Hrvatska zaštitila pašku janjetinu i korčulansko maslinovo ulje na europskoj razini

Foto: 123rf

EUROPSKA komisija je danas odobrila dodavanje dvaju novih naziva proizvoda na popis zaštićenih oznaka izvornosti iz Hrvatske.

‘Korčulansko maslinovo ulje’ je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se proizvodi na otoku Korčuli. Danas je na Korčuli u uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja uključeno približno 1000 poljoprivrednih gospodarstava i 10 uljara, zbog čega je to važna gospodarska djelatnost njezinih stanovnika.

‘Paška janjetina’ svježe je meso janjadi uzgojene na otoku Pagu koja se hrani isključivo ovčjim mlijekom. Prvi pisani tragovi o paškoj janjadi i janjetini sežu daleko u prošlost: spominju se u povijesnoj građi iz davne 1554.

Te dvije nove oznake dodat će se popisu od više od 1360 već zaštićenih proizvoda, među kojima je i 14 hrvatskih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.