Hrvatski kanaderi i ove godine dio europskih snaga za gašenje požara

Ilustracija: Hina

DRUGU godinu zaredom hrvatski kanaderi iz vojarne u Zemuniku sudjelovat će u dežurstvima u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU), izvijestilo je danas Ministarstvo obrane.

Razrađena su tri modela pomoći Hrvatskih zračnih protupožarnih snaga

Hrvatske zračne protupožarne snage bit će spremne od 15. lipnja do 31. listopada sudjelovati u RescEU kroz dva modela - u prvom modelu određeno je sudjelovanje dva kanadera CL-415 s polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka od Pule do Dubrovnika u susjedne zemlje: Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju s time da se krajem dana avioni vraćaju u hrvatske baze, dok drugi model podrazumijeva višednevni angažman kanadera u udaljenije zemlje poput Španjolske, Francuske i Izraela gdje avioni ostaju na zadaći nekoliko dana.

Razrađen je i treći model u kojem se zračne snage upućuju u neku od zemalja gdje se procijeni visoki stupanj mogućnosti izbijanja požara pri čemu se snage nalaze u pripravnosti za moguća djelovanja.

Eskadrila je spremna za gašenje požara u Hrvatskoj, ali i drugim europskim zemljama

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je Eskadrila i ove godine spremna za obranu Hrvatske od požara, ali i za pružanjem pomoći u drugim zemljama kroz europski prijelazni mehanizam zaštite od požara.

"Zajedno s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti gradili smo i jačali sustav obrane Hrvatske od požara, a također izgrađivali i sposobnost pružanja pomoći u drugim zemljama. Tako smo do sada imali 19 međunarodnih misija u sedam država čime potvrđujemo naše visoke potencijale i spremnost brzog angažiranja snaga ne samo u Hrvatskoj nego i zemljama koje zatraže pomoć", istaknuo je pukovnik Vacenovski.

Projektom RescEU Europska unija uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć, stoji u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.