Hrvatskom vladaju egomanijaci koji usred krize žele spiskati što više našeg novca

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Hina

TRESLA se brda, rodio se miš. Pa čak ni miš, nego niš. 

Tako bi se mogao sažeti rezultat današnjeg četverosatnog zasjedanja Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Zapravo se ništa drugo i nije trebalo očekivati jer se na sjednicama Vijeća 1 i Vijeća 2 nikad i nisu donosile neke važne odluke, već se, kako samo ime kaže, vijećalo.

Milanovićev verbalni rat s Banožićem

No, postojala su očekivanja javnosti s obzirom na činjenicu da je sastančenje dva Vijeća bilo prilika za susret licem u lice predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika vlade Andreja Plenkovića, među kojima ponovno vlada verbalni rat. Doduše, Milanović svojom jezičinom ratuje protiv ministra obrane Marija Banožića, koji zapravo funkcionira kao Plenkovićev proxy u svemu tome, što potvrđuju i premijerove izjave da je Banožićeva pozicija u vladi samo dodatno ojačana Milanovićevim često prostačkim napadima. 

 

U svemu tome se ni nedorasli Banožić nije dobro snašao, proglasivši Milanovića "psihijatrijskim slučajem" i oslanjajući se na patrijarhalnu retoriku u stilu "budi muško", ali ostaje činjenica da je cijelu stvar u javnosti ovaj put, kao i često dosad, zakuhao Milanović svojom fiksacijom na status i umirovljenje sada već mitskog brigadira Burčula, donedavno zapovjednika nečega što se zove Počasno-zaštitna bojna, a u stvarnosti je pomalo tragikomična kombinacija predsjednikovih pretorijanaca i folklornog društva kojem je Franjo Tuđman dizajnirao odore.

Milanović želi da se više troši na vojsku

Nakon četiri sata sastančenja Milanović i Plenković se nisu uspjeli dogovoriti o zajedničkom priopćenju, zbog čega je Milanović sazvao konferenciju za medije na Pantovčaku. Na njoj je pročitao za Plenkovića spornu rečenicu iz neuspjelog zajedničkog priopćenja predsjednika i premijera te onda pozvao novinare da mu postavljaju pitanja.

>> VIDEO Milanović: Kad ja krenem koristiti svoje ovlasti, neće biti dobro

Vidjelo se da Milanović zapravo samo želi nastaviti svoje laprdanje pred TV kamerama i da je to bio jedini smisao sazivanja konferencije za medije, ali to ne znači da u svemu tome nije otkrio nešto konkretno: Milanović želi da Hrvatska troši još više novca na vojsku.

Kada se razgrnu njegovi urbano-rasistički ispadi, stupidne doskočice i svađa sa samim sobom je li Popovača ili Pitomača, to je jedino od supstance što ostaje. Predsjednik RH smatra da usred pandemije, korona-krize, socijalne i ekonomske nesigurnosti država treba ulupati još koju milijardu kuna u vojsku i vojnu opremu. 

Plenković tvrdi da se više troši na vojsku

Sat i pol nakon Milanovićeve presice na Pantovčaku u Banskim dvorima je pred novinare stao Plenković. 

>> VIDEO Plenković: Milanović zove HDZ nacističkom strankom, danas je bilo nadrealno

Za razliku od vječno narogušenog Milanovića, koji je izvrijeđao sve kojih se uspio sjetiti, Plenković je pametno izabrao smireniji ton. Premijer voli eksplicirati svoje poruke pa je i sam napomenuo da je izbor smirenog tona i pomirljive retorike njegova poruka koja pokazuje tko se želi svađati, a tko se bavi ozbiljnim državnim poslom.

 

Kada se pak razgrne Plenkovićev štrebersko-apaurinski nastup, od supstance ostane ista stvar kao kod Milanovića, a to je da treba još više novca ulupati u vojsku. 

Plenković je u obrani od Milanovićeva napada da ne troši dovoljno milijardi kuna na vojsku izvukao tešku artiljeriju: papire sa šarenim grafovima koji dokazuju da njegova vlada itekako troši mnogo više na vojsku od Milanovićeve. Pandemiji unatoč.

Očekivani nastavak paradnog prepucavanja

Pritom je Plenković lukavo bacio Milanoviću udicu u vezi toga kako ovaj tretira načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, na koju će se Milanović uhvatiti. Ili neće, nije ni važno, jer Milanović će i bez povoda nastaviti sa svojom klozetskom retorikom u javnosti. Plenković se iste navodno grozi, iako je baš takva retorika u javnosti izum njegova HDZ-a, koji je zatrovao hrvatsku javnost kroz godine toliko da im ni Milanović ne može konkurirati, što ne znači da neće do kraja mandata nastaviti pokušavati.

Doista, u trenutku nastanka ovog teksta s Pantovčaka je došlo novo priopćenje u kojem Milanović reagira na Plenkovićevu presicu, kao što je Plenković sazvao svoju presicu da bi reagirao na Milanovićevu. I tako dalje, i tako dalje.

>> Milanović reagirao: Plenković je danas pokazao kakav je čovjek

Egomanijacima na vlasti nema kraja, to je autoerotični proces koji teče pod krinkom kvazisukoba o ustavnim ovlastima, zakonskim odredbama i kadrovskim pitanjima. Ljudske su sudbine tu samo rekviziti u sukobu dva ega.

Suglasnost u državnom vrhu

I to je zapravo to. Predsjednik i premijer bi spiskali još koju milijardu na vojsku, s tom razlikom da predsjednik ne odlučuje o budžetu pa mu je lakše maštati o trošenju fiktivnih para, dok premijer ipak nekako mora namaknuti prave.

Ostalo je samo verbalni folklor, kamuflaža za činjenicu da itekako imamo suglasje u državnom vrhu oko toga da je najvažnija stvar u državi dati još koju milijardu za vojsku.

Netko će pitati: a što je bilo s brigadirom Burčulom? 

Odgovor je da sigurno prima mirovinu iznad hrvatskog prosjeka i da više ne mora nositi one kičaste odore. Drugim riječima, koga briga.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.