Hoće li Hanžeković nastradati zbog izjava kod Stankovića?

Screenshot: HRT

 "DRŽAVNO odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) nije ovlašteno prosuđivati o tome predstavlja li nešto kršenje odredbi Kodeksa odvjetničke etike. O tome mogu jedino odlučivati disciplinska tijela Hrvatske odvjetničke komore koja su potpuno neovisna u svom djelovanju", stoji u odgovoru Hrvatske odvjetničke komore na upit Indexa o slučaju javnog istupa odvjetnika Marijana Hanžekovića u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva. 
 
Disciplinsko tužiteljstvo raspravljat će o Hanžekovićevom nastupu
 
Naime, DORH je odbacio izjave odvjetnika Hanžekovića kao "neistinite i tendenciozne tvrdnje", a na temu političkog progona okrivljenog gradonačelnika Zagreba i imenovanju Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana s ciljem progona okrivljenika bez dokaza. Isto tako DORH je jučer u dijelu reagiranja ustvrdilo da Hanžekovićeve izjave i nastup "predstavljaju kršenje odredbi Kodeksa odvjetničke etike". Hrvatska odvjetnička komora smatra kako DORH nema pravo na takav sud. 
 
No, to još uvijek ne znači da Hanžeković nije prekršio odvjetnički kodeks jer će se tijela HOK-a ipak baviti njegovim nastupom u kojem je, između ostalog i otkrio identitet zastupnika koji je ovršen  jedanaest puta, a devet puta naplaćen. 
 
"Disciplinsko tužiteljstvo u okviru svojih ovlasti razmatra sve javne istupe odvjetnika, pa će tako razmotriti i nastup o kojem je riječ", kažu na kraju iz Komore. 
 
Kod Bandićeve jamčevine ništa nije bilo sporno
 
Podsjetimo kako je HOK nedavno već raspravljao o Hanžekoviću kada su utvrđivali je li odvjetnik u sukobu interesu s obzirom da je Hanžeković osigurao jamčevinu za zagrebačkog gradonačelnika u visini od 15 milijuna kuna, a u isto vrijeme je bio punomoćnik niza podružnica Zagrebačkog holdinga. 
 
"Mišljenja smo da ništa od navedenog nije u suprotnosti s odredbama Kodeksa odvjetničke etike", odgovorili su tada.  
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.