Hrvatska udruga turizma: Novi zakon o turizmu je veliki iskorak

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja donošenje uredbi o turističkom zemljištu smatrajući ih značajnim iskorakom u konačnom rješavanju pitanja turističkog zemljišta, a snažno pozdravlja i donošenje novoga Zakona o turizmu, priopćio je HUT u srijedu.

Ranije doneseni Zakon o neprocijenjenom turističkom zemljištu te donošenje uredbi o turističkom zemljištu omogućit će trajno poznate uvjete korištenja zemljišta, što je osnovni preduvjet za investicije i značajan element stabilnosti poslovanja, kažu u HUT-u.

Što se tiče predloženih cijena zakupa, HUT kaže kako trenutačno može reći da su one višestruko veće od dosadašnjih, što bi značilo umanjenje potencijala za daljnje povećanje plaća u turizmu te usporavanje investicija.

"Struktura smještajnih kapaciteta veliki izazov"

Kada je riječ o prijedlogu Zakona o turizmu, HUT ističe da je sadašnja struktura smještajnih kapaciteta u kojoj hotelski kreveti sudjeluju s manje od deset posto jedan od najznačajnijih izazova hrvatskog turizma. 

"U tom kontekstu snažno pozdravljamo donošenje Zakona o turizmu koji je u svom najvećem dijelu usmjeren na gradnju održivog turizma te koji daje alate jedinicama lokalne samouprave, putem izrade planova upravljanja destinacijom, za argumentirano donošenje odluka o svom turističkom razvoju", kažu u HUT-u i najavljuju da će pomno proučiti predloženi zakon i uredbe i sa svojim prijedlozima sudjelovati u postupku e-savjetovanja.

U vladi su danas predstavljeni nacrt prijedloga zakona o turizmu te nacrti prijedloga uredbe o određivanju početnog iznosa jedinične cijene zakupnine za turističko zemljište u kampu, načinu obračuna zakupnine i drugih naknada te obveznom sadržaju ugovora o zakupu i uredbe o načinu određivanja jediničnog iznosa zakupnine za turističko zemljište na kojemu je izgrađen hotel i turističko naselje, načinu obračuna zakupnine i drugih naknada te obveznom sadržaju ugovora o zakupu. 

Svi ti prijedlozi objavljeni od danas su u javnom savjetovanju. Zakon o turizmu, prvi krovni zakon o toj djelatnosti, na snagu bi trebao stupiti početkom 2024. godine, a između ostalog će kao obavezu predviđati donošenje plana upravljanja destinacijom.

Donošenje zakona o turizmu predstavlja svojevrsnu "krunu" reformskih napora, a njegov je cilj, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, stvaranje okvira za upravljanje razvojem turizma na temelju podataka i egzaktnih izračuna, u pogledu očuvanja resursa i prostora, osiguranja zadovoljstva i kvalitete života stanovništva u turističkim destinacijama, kao i osiguranju konkurentnosti hrvatskog turizma na globalnom tržištu. 

Cijene zakupnina

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, pak, u javno je savjetovanje uputilo prijedloge dviju uredbi o zakupninama na turističkom zemljištu.  

Prema prijedlogu uredbi, cijena zemljišta u kampu će moći iznositi od 1.26 eura do maksimalno dva eura po metru kvadratnom godišnje, ovisno o lokaciji i kategoriji kampa, a cijena zemljišta gdje se nalaze hoteli i turistička naselja od 1.50 eura do maksimalnih tri eura po metru kvadratnom godišnje u priobalju i Zagrebu, a na ostalim područjima od 0.20 eura do jednog eura, ovisno o odluci jedinica lokalne samouprave.

Pritom, od kampova se očekuju godišnji prihodi od oko 15 milijuna eura, a od zakupa zemljišta na kojima se nalaze hoteli i turistička naselja procjene su godišnjih prihoda od oko pet milijuna eura. 

Kako je na današnjem predstavljanju istaknuo potpredsjednik vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ministar Branko Bačić, uredbe će značiti i veći trošak za trgovačka društva koja na zemljištima imaju turističke komplekse, no s druge strane će im pružiti i sigurnost u korištenju tih zemljišta, te ono što je najvažnije - nakon potpisivanja ugovora će moći pokrenuti nove investicijske cikluse.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.