Hrvatski biskupi nisu sretni zbog zabrane mise u Bleiburgu

Foto: EPA

NAKON što je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, oglasio se i HBK.

U priopćenju izražavaju žaljenje zbog takve odluke.

"Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje. Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih", smatraju iz HBK.

Dodaju kako su u nekoliko navrata s predstavnicima Austrijske biskupske konferencije razgovarali o obilježavanju Bleiburške tragedije te tvrde da je misa protjecala dostojanstveno.

"Hrvatska biskupska konferencija uključila se preko Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u organizaciju misnoga slavlja na bleiburškome polju 2003. godine. Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je protjecalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve", tvrde iz HBK.

"Misa šteti ugledu Katoličke crkve"

Tajnik biskupije u Klagenfurtu, monsinjor Engelbert Guggenberger, smatra da misa koja se trebala održati 18. svibnja šteti ugledu Katoličke crkve i da je "postala dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti".

U priopćenju koruške Katoličke crkve navodi se i kako je odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja, donesena nakon "temeljite analize“ prošlogodišnjeg skupa kao i "brojnih razgovora“ između predstavnika austrijske i Hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.