HRT proglašen najvećim europskim ovisnikom o tužbama protiv novinara

Screenshot: YouTube

HRVATSKA radiotelevizija (HRT) odnijela je pobjedu u finalu europskog SLAPP natjecanja u kategoriji najvećeg ovisnika godine o tužbama.

Natjecanje je organizirao CASE Coalition, udruženje nevladinih organizacija diljem Europe koje zajedno detektiraju prijetnje koje SLAPP tužbe predstavljaju u javnosti i javnom interesu.

Riječ je o nadmetanju u kojem su se "nagrađivali" oni pojedinci, tvrtke i institucije koji su najskloniji SLAPP tužbama, odnosno tužbama koje nastoje suzbiti kritički govor i medijsko propitivanje.

HRT je u kategoriji ovisnika godine o tužbama bio nominiran s francuskom tvrtkom Bolloré i slovenskim biznismenom Rokom Snezićem. U obrazloženju HRT-ove nagrade stoji da ima "posebno slabu točku na SLAPP tužbe, pogotovo zbog 36 tužbi koje je pokrenuo protiv vlastitih novinara".

Treba reći da je pri glasanju svatko mogao glasati koliko je puta htio, dovoljno je bilo samo osvježiti stranicu na kojoj se glasalo.

Nagradu preuzeo Hrvoje Zovko

HRT-ovu nagradu preuzeo je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i bivši zaposlenik HRT-a. 

Zovko je u javljaju kazao da je u posljednje tri godine proživio životnu i profesionalnu dramu jer mu je HRT čak dva puta nezakonito dao otkaz nakon što je govorio o cenzuri i pritiscima na javnom servisu. 

"Prvi put 2018., ali sam ih dobio na sudu, a drugi put u ožujku ove godine. Meta sam SLAPP tužbi i HRT me godinama zlostavlja. Protiv mene su, zbog mojih javnih nastupa, podigli tri tužbe, od kojih samo jedna iznosi 35.000 eura", kazao je Zovko i dodao kako ga HRT želi uništiti.

"HRT straši kritičare i vlastite zaposlenike. To je sramota za Hrvatsku i EU"

Zovko je kazao da HRT SLAPP tužbama straši kritičare i vlastite zaposlenike, što je sramota za Hrvatsku i cijelu Europsku uniju.

"Mene neće zastrašiti i ja se nikada neću predati. S obzirom na sve što sam rekao, jasno je da HRT zaslužuje ovu nagradu. Pozdrav iz Zagreba!" zaključio je Zovko svoje javljanje.

Zovkovo javljanje nalazi se u videu između 7:44 i 11:57 minuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.