Hrvatska financijska elita na konferenciji portala koji širi luđačke teorije zavjera

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

CIJELA hrvatska financijska elita, koja uključuje i ministra financija Zdravka Marića i guvernera HNB-a Borisa Vujčića, okupila se danas na konferenciji o uvođenju eura, koju je organizirao portal Dnevno.hr, najpoznatiji po objavljivanju teorija zavjera i upetljanosti u kriminalne aktivnosti.

Uz konferenciju pokrenut je i portal euro.dnevno.hr, koji se reklamira kao mjesto na kojemu ćete naći "sve što trebate znati o uvođenju eura". 

"Portal euro.dnevno.hr centralno je mjesto informiranja o uvođenju eura u hrvatski monetarni sustav te o svim izazovima i prednostima koje nam donosi europska valuta", navodi se na tom portalu.

Ministar Marić predstavlja plan vlade za uvođenje eura

"Na konferenciji Eurotransformacija Hrvatske, koja se održava 7. lipnja 2022. godine u organizaciji portala euro.dnevno.hr, okupili smo vodeće stručnjake iz institucija, banaka i gospodarstva, koji će govoriti o prednostima i izazovima uvođenja eura u Hrvatsku", navodi se na spomenutom portalu.

"Ministar financija Zdravko Marić prezentirat će stav i plan vlade, guverner HNB-a Boris Vujčić govorit će o makroekonomskim okolnostima uoči uvođenja eura te o prednostima ulaska u eurozonu. Saznat ćemo i kada će se tiskati hrvatski euri te kada ćemo prve eure moći dobiti u bankama i na bankomatima", kaže se u najavi konferencije.

Kao sponzori konferenciji navedeni su HEP, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komora, Fortenova grupa, Pevex i druge poznate firme.

Portal Dnevno.hr godinama je širio ustašluk i teorije zavjere

Portal Dnevno.hr postao je poznat dok je bio u vlasništvu kontroverznog biznismena Mihaela Ljubasa, kojemu je svojedobno propucano koljeno na benzinskoj u Zagrebu.

Objavljivao je godinama ekstremno desni sadržaj, slavio ustaše i širio najluđe teorije zavjere, a u tom periodu se proslavila njihova novinarka Zrinka K., koja je objavljivala sve i svašta. Za Mirelu Holy je zaključila da je "eko-Hitler", za novi Samsungov TV da je špijunira, za Angelinu Jolie da služi Sotoni itd.

Zbog njihova izvještavanja o osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku morao je intervenirati Facebook te je svojedobno ugasio stranicu dnevno.hr.

>> Facebook ugasio stranice ekstremističkih portala Direktno i Dnevno

Vlasništvo 2017. preuzima Marija Dekanić

Ljubas je Dnevno.hr prodao 2017. Mariji Dekanić, koja je tada bila bliska HNS-u. Portal je doživio određene uređivačke promjene i prestao je objavljivati najgore ludorije i ekstremno huškanje. Dnevno.hr je u vlasništvu Motus Media grupe.

Ipak, Zrinka K. je preživjela. Vjenčala se i sada je pod imenom Zrinka Požežanec zadužena za rubriku Vjera na Dnevno.hr.

Evo nekih od današnjih naslova iz te rubrike: "Blaženi svećenik upozorio na pošast koja ubija ljude: Ovo su znakovi da si u stanju koje je Bogu gadljivo", "Antikristi u ozbiljnoj panici: Što je u pozadini veličanstvenog koncerta koji je uzdrmao Hrvatsku? Eh, da to je Bog", "Pomoćnica egzorciste o slučajevima koje je vidjela: Mladić se manifestirao u zmiju, demoni kriče na krunicu" itd.

Zapravo se nije mnogo promijenio ton izvještavanja unatoč promjeni vlasništva.

Pokušaj iznude Nikice Gabrića

Još gore, portal Dnevno.hr je upetljan i u aferu navodnog pokušaja iznuđivanja poznatog liječnika Nikice Gabrića.

>> Gabrić otkrio kako su ga reketarili šefovi portala Dnevno: Ne tajim da sam mason

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je 2020. glavnog urednika tjednika 7Dnevno i portala Dnevno.hr Marka Cigoja, njegovog zamjenika Vuka Radića i direktoricu Mariju Dekanić.

Oni su Gabriću navodno "nudili" da će povući planiranu seriju tekstova o njemu, čiji bi sadržaj za njega navodno bio kompromitirajući, ako im na adekvatan način nadoknadi "troškove". Riječ je bila o masonskoj loži koju je Gabrić osnovao.

Nisu tražili konkretan novčani iznos, nego da njegova klinika i zainteresirani partneri plate oglase na odgovarajućem broju stranica u tjedniku 7Dnevno. Oglasni prostor navodno bi stajao oko 200 tisuća kuna.

Podignuta optužnica protiv direktorice portala Dnevno.hr

>> Podignuta optužnica protiv šefova tjednika 7dnevno zbog iznude Nikice Gabrića

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1972. i 1987.) i protiv jedne hrvatske državljanke (1978.) zbog počinjenog kaznenog djela iznude u pokušaju, objavio je prošle godine DORH.

Dvojica hrvatskih državljana koje DORH spominje su Mark Cigoj, tadašnji urednik tjednika 7dnevno i portala Dnevno.hr te njegov tadašnji zamjenik Vuk Radić. Treća osoba je Marija Dekanić, direktorica portala Dnevno.hr.

Ni taj skandal nije zaustavio državu da nastavi financirati Dnevno.hr.

>> Državni milijuni medijima: Od portala najviše Dnevnom.hr, dobitnik i Katolički radio

Zato se vrijedi zapitati kako smo došli do toga da se cijela hrvatska financijska elita pojavila na konferenciji Dnevno.hr, kao i da se Dnevno.hr bavi organiziranjem konferencija o uvođenju eura?