Hrvatska gubi novac iz EU fondova zbog nezakonitog rada Ministarstva poljoprivrede

Foto: FAH

LEADER mreža Hrvatske koja okuplja preko 40 lokalnih akcijskih grupa, vodeće domaće nevladine organizacije za ruralni razvoj te nekoliko uglednih domaćih znanstvenih ustanova, objavila je analizu iz koje proizlazi da Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi krše europske i hrvatske zakone, te da je zbog takve prakse smanjeno povlačenje novca iz EU fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Analizirane su nepravilnosti u provođenju Mjera 202 i 501 IPARD programa i mjera 19 i 20 Programa ruralnog razvoja te je o svemu obaviješten i novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a Leader mreža Hrvatske uskoro će dokument poslati i nadležnim tijelima Europske komisije (DG Agri u Bruxellesu).

"Jakovina i Romić omogućili protuzakonite procedure"

"Ministri Jakovina i Romić su u proteklom razdoblju omogućili provedbu niza protuzakonitih i štetnih procedura kojima su potpuno blokirali rad nacionalne Mreže za ruralni razvoj koju je 2013. osnovalo i vodi Ministarstvo poljoprivrede, onemogućili provedbu europskih uredbi u kreiranjnu pravilnika za provođenje Programa ruralnog razvoja te potpuno blokirali i onemogućili provedbu procedura CLLD metodologije ruralnog razvoja u Hrvatskoj", kaže za Index Milan Medić, predsjednik LEADER mreže Hrvatske.

CLLD metodologija, odnosno metodologija ruralnog razvoja pod vodstvom zajednice, u svim sezemljama EU provodi kroz Mjeru 19 Programa ruralnog razvoja. Ona kao decentralizirana mjera stanovnicima ruralnih područja omogućuje da samostalno kreiraju vlastite aktivnosti i sami nadziru financiranje iz Programa ruralnog razvoja u svojim zajednicama - osim u Republici Hrvatskoj koja za tu mjeru izdvaja najmanje sredstava od svih EU članica te još uvjetuje da se njena sredstva koriste samo za kopiranje drugih mjera Programa ruralnog razvoja, pojašnjava Medić.

"Kompletna provedba Programa ruralnog razvoja je protuzakonita"

LEADER mreža Hrvatske tvrdi da je kompletna provedba Programa ruralnog razvoja protuzakonita, a kao primjer ističu da su da su svi korisnici Programa potpuno pravno nezaštićeni. Kako tvrde, onemogućena im je pravna zaštita na hrvatskim i europskim sudovima, a potpore iz Programa ruralnog razvoja morat će vraćati čak i u slučaju administrativne pogreške provedbenih tijela u Hrvatskoj.

"Ovime je uvedena potpuna pravna nesigurnost za sve korisnike te je ugroženo samo provođenje Programa ruralnog razvoja", kaže Medić.

U analizi se osvrću i na loše provedbe mjera tehničke pomoći IPARD programa i Programa ruralnog razvoja, nezadovoljavajući rad Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja čiji rad se također provodi u potpunoj suprotnosti s Europskim kodeksom ponašanja za partnerstvo u okviru ESI fondova i Delegiranom uredbom (EU) 240/2014. i brojne druge probleme.

Kako je sa sadržajem Analize upoznato i Ministarstvo poljoprivrede, zamolili smo ih za komentar, no do objave teksta nismo dobili odgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.