Hrvatska u jednoj rečenici: Šef policije u bijegu, "Daruvarac" ide na slobodu

Foto: Pixsell/Marko Lukunic/Dino Stanin/123rf

SLUČAJEVI Željka Dolačkog i Darka Kovačevića "Daruvarca" vrlo plastično ilustriraju zjapeće rupe u neučinkovitom hrvatskom pravosuđu.

Bivši šef krim policije Željko Dolački jučer je osuđen na šest godina zatvora zbog krađe dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640 tisuća kuna i gotovo 290 tisuća eura iz sefa u sjedištu zagrebačke policije.

Osuđen je na više od pet godina zatvora, što znači da bi morao ići u zatvor. Takvo je pravilo, bez iznimke. Međutim, bivši šef policije još nije u zatvoru. Nije se uopće pojavio na izricanju presude, na što nije bio ni obavezan. Presuda mu je izrečena jučer u 14 sati. Danas, više od 24 sata nakon presude zbog koje bi, ponovimo, morao biti u zatvoru, nitko ne zna gdje je Željko Dolački. 

>> Sad je jasno: Bivši šef krim policije je bjegunac

Gdje je bivši šef policije?

Policija ga je sinoć tražila na adresama na kojima je prijavljen, ali ga nisu pronašli. Indexovi novinari su u više navrata pokušavali kontaktirati policiju kako bi došli do informacija je li bivši policijski šef uhićen i, ako nije, je li pobjegao. Nakon sinoćnjeg prvog razgovora, u kojem su nam rekli da se javimo za desetak minuta, iz zagrebačke policije više nam nisu odgovarali na pozive. Zvali smo desetak puta, na sve dostupne brojeve putem kojih inače komuniciraju s medijima, no bezuspješno.

Jutros, nešto prije deset sati, za Index su iz zagrebačke policije kazali kako su zaprimili sudski nalog te poduzimaju mjere i radnje s ciljem njegovog izvršenja. Međutim, čini se kako "mjere i radnje s ciljem izvršenja" nisu urodile plodom jer je za Dolačkim danas raspisana potraga. Policija svog bivšeg šefa nije uspjela pronaći ni na jednoj poznatoj adresi. 

Umjesto da pravomoćnost presude dočekuje u istražnom zatvoru, čovjek osuđen za krađu hrpe zlata i novca iz sjedišta policije trenutno hoda slobodno, a službeni organi, barem službeno, nemaju pojma gdje je.

Kako je ovakva situacija moguća?

Ovdje se nameće nekoliko pitanja. Kako je moguće da netko tko je uspio izvesti pljačku sefa iz sjedišta policije nema zakonsku obvezu pojaviti se na izricanju presude? Nadalje, kako je moguće da bivši šef krim policije optužen za tešku pljačku, a ne neki anonimus optužen za prepad lokalne trgovine, vlastito suđenje prati sa slobode? Kako je moguće da hrvatski sudovi i policija više od 24 sata nakon izricanja osuđujuće presude nemaju pojma gdje je isti taj osuđeni bivši visoko pozicionirani dužnosnik? Kako je moguća da je za Željkom Dolačkim raspisana tjeralica 24 sata nakon izricanja presude, iako je mogao biti priveden u bilo kojem trenutku jer je sam medijima tvrdio da se nalazi u gradu te da ne namjerava pobjeći? Kakve su to mjere opreza dosad mogle biti izrečene Dolačkom, koje bi mu mogle omogućiti praćenje suđenja sa slobode, nepojavljivanje na izricanju presude i, na kraju, bijeg od pravosuđa?

Odgovor na sva ova pitanja je jednak: Sustav i zakoni mu to omogućuju. Dolački je jučer nakon izricanja presude mogao slobodno šetati gradom i razgovarati s novinarima jer sud nije izdao nalog za njegovim uhićenjem. Isto tako, Dolački je koristio svoje zakonsko pravo kad se nije pojavljivao na izricanju presude. Sustav mu je to omogućio. Praćenje suđenja sa slobode su mu omogućile mjere opreza koje mu je izrekao isti taj sustav.

Što kaže odvjetnik?

Pojašnjenja ovih pitanja potražili smo od bivšeg šefa USKOK-a i odvjetnika Željka Žganjera. 

Rastumačio nam je kako, osim strogih mjera kao što je istražni zatvor, postoje blaže mjere opreza koje uključuju oduzimanje dokumenata i obvezu javljanja nadležnoj ustanovi.

"Mjera opreza je blaža mjera, a istražni zatvor je najstroža jer se izravno atakira na nečiju slobodu. Kućni pritvor je blaža mjera, ali po mom saznanju u Hrvatskoj nikad nije izrečena jer postoji objektivna nemogućnost da se ona provodi. Ne postoje resursi pravosudne ni temeljne policije. Nakon toga slijedi jamstvo i cijeli katalog mjera opreza koje su zapravo blaže od istražnog zatvora", rekao nam je Žganjer.

"Kod mjera opreza se ne moraju oduzeti dokumenti. To je samo jedna od mjera. Druga mjera je da se osoba uredno javlja. Te mjere uglavnom kontroliraju i nadziru djelatnici policije. Ako netko krši određene mjere, onda se izvještava sud koji odlučuje da li će se mjere ukinuti i odrediti istražni zatvor", dodaje. 

"Gospodinu Dolačkom je izrečena kazna od šest godina. Kad se nekome izrekne kazna od pet godina ili teža, on po sili zakona mora ići u zatvor. Po presudi je on dužan ići u zatvor, sud tu nema mogućnosti fakultativnog odlučivanja, on naprosto mora ići u zatvor. Međutim, nitko nije po zakonu obavezan da dođe na objavu presude", pojašnjava pravnik.

"Treba mijenjati zakon, ovo se ne događa prvi put"

Upitali smo ga je li policija automatski išla po njega nakon izricanja presude ili je čekala nalog suda.

"To bi trebalo pitati sud. Ja mogu samo pretpostaviti da se u tom slučaju pokušalo nekakvim konvencionalnim načinom. Pokušalo se na temelju raspoloživih adresa i mobilnih telefona kontaktirati ga i vidjeti je li on spreman sam se javiti i otići u Remetinec. Eventualno se dogovoriti s policijom da dođu po njega i odvedu. To su uobičajeni načini. Ako ga se nije uspjelo kontaktirati i ako se on nije javio u Remetinec, moguće je da je netko procijenio da je on u ovom času nedostižan. Nakon toga slijedi zakonska procedura tjeralice koju izdaje sud", kaže bivši šef USKOK-a.

Upitali smo ga smatra li naivnim što sustav od čovjeka optuženog za veliku pljačku očekuje da će se javiti u zatvor. Zar sustav ne bi trebao imati nekakve mjere predostrožnosti koje bi osigurale njegovo brzo uhićenje?

"Uzmimo sljedeću situaciju. Vijećanje suda prilikom donošenja presude je tajna za sve stranke i sudionike, uključujući i policiju, sigurnosne službe, odvjetnike i državnog odvjetnika. Recite mi, što bi se dogodilo s tom tajnom kad bi mi, recimo, dan i pol prije, stali s policijskim vozilima ispred kuće i maksimalno slijedili gospodina Marka, Janka ili konkretno gospodina Dolačkog? Da li bi ta tajna bila probijena i ugrožena jer je netko dan i pol prije objave presude znao kakva je presuda?" pita se Žganjer.

"Treba naprosto mijenjati zakon. Neka zakonodavci razmisle je li ovo postojeće zakonsko rješenje u redu ili nije. Moguće je da je s aspekta javnosti ova priča frustrirajuća, ali zakon je takav kakav je. Ovo se ne događa prvi put", zaključuje Željko Žganjer.

"Daruvarac" izlazi na slobodu

Osim Dolačkog, postoji još jedna priča koja je frustrirajuća za javnost. 

>> Sud potvrdio: "Daruvarac" u nedjelju izlazi na slobodu

Darko Kovačević "Daruvarac" će u nedjelju izaći na slobodu. On je 10. siječnja ove godine nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene u zadarskom kafiću Chill Out početkom prošlog ljeta.

Nakon što je pretrpjela višestruke Kovačevićeve udarce, Lorena je 13. lipnja završila u bolnici s teškim tjelesnim ozljedama, a slučaj zabilježen snimkom nadzorne kamere šokirao je Hrvatsku.

"Daruvarac" je ubrzo pritvoren, a u prosincu je pušten na slobodu jer je istekao maksimalan rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru. Bez obzira na snimku na kojoj se jasno vidi kako brutalno mlati tinejdžericu. S bizarnom odlukom suda nisu se mogli pomiriti brojni građani koji su zbog toga prosvjedovali u Zadru, a majka pretučene Lorene je izjavila kako prima mnogobrojne prijetnje koje redovito prijavljuje policiji. Osim toga, Kovačević je u razgovoru za Index priznao da je premlatio djevojku.

"Što se tiče djela, ja stojim iza toga i ne bježim od nikakve odgovornosti. Ja ću odgovarati za to što sam napravio", rekao je "Daruvarac" iako je na početku suđenja rekao da nije kriv ni za što što mu se stavlja na teret.

Svejedno, bez obzira na snimku kamere, bez obzira na otvoreno priznanje i bez obzira na nedavnu presudu, on će u roku od nekoliko dana izaći iz zatvora.

Nove rupe u sustavu

Iako je presudu dočekao na slobodi, odmah nakon čitanja je sproveden u pritvor jer je dobio pet godina zatvora. Kao i u presudi Dolačkom, kazne od pet godina i više po Zakonu o kaznenom postupku zahtijevaju istražni zatvor. 

Međutim, ovdje se opet otkrivaju nove rupe u sustavu. Osim nevjerojatne i, za obitelj pretučene djevojke potresne odluke da presudu dočeka na slobodi, "Daruvarac" će se okoristiti drugom rupom koja mu omogućuje izlazak iz istražnog zatvora u koji je sproveden nakon izricanja presude.

Naime, Kovačević je tijekom trajanja suđenja proveo maksimalnih šest mjeseci u istražnom zatvoru. Produljeni istražni zatvor do pravomoćnosti presude je ipak ograničen i to posebno u slučajevima kad je pritvorenik u pritvoru proveo maksimalno vrijeme s obzirom na klasifikaciju nedjela, a što u slučaju "Daruvarca" jest slučaj. Kod takvih slučajeva zakon predviđa da se istražni zatvor može produljiti samo za šestinu kod slučajeva gdje je kazna do pet godina. 

Pravomoćna presuda u mjesec dana - nemoguća misija za naše pravosuđe

S obzirom na to da je "Daruvarac" u pritvoru bio šest mjeseci, to znači da se njemu istražni zatvor može produljiti za mjesec dana od izricanja presude, odnosno do ove nedjelje.

Jedini način da Kovačević ostane dulje iza rešetaka bio je da se u roku od mjesec dana donese pravomoćna presuda. To je za hrvatsko pravosuđe bila nemoguća misija, posebno kad se uzmu u obzir mogućnosti žalbe i cijela procedura koja prati donošenje pravomoćne presude.

Kovačević je, naime, odmah nakon nepravomoćne presude podnio žalbu na rješenje o produljenju istražnog zatvora, a Županijski sud je žalbu usvojio te preinačio rješenje ograničivši trajanje istražnog zatvora na mjesec dana.

Ukidanje mjera opreza i vraćanje dokumenata

Njegov novi odvjetnik danas je potvrdio kako će mu biti ukinute mjere opreza nakon što izađe iz zatvora. 

"Stavili smo prijedlog sudu i sud je odlučio da se mjere ukidaju. Nema osnova za to jer su svi rokovi za istražni zatvor istekli. Sve mu je vraćeno natrag, i osobni dokumenti", potvrdio je "Daruvarčev" odvjetnik Boris Radman, koji kaže da ne zna ima li njegov klijent dvojno državljanstvo, odnosno posjeduje li osobne dokumente izdane u nekoj drugoj državi.

Zašto mu se nije sudilo za pokušaj ubojstva?

Osim toga, "Daruvarac" je osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora za nanošenje teške tjelesne ozljede, a dobio je i deset mjeseci zbog prijetnje. Nije jasno zbog čega mu se nije sudilo za pokušaj ubojstva. Prema tvrdnjama svjedoka, Kovačević je djevojku udarao šakama i nogama, tukao joj glavom o umivaonik te joj slomio kosti lica i nos, razbio zube, a djevojka je završila s 20 šavova.

Da je Državno odvjetništvo kazneno djelo okvalificiralo kao pokušaj ubojstva, Kovačević bi u tom slučaju u istražnom zatvoru mogao biti godinu dana, a ne šest mjeseci kao kad ga se teretilo za nanošenje teških ozljeda.

Stari znanac policije

Potrebno je napomenuti da je "Daruvarac" policiji otprije poznat zadarski kriminalac protiv kojeg je od 2008. godine podneseno niz prekršajnih i kaznenih prijava - njih četrdesetak.

Među tim kaznenim prijavama je i više nanošenja teških tjelesnih ozljeda, pucanje iz vatrenog oružja, nasilničko ponašanje, prisila prema policajcu, otmica, narušavanje nepovredivosti doma te niz tučnjava. Iako se radi o teškim kaznenim djelima, Darko Kovačević ni za jedno od tih djela nije odgovarao, odnosno nema nijednu presudu.

Već je jednom napao ženu s kojom je bio u vezi. Početkom prosinca 2012. nasrnuo je na ženu u jednom kafiću, udarao ju je šakama po glavi, srušio je na pod, udarao po cijelom tijelu te je vukao po podu. Policija ga je brzo pronašla te je priveden na prekršajni sud, no već je istog dana pušten na slobodu.

Ovaj stari policijski znanac osim niza kaznenih i prekršajnih djela s elementima nasilja ima i bogatu povijest brojnih prometnih nesreća.

Unatoč svemu tome, Kovačević je slobodno šetao Zadrom sve dok nije brutalno pretukao 18-godišnju Lorenu.

Na kraju, nakon što je prebio tinejdžericu, njena majka je do njega došla prije policije.

Sve što trebate znati o hrvatskom pravosuđu

Bivši šef krim policije osuđen je za pljačku hrpe zlata i novca. Branio se sa slobode i nije prisustvovao izricanju presude. Ne samo da se ne nalazi u zatvoru nego ni policija ni sud nemaju pojma gdje se nalazi.

Također, policiji odavno poznat kriminalac s debelim dosjeom osuđen je zbog brutalnog premlaćivanja tinejdžerice, koje je i sam priznao, ali svejedno izlazi na slobodu. I ukinut će mu mjere opreza.

Trebate li o hrvatskom pravosuđu znati još nešto?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.