog učenika navedene škole, s pritužbama na nezakonito distribuiranje fotografija, odnosno snimki nadzornih kamera XII. gimnazije u Zagrebu, na kojima su snimljeni učenici, kao i na odredbe Odluke o kućnom redu XII. gimnazije", napisali su.

Naveli su i kako su se pritužbe odnosile na jednu profesoricu koja za vrijeme nastavnog sata učenike zaključava u učionici. Dodaju da su roditelje uputili da se za sva pitanja o opravdanosti postavljanja videonadzora i zakonitosti raspolaganja snimkama, odnosno kršenju prava na zaštitu osobnih podataka, potrebno obratiti Agenciji za zaštitu osobnih podataka kao nadzornom tijelu.

"Ujedno smo skrenuli pozornost da je Agencija za zaštitu osobnih podataka u svojim mišljenjima naglasila da se obrada osobnih podataka putem videonadzora može provoditi samo u svrhu koja je nužna i opravdana za zaštitu osoba i imovine, ako ne prevladavaju interesi ispitanika koji su u suprotnosti s obradom podataka putem videonadzora.

Prema Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka videonadzorom mogu biti obuhvaćene prostorije, dijelovi prostorija, vanjska površina objekta, kao i unutarnji prostor u sredstvima javnog prometa, a čiji je nadzor nužan kako bi se postigla svrha radi koje je i postavljen videonadzor.

Sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i provedbenim propisima, poput Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, školska ustanova ima obvezu i dužnost brinuti se o sigurnosti učenika te sprječavati neprihvatljive oblike ponašanja.

U školskim ustanovama sustav videonadzora postavlja se prvenstveno zbog sigurnosti učenika, radnika, posjetitelja i imovine škole te su opseg prikupljanja i daljnja obrada podataka prikupljenih sustavom videonadzora ograničeni na ispunjenje navedene svrhe", dodali su u odgovoru.

"Tražili smo inspekciju, izvješće prosvjetne inspekcije nismo dobili"

"S obzirom na to da su se roditelji pritužili i na neprimjereno, neprofesionalno i nezakonito postupanje djelatnika XII. gimnazije, kao i sporne odredbe Odluke o kućnom redu škole, njihovu pritužbu proslijedili smo na nadležno postupanje Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Samostalnom sektoru prosvjetne inspekcije.

Od njih smo zatražili provođenje inspekcijskog nadzora, odnosno da u okviru svog djelokruga rada ispitaju sve okolnosti konkretnog slučaja, vodeći računa o potrebi zaštite najboljeg interesa djeteta i sprječavanja štetnih djelovanja koja ugrožavaju prava i interese djece. Izvješće o postupanju prosvjetne inspekcije u konkretnom slučaju još nismo zaprimili.

PU zagrebačka nije utvrdila elemente prekršaja

Također smo zatražili od Ministarstva unutarnjih poslova, PU zagrebačke da nas izvijeste o poduzetom i utvrđenom povodom navedene prijave. PU zagrebačka izvijestila nas je da provedenim kriminalističkim istraživanjem nisu utvrdili osnovanu sumnju u počinjenje kaznenih djela na štetu učenika XII. gimnazije u Zagrebu, te da su sve odluke u školi donijete i izglasane sa svrhom poboljšanja kvalitete i sigurnosti učenika i djelatnika. O svemu su obaviješteni i roditelji učenika koji su podnijeli prijavu", obavijestili su nas.

"Krajem lipnja ove godine zaprimili smo pritužbu koju je podnositelj uputio na više različitih adresa, između ostalog i na adresu PU zagrebačke, a u kojoj ukazuje na nasilje prema učenicima od strane profesora XII. gimnazije, neovlašteno snimanje djece od strane profesora, kao i na mobbing ravnateljice škole prema djelatnicima, neovlašteno snimanje djelatnika i distribuciju zapisa.

Podnositelju pritužbe skrenuli smo pozornost da pravobraniteljica za djecu nije ovlaštena za postupanje u slučajevima koji se odnose na odrasle (punoljetne) osobe i njihove odnose. S obzirom na to da je u pritužbi ukazano na potencijalno kršenje prava djece – učenika XII. gimnazije, zbog praćenja stanja zaštite prava i interesa djece zatražili smo od Ministarstva unutarnjih poslova, PU zagrebačke, da nas izvijeste o postupanju povodom navedene prijave. PU zagrebačka izvijestila nas je da provedenim kriminalističkim istraživanjem nisu utvrđeni elementi prekršaja, odnosno kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti", dodali su.

"Škole su dužne stvarati uvjete za zdrav mentalni i fizički razvoj učenika"

Istaknuli su da je neprofesionalno, neetičko ili nepedagoško postupanje odgojno-obrazovnih radnika prema učenicima neprihvatljivo.

"Školske ustanove dužne su, između ostalog, stvarati uvjete za zdrav mentalni i fizički razvoj te socijalnu dobrobit učenika, sprječavati neprihvatljive oblike ponašanja, brinuti se o sigurnosti učenika, pratiti socijalne probleme i pojave kod učenika te poduzimati mjere za otklanjanje njihovih uzroka i posljedica u suradnji s tijelima socijalne skrbi odnosno drugim nadležnim tijelima.

Pored toga, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ostali radnici u školskim ustanovama dužni su poduzimati mjere zaštite prava učenika te o svakom kršenju tih prava, posebice o svim oblicima nasilja, odmah izvijestiti ravnatelja škole koji je to dužan javiti nadležnom tijelu socijalne skrbi, odnosno drugom nadležnom tijelu u skladu s postojećim propisima, između ostalog Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima te Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima.

Ravnatelj kao poslovodni i stručni voditelj školske ustanove odgovoran je za zakonitost rada i stručni rad škole. Isto tako, zadužen je za brigu o sigurnosti te o pravima i interesima učenika, kao i radnika školske ustanove.

Roditelji mogu, putem vijeća roditelja, podnijeti pritužbe u vezi s odgojno-obrazovnim radom u školi, a ravnatelj je dužan u najkraćem mogućem roku obavijestiti vijeće roditelja o svim pitanjima od općeg značaja za školu te razmotriti prijedloge vijeća roditelja i pisano ga o tome izvijestiti.

U situacijama kada školska ustanova ne postupa u skladu sa svojim pravima i obvezama, odnosno ne poduzima mjere za zaštitu prava i interesa učenika, potrebno je obratiti se Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Samostalnom sektoru prosvjetne inspekcije, a po potrebi i Agenciji za odgoj i obrazovanje koja je nadležna za stručno-pedagoški nadzor nad radom školskih ustanova i odgojno-obrazovnih radnika", navodi se u odgovoru ovog ureda.