Hrvatu koji je postao zaštitno lice američkih neonacista prijeti izgon s fakulteta: "Prijete mi smrću"

Foto: FaH/Facebook

JEDAN neonacist hrvatskog porijekla postao je svojevrsno zaštitno lice ekstremnih desničara koji su tijekom vikenda izazvali kaos u Virginiji.

>> KAOS U SAD-U Neonacisti divljali ulicama: Troje mrtvih, pao helikopter, potomak Hrvata zaštitno lice ekstremista

Radi se o 20-godišnjem Peteru Cvjetanovicu, 20-godišnjem studentu povijesti i političkih znanosti iz Rena u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Nakon što je njegova fotografija s prosvjeda obišla svijet, na internetu su pokrenute dvije peticije da ga se izbaci sa Sveučilišta u Nevadi. On je time, kako kaže, šokiran, a sa Sveučilišta su potvrdili da se radi o njihovom studentu i oštro osudili rasizam.

"Takvi pokreti ne predstavljaju vrijednosti našeg Sveučilišta. Osuđujemo svaki napad na pojedince s obzirom na njihovu boju kože, vjersko ili političko opredjeljenje, seksualnu orijentaciju, invaliditet ili porijeklo", priopćilo je Sveučilište u Nevadi.

Ne odustaje od svojih stavova

Iako se Peter ogradio od nasilja i kazao kako žali zbog toga što je tijekom prosvjeda bilo ljudskih žrtava, od svojih ekstremnih stavova ne odustaje.

"Zubima i noktima ću se boriti za svoje stavove bijelog nacionalista. Volim svoju kulturu i borit ću se za nju", poručio je Cvjetanovic. Kaže kako prima prijetnje smrću i da se boji da će ga netko napasti.


"Nisam očekivao da će fotografija biti toliko dijeljena. Shvatio sam da ima vrlo negativno značenje. Ali nadam se da su ljudi spremni čuti da nisam ljutiti rasist kakvog vide na fotografiji. Bijeli nacionalisti nisu mrzitelji, mi samo želimo zaštititi ono što imamo", govori ovaj 20-godišnjak.

Tko je Peter Cvjetanovic?

Ako je suditi po njegovu Facebook profilu, Cvjetanovic ima hrvatsko podrijetlo. Taj neonacist, naime, na Facebooku prati neke desničarske grupe, od kojih su neke i hrvatske, primjerice grupa Croatian World Network CROWN.

Fotografije Cvjetanovica snimljene na neonacističkom skupu u Charlottesvilleu munjevito su se proširile društvenim mrežama. Nedugo nakon toga Cvjetanovic je obrisao svoj profil na Twitteru, što je u razgovoru za portal ThisisReno.com i sam potvrdio.

Podsjetimo, tijekom vikenda je u Charlottesvilleu poginulo troje ljudi, a 20 ih je ozlijeđeno nakon krvavih nereda koje su prouzrokovali ekstremni desničari, neonacisti i rasisti.

Jedna osoba je poginula, a 19 ih je ozlijeđeno kad se jureći automobil u Charlottesvilleu u Virginiji, gdje se prosvjed održavao, zabio u skupinu kontraprosvjednika. Poginula je 32-godišnjakinja koja je prelazila cestu, piše CNN. Za taj je zločin osumnjičen James Alex Field, dvadesetogodišnjak iz Ohioa. Društvenim mrežama kruži snimka stravičnog napada.

Osim toga, poginula su i dva pripadnika snaga sigurnosti Virginije kad se srušio njihov helikopter koji je bio poslan da nadgleda situaciju u Charlottesvilleu. 48-godišnji pilot Jay Cullen i Berke M.M. Bates, koji je danas trebao proslaviti 41. rođendan, poginuli su u nesreći.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.