Hrvatska kršćanska koalicija: Biskupi savjetima za glasače štite svoje financijske interese

NAKON ŠTO su jučer biskupi poslali javnosti "smjernice za dobrog vjernika-glasača" koji na predsjedničkim izborima treba zaokružiti kandidata vjernika i katolika, iz Hrvatske kršćanske koalicije danas poručuju kako dobar predsjednik ne mora biti katolik nego mora imati želju i volju podržati hrvatski Ustav te promicati pravdu i pravicu bez obzira na religiozna odnosno vjerska uvjerenja.

> Crkva savjetuje vjernike i odgovorne Hrvate: Predsjednik mora biti kandidat desnice

"Kršćanska načela jesu prvenstveno načela pravednosti i moralnosti, ali ona se mogu i očitovati  ne samo u Katoličkoj crkvi ili drugim vjerskim institucijama već i kod pojedinaca koji se javno ne deklariraju kao pripadnici određene vjerske skupine", piše u priopćenju Hrvatske kršćanske koalicije te se dodaje kako je izjava biskupa jasna poruka građanima da glasaju za kandidata koji zagovara njihove političke stavove i interese koji se ponekad protive ustavnim načelima jednakosti i pravednosti.

Smatraju kako bi Katolička crkva trebala odgovoriti javnosti podržava li ona one kandidate koje su zaista "nasađene na pravičnost" ili one koji se deklarativno izjašnjavaju kao katolici bez obzira na njihovu moralnost i pravednost. Smeta ih i to što su biskupi zatražili da ljudi glasaju za one koji podržavaju neradnu nedjelju, jer ona nije stvar Katoličke crkve nego stručnih i državnih institucija.

"Ovakvim priopćenjima Crkva pokušava zaštititi financijske interese"

"Sa ovakvim izjavama  i stavovima, Katolička crkva očito ne pokazuje da podržava vjerski pluralizam koji je zajamčen Ustavom RH i načela demokracije jer očigledno joj to u samoj biti ne odgovara", tvrde iz Hrvatske kršćanske koalicije te dodaju kako interesi Katoličke crkve ne moraju biti i interesi Hrvatske.

HKK smatra kako mjesto vjeronauku nije u državnim školama, jer se njime diskriminiraju pripadnici ostalih vjeroispovijesti i uvjerenja, nego u obitelji i crkvama. Na kraju pišu da ovakvim priopćenjima biskupa Crkva pokušava zaštiti svoje financijske interese uređene kroz ugovore sa državom, a ti ugovori nisu jasno prikazani javnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.