Hrvatske šume zbog nelegalnih dražbi i skrivanja dokumentacije kažnjene s 1,4 milijuna kuna

Foto: Index, FAH

UPRAVA Hrvatskih šuma, osim milijunskih bonusa za koje je prvi doznao Index, zaradila je prošle godine i prijave zbog prekršaja u poslovanju, koje je utvrdilo Ministarstvo financija.

Hrvatske šume kažnjavane su u dva navrata - zbog protuzakonitih dražbi za kupnju drva te zbog nedostavljanja dokumentacije na zahtjev carine, radi kojih su dobile ukupnu kaznu od 1,4 milijuna kuna.

Protuzakonite javne dražbe

Kako je vidljivo iz prekršajnog naloga Carinske uprave, Hrvatske šume, zbog nezakonitih dražbi, kažnjene su s ukupno 600 tisuća kuna, dok je predsjedniku uprave Ivanu Paveliću izrečena kazna od 60 tisuća kuna.



Hrvatske šume su u srpnju 2014. godine u dva navrata objavile pozive za prikupljanje pisanih suglasnosti kupaca za kupnju drvnih sortimenata, ali dražba nije provedena u skladu s pravilima.

Kako se navodi u Prekršajnom nalogu, poduzeće Hrvatske šume i direktor Ivan Pavelić "krivi su... jer provedbu nadmetanja gore navedenih drvnih sortimenata nije provelo povjerenstvo imenovano od strane ministra nadležnog za gospodarstvo... , a koje Povjerenstvo je trebalo odrediti i uvjete za organiziranje dražbe navedenih drvnih sortimenata, način poslovanja te postupak prodaje putem dražbe za ogrjevno drvo višemetrica i neobrađeno drvo... na temelju javne objave putem javnog nadmetanja koje se obavlja na točno određenom mjestu u određeno vrijeme."


Na taj način prekršili su Uredbu o dražbi drvnih sortimenata i Zakon o trgovini. Sporni pozivi za kupnju drva objavljeni su 08. i 17. srpnja 2014., a za svaki je određena kazna od 300 tisuća kuna Hrvatskim šumama, i po 30 tisuća direktoru Ivanu Paveliću.

Državna firma ne dostavlja dokumentaciju na zahtjev Carine

Osim u slučajevima dražbi, Hrvatske šume dobile su kaznu i zbog nedostave dokumentacije koje je tražila Carinska uprava.

Hrvatske šume zbog nedostavljanja dokumentacije kažnjene su s 800 tisuća kuna, a u ovom slučaju su kao odgovorne osobe navedeni Ivan Ištok i Zoran Pavlović.

Hrvatske šume na zahtjev Carine nisu dostavile traženu evidenciju izdanih pločica, evidenciju popratnica, robne kartice i izlazne račune, već su dostavili samo dio dokumentacije.

Osim toga, oglušili su se i na pisani zahtjev Carine za dostavu dokumentacije, odnosno analitički bilancu za razdoblje od 1.1.2014. do 25.7.2014., objašnjenje za jedan račun iz srpnja 2014., dokument o potraživanjima od kupaca u zemlji od prodaje proizvoda, dokument o sumnjivim i spornim potraživanjima itd.



Ištoku i Pavloviću za navedene prekršaje određena je ukupna kazna od 50 pedeset tisuća kuna, dok je firma koju vode dobila ukupnu kaznu od 800 tisuća kuna.

Index je prije nekoliko dana otkrio da predsjednik uprave Ivan Pavelić treba dobiti bonus za uspješno vođenje firme od 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna.

Hrvatske šume, osim što su državni monopolist, svake godine od poduzetnika, kroz parafiskalni namet nazvan "općekorisna funkcija šuma" otmu oko 180 milijuna kuna.

>> OVAKO PLJAČKA SDP Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna naših kuna

>> SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna naših kuna

>> Jakovina znao za korupciju i malverzacije? Hrvatske šume štetnim ugovorima izgubile 400 milijuna kuna

>> Hrvatska i ortački kapitalizam - razlog zbog kojeg nas gazi i Rumunjska

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.