Vrhovni sud u Michiganu presudio: Trumpovo ime smije biti na glasačkom listiću

Foto: EPA

Vrhovni sud Michigana odbio je razmotriti zahtjev birača koji su tražili diskvalificiranje Donalda Trumpa s predsjedničkih izbora sljedeće godine zbog njegove uloge u napadu na Kapitol 6. siječnja 2021. Presuda omogućuje Trumpu da ostane na glasačkom listiću u toj saveznoj državi.

Glasači su pokušali diskvalificirati Trumpa prema odredbi u Ustavu SAD-a koja zabranjuje osobama koje su sudjelovale u "insurekciji ili pobuni" obnašanje dužnosti ako su prethodno položile prisegu Sjedinjenim Američkim Državama. Vrhovni sud države Colorado prošloga je tjedna diskvalificirao Trumpovu kandidaturu u Coloradu pozvavši se na navedenu ustavnu odredbu.

Većinom od četiri od sedam sudaca Vrhovni sud Colorada učinio je Trumpa prvim predsjedničkim kandidatom u povijesti SAD-a kojeg se smatra nepodobnim za Bijelu kuću. Ta se presuda odnosi samo na republikanske predizbore u Coloradu 5. ožujka, no njezin bi zaključak mogao utjecati na Trumpov status u državi za 5. studenog.

Na Vrhovnom sudu konzervativci imaju većinu

Nestranački prognozeri američkih izbora smatraju Colorado uvjerljivo demokratskim, što znači da će predsjednik Joe Biden vjerojatno osvojiti državu bez obzira na Trumpovu sudbinu u njoj. Trump je obećao žalbu na presudu Vrhovnom sudu SAD-a, a sud u Coloradu najavio je da će odgoditi učinak svoje odluke najmanje do 4. siječnja 2024. kako bi omogućio žalbu.

Presuda je postavila pozornicu za Vrhovni sud SAD-a, čija konzervativna većina u omjeru 6-3 uključuje tri Trumpova imenovanja, da razmotri ima li Trump pravo služiti još jedan mandat kao predsjednik.

Tužba se smatra testnim slučajem za šire napore da se Trump diskvalificira s državnih glasanja, prema odjeljku 3, 14. amandmana, koji je donesen nakon Građanskog rata u SAD-u kako bi se pristaše konfederacije spriječilo da služe u vladi.