Hrvatska zatražila izuzeće iz europskog embarga na rusku naftu?

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

JOŠ nije poznato kako će točno izgledati najavljeni embargo EU na uvoz ruske nafte za šest mjeseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine. Brojne države traže izuzeće, a HRT neslužbeno doznaje da ga je zatražila i Hrvatska.

Hrvatska je, prema neslužbenim informacijama, tražila izuzeće za jednu vrstu teškog dizela, odnosno vakuumskog plinskog ulja. Plinsko ulje potrebno je za proizvodnju dizela u Ininoj rafineriji u Rijeci. Iz vlade za sada stiže neodređeni odgovor o mogućem traženju izuzeća.

"Republika Hrvatska podupire mjere i ograničenja Europske unije prema Rusiji, osobito poduzimanje aktivnosti koje će ići u prilog jačanja naše energetske sigurnosti i neovisnosti te slabljenja ruskih kapaciteta za nastavak ratne agresije na Ukrajinu. Analiziramo sve učinke mogućih sankcija. Trenutno su u tijeku razgovori o prijedlogu najnovijeg paketa sankcija Europske unije prema Rusiji", priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Vakuumsko plinsko ulje

Vakuumsko plinsko ulje proizvod je prvog stupnja prerade nafte, koji se u rafineriji u Rijeci i u drugim europskim rafinerijama prerađuje u dizel. Nakon toga se prodaje benzinskim crpkama.

"Vakuumsko plinsko ulje sirovina je neophodna za proizvodnju dizela, a INA-ina rafinerija optimizirana je za njegovu upotrebu u proizvodnom ciklusu. Izvori opskrbe na tržištu prilično su ograničeni. Slijedom toga, INA se zalaže za daljnju kupovinu vakuumskog plinskog ulja kao što je to bio slučaj i do sada", stoji u priopćenju Ine.

Energetski stručnjak Igor Dekanić kaže da je odluka o tome hoće li ta naftna prerađevina biti izuzeta iz embarga iznimno složeno diplomatsko i ekonomsko pitanje. 

"Sve ovisi o umijeću naše diplomacije, ovisi o situaciji u krugovima EU i ovisi o drugim zemljama koje su isto to zatražile i njihovoj situaciji. Prema tome, Hrvatska se tu priklanja jednom dijelu zemalja središnje i istočne Europe koje bi te sankcije jako pogodile", rekao je Dekanić za HRT.

Plenković: Hrvatska je za restriktivne mjere, ali vodimo računa kako bi naš energetski sustav kvalitetno funkcionirao

Premijer Andrej Plenković je u Salzburgu, gdje se sastao s povjerenikom Europske komisije za proračun i administraciju Johannesom Hahnom.

Sastao se i s potpredsjednikom EK i povjerenikom za međuinstitucionalne odnose i administraciju Marošom Šefčovičem te s Paolom Gentilonijem, povjerenikom EK za gospodarstvo.

Novinari su ga pitali kako će se Hrvatska postaviti u vezi s novim paketom sankcija prema Rusiji koji se odnosi na energente.

"Važno je da konzultiramo sve dionike na našem tržištu da u okviru tih sankcija pazimo koji su to sve proizvodi koji dolaze pod taj režim kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje i proizvodnju energije, odnosno u konkretnom slučaju nafte u Hrvatskoj. Hrvatska je za restriktivne mjere, vodimo računa o nijansama kako bi naš cijeli energetski sustav kvalitetno funkcionirao", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.