KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Hrvatska će uskoro nabaviti 300 respiratora, ne žele kineske jer su neispravni

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

HRVATSKA ima 867 respiratora, situacija se nije promijenila od proljeća. Kad se gleda po primarnim intenzivističkim centrima, ima ih ukupno 323.

Najviše ih je u KBC-u Split (79), slijede KBC Rijeka (75), KBC Osijek (67) pa KB Dubrava (63) i Klinika za infektivne bolesti (39). Broj varira iz dana u dan, raspoređuje ih se po potrebi, odnosno ovisno o tome kako i kome treba.

Nije ih se moglo nabaviti od početka epidemije. Europska komisija zadužena je u krizi nabavljati opremu, lijekove i ostalo pa tako i respiratore za sve države članice.

Hrvatska je zatražila u lipnju oko 300-tinjak novih respiratora, no taj proces blokirale su, neslužbeno se doznaje, Sjedinjene Američke Države. Iz ministarstva uvjeravaju da će se respiratori uskoro nabaviti, no ne žele nabavljati one iz Kine jer nisu tehnički ispravni.

"Mi neprestano vodimo računa koliko gdje ima kojih pacijenata i tamo ćemo preusmjeriti i respiratore i zdravstvene djelatnike", rekao je za N1 Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Bašić tvrdi da blokade nema, premda neslužbene informacije kažu da Amerika blokira Komisiji nabavku, ali u istoj su situaciji i sve države članice. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.