Hrvatske ceste za svečanost na Pelješkom mostu angažirale firmu iz afere Fimi Medija

Foto: Milan Sabic/Pixsell

HRVATSKE CESTE, kompanija u čvrstom zagrljaju HDZ-a i pod vodstvom HDZ-ovca Josipa Škorića, unajmit će opremu za realizaciju spektakularnog, nikad viđenog i tomesličnog programa otvorenja Pelješkog mosta od tvrtke Eldra iz Svete Nedelje, koja je bila kooperant glasovite Fimi Medije.

Preciznije, Igor Dražić, jedan od vlasnika Eldre, svjedočio je na suđenju Ivi Sanaderu u predmetu Fimi Medija, u kojem je optužba tvrdila i dokazala da je preko tvrtke Fimi Medija, a kroz niz fiktivnih usluga, iz državnih institucija i firmi izvlačena poveća svota novca.

Eldra se opisuje kao "vodeće poduzeće specijalizirano za usluge pružanja tehničke produkcije događanja s ciljem donošenja noviteta audiotehnologije, videotehnologije te rasvjetne tehnologije na tržišta", a na Pelješkom mostu dobila je posao od 184.700 kuna.

Angažman Eldre potvrdile su nam Hrvatske ceste. Slijedi njihov odgovor na naša pitanja.

Eldra angažirana na temelju referenci, prema internom pravilniku o postupcima jednostavne nabave

"Hrvatske ceste kao investitor radova na projektu Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom ujedno su i organizator svečanosti otvorenja planiranog za 26.7.2022. Početno planirani ukupni troškovi cjelokupne organizacije iznosili su 1 milijun kuna za sve sudionike i opremu potrebnu za održavanje događaja, budući da se isti smatraju opravdanima u kontekstu vidljivosti projekta.

Međutim u ovom trenutku, razvidno je kako će troškovi biti manji budući da su se za pojedine elemente organizacije uključile i druge partnerske tvrtke, na primjer za trošak vatrometa koji je u organizaciji izvođača radova.

Hrvatske ceste angažirale su tvrtku Eldra sukladno internom pravilniku o postupcima jednostavne nabave, a ne izravnom pogodbom. Ista tvrtka nije surađivala s Hrvatskim cestama, budući da do sada nismo imali događaje na ovoj razini, u ovom obliku i u izravnom televizijskom prijenosu. 

Tvrtka Eldra odabrana je temeljem referenci, a koje se posebno odnose na sve važnije državne ceremonije, konferencije i koncerte, a što je provjerljivo i vidljivo na Internet stranici tvrtke Eldra. S obzirom na važnost ove svečanosti iz razloga značaja projekta za Republiku Hrvatsku, Hrvatske ceste imale su intenciju da upravo ovakvu uslugu povjere provjerenoj tvrtki sa iskustvom i opremom visoke kvalitete, a kako bi istim smanjile sve eventualne rizike koje se mogu dogoditi prilikom svečanosti kao i za vrijeme izravnog prijenosa koji će pratiti građani preko malih ekrana.

Isto tako, budući da svečanost podrazumijeva i dio dana kada je još uvijek danje svjetlo, bilo je potrebno angažirati tvrtku koja opremom može odgovoriti na istu problematiku, a u smislu LED ekrana koji svojim karakteristikama zadovoljava navedeno. Oprema koja se postavlja visoke je kvalitete te jedna od ključnih segmenata ove svečanosti, a što ovakvo događanje i zaslužuje."

Hrvatskim cestama nije bilo poznato da je suvlasnik Eldre svjedočio u postupku Fimi Medija.

Maček priznao da je slavonske HDZ-ovce spojio s Eldrom

U starim novinskim tekstovima o istrazi i sudskom postupku nalazimo sljedeće rečenice: "Pred USKOK-om je Maček priznao da je slavonske HDZ-ovce spojio sa samoborskom tvrtkom Eldra koja trguje opremom za TV proizvodnju. Prema Barišićevim tvrdnjama, iza poslova s Eldrom ostalo je dugova koje je trebalo podmiriti, međutim, Maček nije spominjao da je primio taj novac."

Maček je Ratko, bio je Sanaderov glasnogovornik i pouzdanik.

Pa ovo: "Troje danas ispitanih svjedoka potvrdilo je da je poslovalo s Fimi medijom koja im je uredno platila njihove usluge. Vlasnik tvrtke za iznajmljivanje video, audio i rasvjetne opreme, 'Eldra', Igor Dražić posvjedočio je da je preko Fimi medije radio za Hrvatsku elektroprivredu, Hrvatsku lutriju i HDZ. Prisjetio se da je za tu stranku radio na jednom božićnom domjenku, zatim na dva stranačka događaja na Zagrebačkom velesajmu te jednom u prostorijama DVD Hrašće.

Poslove je dogovarao s vlasnicom Fimi medije i jednom od optuženih u istoimenoj aferi, Nevenkom Jurak, koja mu je platila sve ispostavljene račune. S tom je tvrtkom poslovao od 2005. do 2009. godine, a suradnju je uspostavio njegov pokojni otac. Bez obzira na krajnje korisnike njegovih usluga, račune je, kako je rekao, uvijek uspostavljao Fimi mediji."

Dražić, dakako, nije morao znati čime se Fimi Medija bavi, niti se trebao zamarati detaljima njezina čudnovata i nelegalnog poslovanja s državom, niti tvrdimo da jest. Eldra, k tome, nesumnjivo ima bogate reference, na njezinoj web stranici navedene su brojne televizijske emisije, konferencije, ceremonije, inauguracije, koncerti, festivali... na kojima je bila angažirana.

Tu su, recimo, dolasci Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. u Hrvatsku, inauguracije i Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, Thompsonov koncert na Poljudu, ali i nastupi Hladnog piva, Darka Rundeka, TBF-a... No zanimala nas je veza firme s HDZ-om, koliko im je Sanaderova era pomogla u poslovnom uzletu i vezama s državom, kakve je naravi bilo poznanstvo s Mačekom, ali i pokojnom Nevenkom Jurak, vlasnicom Fimi Medije.

Vlasnik Eldre: Zakaj bi ja vama uopće mora odgovorit?

Igora Dražića, suvlasnika Eldre, prvo smo zatekli informacijom da mu je firma angažirana na otvaranju Pelješkog mosta pa nam je rekao da radi s bratom koji je vjerojatno to "hendlao" i najavio nam poslati njegov broj.

Broj nismo dočekali pa smo ponovno nazvali Dražića. Samo što sad nismo počeli s otvaranjem Pelješkog mosta, nego s Fimi Medijom. I, što bi rekli nogometni komentatori, naišli smo na čvrst bunker. Dražića smo pitali je li bio svjedok u aferi Fimi Medija. 

"A joj, ma zakaj bi ja vama to uopće morao odgovorit? Tko ste vi uopće meni", uzvratio je protupitanjem, na što smo ponovili tko smo i što radimo.

"Pa, dobro, i novinar i šta? Vi ste novinar, ja nešto drugo i šta", uzvratio je ljubopitljivi Dražić, na što smo mu pokušali objasniti da nas zanimaju njegove poslovne veze s državom, a on je rekao:

"Nemam komentara, doviđenja."

Hrvatske ceste upitali smo koje će još firme angažirati za otvaranje Pelješkog mosta.

"Realizacija usluge sa ostalim uključenima - sa redateljem, izvođačima, voditeljima, skladateljima i glumcima predstavlja autorsko djelo te se sa svakim pojedinačno za potrebe svečanosti otvorenja sklapa Ugovor o autorskom djelu", glasi njihov odgovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.