HRT: Svjesni smo da u ovom trenutku nije prihvatljivo podizati pristojbu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PROGRAMSKO vijeće HRT-a prije dva dana je održalo sjednicu na kojoj je bila tema, između ostalih, i povećanje pretplate. Mediji su nakon toga pisali da će čelništvo Hrvatske radiotelevizije tražiti od zakonodavca promjenu zakonskih okvira kako bi povećali RTV pristojbu koja sada iznosi 80 kuna.

Iz HRT-a su za Index odgovorili da, unatoč teškoj financijskoj situaciji, u ovom trenutku ne očekuju podizanje pristojbe.

HRT: To u ovom trenutku nije prihvatljiva opcija

"Uslijed općih poskupljenja energije, roba i usluga, kao i inflatornih kretanja, financijske projekcije HRT-a za sljedeće petogodišnje razdoblje ukazuju na izazove. Trenutno važeća zakonska regulativa u velikom dijelu propisuje HRT-ove programske i financijske obaveze, što umanjuje manevarski prostor za uštede i restrukturiranje troškovne strane", piše u odgovoru iz HRT-a.

"Ograničenja u minutaži reklamnog prostora ne idu u prilog eventualnom povećanju komercijalnih prihoda HRT-a. Već neko vrijeme razgovaramo s nadležnim institucijama i ukazujemo na negativne financijske projekcije, ali svjesni smo da podizanje pristojbe u ovom trenutku nije prihvatljiva opcija", kažu iz HRT-a.

Šveb: Već desetu godinu pretplata iznosi 80 kuna

Podsjetimo, glavni ravnatelj Robert Šveb govoreći o financiranju HRT-a ustvrdio je da će sa sadašnjom visinom pristojbe javna televizija ostati u istim gabaritima financijskog plana, što znači da će imati probleme s financiranjem programa i ostalih aktivnosti.

Pred nama je razdoblje kada moramo naći nova zakonska rješenja, kazao je Šveb dodavši kako je, unatoč teškim vremenima i pandemiji, HRT uspio održati stabilnost prihoda od pristojbe, koja već desetu godinu iznosi 80 kuna mjesečno.

Poručio je da HRT mora pronaći "interne snage" za korištenje kapaciteta na što bolji i efikasniji način. Za to će trebati ozbiljna rekonstrukcija organizacije i poslovanja, ali i zakonskih okvira vezanih uz javnu radioteleviziju.

"Svi možemo biti ponosni na unapređenja"

S druge strane, ocijenio je, dolaskom novog tima i prestankom ograničenja vezanih uz pandemiju na HRT-u su se maksimalno potrudili na svim razinama.

"Mislim da svi možemo biti ponosni na unapređenja koja su vidljiva već od prvog dana", kazao je Šveb i naveo kao primjer novu jesensku shemu.

Programsko vijeće primilo je na znanje i izvješće o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora s vladom za 2021. te polugodišnje izvješće povjerenika za korisnike usluga HRT-a Tomislava Radića. Prema tom izvješću, u tom razdoblju zaprimio je 193 prigovora i 10 pohvala gledatelja i slušatelja HRT-a.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.