Najveći hrvatski kripto prevaranti izašli na slobodu. Oglasio se DORH

Foto: PIXSELL/Nel Pavletic

TROJAC iz tvrtke BitLucky iz Kostrene, osumnjičen da je odgovoran za najveću kriptoprevaru u povijesti Hrvatske, jučer je iz istražnog zatvora pušten na slobodu.

>> Najveći kripto prevaranti u povijesti Hrvatske su na slobodi. Ljudi se boje bijega

Osnivači i vlasnici firme Luka Burazer i Eugen Travalja te tajnica Vedrana Golušin pušteni su po sili zakona. Istraga o prevari nije završena, a optužnica nije podignuta pa, s obzirom na to da ih se ne tereti za kaznena djela iz nadležnosti Županijskog suda nego Općinskog, u ovim okolnostima u istražnom zatvoru mogu biti maksimalno tri mjeseca.

Tri mjeseca istekla su u srijedu, pa nije bilo zakonske osnove da ih se zadrži u pritvoru. Na ovo rješenje nema se tko žaliti jer je samo tužiteljstvo dalo zeleno svjetlo za njihovo puštanje.

Radi se o trojcu koji je osumnjičen da je ulagačima u kriptovalute pričinio štetu od najmanje 18.5 milijuna eura, iako se u hrvatskoj kriptozajednici i prije uhićenja spominjao iznos od čak 70 milijuna eura štete. Jedna od investitorica za Index je rekla da je izgubila nešto manje od 500 tisuća eura.

ODO Rijeka: Istraga je u tijeku i složena je

O svemu se sada službeno oglasilo Općinsko državno odvjetništvo Rijeka (ODO). Kažu da je predmetni postupak još uvijek u fazi istrage koja je složena.

"Rješenjem Županijskog suda u Rijeci od 14. veljače 2024., ukinut je istražni zatvor protiv troje okrivljenika (1993., 1986., 1987.) budući da je, sukladno odredbi članka 130. stavak 4. Zakona o kaznenom postupku, istekao najdulji rok trajanja istražnog zatvora za kaznena djela iz nadležnosti općinskog državnog odvjetništva.

"Upućeno je više zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć"

Predmetni postupak ovog državnog odvjetništva nalazi se u fazi istrage koja je složena s obzirom na način počinjenja kaznenog djela koje se okrivljenicima stavlja na teret (prijevare trgovanjem virtualnim valutama).

Tijekom dosadašnjeg dijela istrage ispitano je više od stotinu svjedoka (oštećenika) te je pretražen veći broj predmeta oduzetih od okrivljenika i upućeno je više zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć", poručuju iz ODO-a Rijeka.