HSS-ovac Kovačić odlazi iz Podravke: Zbog nečijih interesa se izbjegavaju važne odluke!

HSS JE ostao bez jednog od svojih članova u Nadzornom odboru Podravke! Samo dan nakon prve sjednice koju je Ljubo Jurčić vodio kao predsjednik, Damir Kovačić odlučio je podnijeti ostavku. Jučerašnja je sjednica, podsjećamo, bila vrlo burna, a HSS-ovac Miroslav Vitković napustio ju je prije završetka i to navodno zato što nije imenovan novim šefom Uprave.

No, Ljubo Jurčić i usprkos tome tvrdi kako u Podravci nema sukoba između HDZ-ove i HSS-ove struje, a i sam Kovačić tvrdi da njegova odluka da podnese ostavku nije politička. "Mene je predložio HSS, ali ja sam u Nadzornom odboru uvijek radio po svojoj savjesti. Odluku o ostavci donio sam još prije mjesec dana, ali morao sam pričekati da dođe predsjednik NO-a. Odluku sam donio sam, nisam se konzultirao s nikim u HSS-u", rekao je Kovačić u razgovoru za Index.

Nadzorni odbor previše odugovlači jer u Podravki postoje različiti interesi

Sada već bivši član NO tvrdi kako odlazi isključivo zbog toga što nije zadovoljan odlukama koje su se donosile otkad se u medijima počelo pisati o "aferi Podravka", a koja je kulminirala uhićenjima Darka Marinca i ostalih članova Uprave. "Podravka već dva-tri mjeseca glavinja, nema prvog čovjeka. Očito je da se odluke ne donose jer se ne želimo nekome zamjeriti; sad jesu li to članovi Uprave koji su u pritvoru ili netko drugi, ja o tome ne želim nagađati. No, činjenica je da NO nije reagirao u skladu sa situacijama, nismo mi tijelo koje mora čekati sudsku odluku. Trebalo je odmah reagirati. Ovo nije način na koji bi NO trebao raditi. Previše se odugovlači, a razlog tome je što vjerojatno postoje različiti interesi", kaže nam Kovačić.

Ljubo Jurčić drugačije gleda na kriznu situaciju u Podravci i inzistira da bi sada bilo kobno donositi nagle odluke. "Gospodin Kovačić donio je jednu emocionalnu i osobnu odluku. Ja bih više volio da je izdržao, ali on je dosta srčan i želio bi energičnije rješavati probleme za koje treba vremena", rekao je Jurčić u razgovoru za Index.

Uhićeni menadžeri nisu krivi dok im se ne dokaže suprotno

I sam Kovačić priznaje kako je iz Podravke otišao zato što su njegovi prijedlozi nekoliko puta bili odbijeni. Osim što je predlagao da se novi predsjednik Uprave imenuje odmah i da se uhićeni menadžeri razriješe dužnosti, Jurčić kaže kako je Kovačić od Nadzornog odbora tražio da se Marinac i ostali opozovu zbog štete koju su napravili kompaniji, a ne zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti.

"Mi smo napravili potencijalnu procjenu štete, koja bi mogla iznositi 300 milijuna kuna. Ali i dalje smo u postupku analize, sad se moraju prikupiti svi dokumenti da se vidi tko je što potpisivao i odobravao. Nismo nikoga amnestirali, ali bilo bi neozbiljno da odmah kažemo je li netko kriv ili nije", tvrdi Jurčić i dodaje kako je strategija Nadzornog odbora da se do Skupštine ništa ne mijenja osim što se radi na financijskoj sanaciji.

"Kad 300 milijuna visi, ne mogu se raditi velike promjene. Mi sada moramo najprije staviti kompaniju kod kontrolu", kaže Jurčić koji vjeruje da Uprava može djelovati i bez predsjednika. "Uprava postoji, a mi u kriznoj situaciji samo mijenjamo članove koji su odsutni", kaže predsjednik Nadzornog odbora.

"Nema političkih frakcija, jedini interes je Podravka"

Jurčić ne vjeruje u Kovačićevu tezu da u Podravki ratuju dvije frakcije. On tvrdi kako frakcija uopće nema, te ističe kako je njegov jedini interes izvući Podravku iz mulja u koji je upala, bez obzira na interese HDZ-a ili HSS-a. "Da ste bili na sjednici NO-a vidjeli bi da tamo nema stranke, samo 300 milijuna problema. Kad se diskutira o problemima, stranački i drugi interesi ništa ne znače - glavni interes je Podravka", tvrdi Jurčić.

"Svaki postupak koji ne vodi prema stabiliziranju i saniranju je štetno postupanje, a ja u Podravci moram zastupati interese vlasnika. Pa ne može se stranačkim prijedlogom riješiti 100 milijuna u Fini ili 65 milijuna u SMS-u. Uopće ne vidim kako bi rješenje Podravkinih problema moglo biti političko", kaže Jurčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.