Hrvatska ima hrpu problema, a Plenković se svađa s vlasnikom kafića

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

HRVATSKA za vrijeme pandemije muči muku s nabavom cjepiva protiv koronavirusa, građani tjednima gledaju kako se brojni "uglednici" i njihove obitelji cijepe preko reda, Nacionalni stožer donosi mjere bez objašnjenja da bi ih potom sam kršio, a poduzetnici se bore protiv harača Hrvatske gospodarske komore... Ovo su samo neki od najvažnijih problema koji muče Hrvatsku posljednjih tjedana i mjeseci.

Što Andrej Plenković radi za to vrijeme? Svađa se s vlasnikom riječkog kafića.

Facebook status Tomislava Kovačevića, vlasnika kafića Three Monkeys, u kojem kaže da HDZ-ovci nisu dobrodošli u njegov objekt, toliko je naljutio premijera da je glavna tema na njegovim javnim nastupima zadnjih desetak dana. 

Danas je tako premijer optužio Kovačevića za rasizam, a HDZ-ovce je usporedio sa Židovima i Srbima.

Ovo su samo neki od problema kojima se šef države mogao posvetiti umjesto svađi s ugostiteljem:

Harač parazitskoj HGK

Brojni poduzetnici godinama se žale da moraju plaćati harač Hrvatskoj gospodarskoj komori, a da za to nemaju opipljivu korist. Most je tražio ukidanje obaveznih članarina, ali HDZ-ov predsjednik sabora Gordan Jandroković tada je naprasno odgodio glasanje. Oporba je nakon toga vladajućima srušila kvorum, što je poprilično razbjesnilo Plenkovića koji je oporbu optužio da su to "napravili na bolesti zastupnika Miroslava Tuđmana koji se bori za život" i poručio da im to neće zaboraviti.

"Članarina za gospodarske subjekte koji su skromnijih prihoda iznosi 42 kune mjesečno. Te 42 kune mjesečno su očito razlog za ovakvu inicijativu. Nitko od nas ne kaže da HGK ne može bolje raditi, ali HGK ima svoju tradiciju od 150 godina, čak i više. To nisu tijela koja se demontiraju na brzinu zbog oporbenog hira. Ako nešto treba mijenjati, treba vidjeti što se može popraviti. Raditi politički cirkus zbog 42 kune mjesečno je populizam. To nećemo zaboraviti", rekao je Plenković. 

Umjesto ukidanja obaveznih članarina usvojen je zaključak klubova vladajuće većine kojim se zadužuje vlada da izradi prijedlog reforme HGK, najkasnije do 15. srpnja, i to "u cilju daljnjeg rasterećenja hrvatskih gospodarstvenika". 

Poduzetnici i oporba su nezadovoljni ovim razvojem događaja, a prema RTL-ovom istraživanju, podržava ih i više od polovine građana. Međutim, vladajući su ostali pri svom. 

Index Istrage su kasnije objavile kako šef HGK Luka Burilović koristi BMW serije 5 s 340 konjskih snaga koji s dodatnom opremom vrijedi gotovo milijun kuna. Radi se o službenom automobilu parazitske HGK. Osnovna cijena tog automobila je veća od 492 tisuće kuna s PDV-om, a na to se još obračunava porez. Tu je i bogata dodatna oprema na koju je, kako tvrdi naš izvor, potrošeno oko 350 tisuća kuna. Iz HGK su nam odgovorili kako je automobil iz 2018. godine, kao i da je auto u vlasništvu leasing kuće, ali račune nisu željeli pokazati javnosti.

Otkrilo se i da je Burilović primio cjepivo preko reda iako se on pravda da je invalid koji je proveo "1690 dana u rovu".

Nestašica cjepiva i cijepljenje preko reda

Hrvatska već tjednima broj "uglednike" koji su se cijepili preko reda. Na popisu su se našla imena zagrebačkog rektora Damira Borasa, šefa parazitske HGK Luke Burilovića, majke šefice Zarazne klinike Alemke Markotić, gazde hrvatskog rukometa Zorana Gopca, bivšeg SDP-ovog ministra Slavka Linića, koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, viceguvernerke HNB-a Ivane Jakir Bajo, člana Nadzornog odbora Podravke Krunoslava Vitelja, glavnog državnog revizora Ivana Klešića, metkovskog političara Stipe Gabrića Jambe...

Preko reda se cijepilo i 15 predstavnika članova Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore Karlovac, kao i otac HDZ-ove saborske zastupnice Danice Baričević, kao i ravnatelj dubrovačke bolnice i HDZ-ov vijećnik Marijo Bekić, zajedno sa svojom užom i širom obitelji.

Iz Stožera i HZJZ-a smo danima slušali o moralnoj odgovornosti, kao i koliko je važno da se cjepivo ne baci. Konkretnih poteza premijera Plenkovića nije bilo.

Nelogične odluke Stožera i njihovo kršenje

Nacionali stožer od samih početaka pandemije, odnosno od hvarske procesije, pronalazi načine kako zaobići vlastita pravila. 

U izolaciju se išlo nakon bliskog kontakta, osim ako se premijer rukuje s tenisačem. Građani koji prekrše mjeru samoizolacije plaćaju kazne, ali ne i članovi Stožera koji s ekipom jedu u restoranu. Stožer je zažmirio i na zaobilaženje mjera u vukovarskoj koloni, a nisu reagirali ni kad je ministar Medved kršio mjere na misi u crkvi. 

Vrhunac je ipak bilo čitanje zaziva Alemke Markotić na zagrebačkoj misi za Stepinca na kojoj se okupilo mnogo više od dozvoljenih 25 osoba. Većina vjernika tada je nosila maske, ali distance se uglavnom nisu držali. 

Potres, prosvjedi, zlostavljanja...

Tu su i obnova nakon potresa u Zagrebu i Baniji, prosvjedi poduzetnika i sportaša, zlostavljanje na fakultetima, župani i gradonačelnici koji plaćaju stanarinu 100 kuna...

Ovi primjeri su samo dio milijarde problema s kojima se suočava Hrvatska, a kojima bi se trebao baviti predsjednik vlade. Facebook status jednog ugostitelja to sigurno nije.

   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.