Hrvatski humanitarac: U Haitiju je gore nego za vrijeme rata u Vukovaru

VOLONTER Crvenog križa Tihomir Štrekelj opisao je kako je stanje u Haitiju kaotično, a buka toliko zaglušujuća da se ne može čuti niti telefon.

Štrekelj je u porušenu državu stigao s austrijskom ekipom humanitaraca, a tvrdi kako je stanje u Haitiju teško opisivo. "Sve je prepuno ljudi, pripadnika različitih organizacija i vojski. Iako sam prošao Domovinski rat, ovakvo razaranje nisam vidio ni u Vukovaru ‘91. Zgrade su pretvorene u prah", napisao je 45-godišnji Osječanin koji je u Haiti otišao pročišćavati vodu, piše Večernji list.

>>> Donatorski telefon za pomoć Haitiju: 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen) <<<

Dodaje kako su osam dana pokušavali prevesti opremu u kamp kod mjesta Leoganaea, koji je 30 kilometara udaljen od glavnog grada Port-au-Princea. Štrekelj kaže kako su pravila u kampovima stroga te se u njih svi moraju vratiti do 18 sati. "U ovom očaju i bijedi koja nas okružuje bolje je ne izazivati vraga. Otprije neki dan više ne tragamo za preživjelima, sada se mehanizacijom raščišćavaju ruševine. Teško je to i za one koji gledaju i za one koji rade jer se stalno nailazi na leševe i dijelove tijela", napisao je Štrekelj i dodao da tlo još uvijek podrhtava.

Štrekelj tvrdi kako je smrad u gradu neopisiv te kako je sve zatrpano tonama smeća. Hrvatskog humanitarca sada čeka posao postavljanja opreme, nakon čega će se krenuti u skupljanje i grupiranje smeća te spaljivanje papira.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.